14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

O συνεταιρισμός φαρμακοποιών Κρήτης θα αναλάβει την παραλαβή και διανομή των εμβολίων στο νησί

• Διαθέτει τα απαραίτητα φορτηγά-ψυγεία και με το εκπαιδευμένο προσωπικό δεσμεύεται για την ασφαλή διανομή των εμβολίων σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα

Με εκπαιδευμένο προσωπικό και με τον κατάλληλο εξοπλισμό ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης ανέλαβε τη φύλαξη και την διανομή των εμβολίων στην Κρήτη, όπως ανακοινώθηκε χθες σε διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Τα πρώτα εμβόλια, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, αναμένονται στο νησί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο ο αριθμός τους παραμένει άγνωστος, καθώς το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΔΥΠΕ Κρήτης. Η τοποθεσία παραμένει μυστική και η φύλαξή τους θα γίνει από της ΕΛ.ΑΣ. και τον στρατό.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΦΑΚ υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός -ειδικά ψυγεία- με τα οποία θα γίνεται με ασφάλεια η παραλαβή και μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού από το προσωπικό του συνεταιρισμού σε συνεννόηση πάντα με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και την υγειονομική περιφέρεια του νησιού.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΥΦΑΚ, Απόστολος Γενετζάκης ανέφερε: «Ο Συνεταιρισμός του ΣΥΦΑΚ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για φύλαξη και διακίνηση εμβολίων έχοντας συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που πάντα αποδίδει στις ενέργειές του για να φτάσει το εμβόλιο με ασφάλεια, με ποιότητα, έγκαιρα και σωστά στα χέρια των υπευθύνων και αυτοί με τη σειρά τους να το χορηγήσουν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έχουμε ικανότητα σαν ΣΥΦΑΚ και αυτό θεωρούμε αξιολόγησε το υπουργείο με την ανάθεση που έχει κάνει στο συνεταιρισμό μας για τη διακίνηση εμβολίου και θα ανταποκριθούμε και σε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση για να μπορέσει ο κόσμος της Κρήτης με ασφάλεια να παραλάβει το εμβόλιο για να γλιτώσουμε όσο γίνεται και να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα του ιού, που τόσα προβλήματα και δεινά έχει προκαλέσει και στη δική μας χώρα και παγκόσμια. Δε είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, άλλα όμως έχουμε την ικανότητα να μπορέσουμε να διακινήσουμε ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Για αυτό δεχτήκαμε να κάνουμε τη διακίνηση με τον καλύτερο τρόπο παρέχοντας υψηλή ποιότητα διακίνησης. Άλλωστε είμαστε από τις πρώτες αποθήκες πανελλαδικά που λειτουργεί με iso, έχουμε ψυχρή αλυσίδα – αυτοκίνητα ψυγεία – τα οποία με ασφάλεια μεταφέρουν ασφαλή προϊόντα, φαρμακευτικά σκευάσματα, για να φτάνουν γρήγορα και με ασφάλεια στον προορισμό τους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ομίλου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης τόνισε: «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στήνεται ένα τεράστιο σύστημα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφάλειας για να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Ο ΣΥΦΑΚ είναι από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ελλάδα και η ποιότητά του είναι γνωστή από παλιά, είναι πρώτη φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί με iso, τα αυτοκίνητά του είναι ψυγεία και μπορεί να κάνει μεταφορά σε οποιοδήποτε σημείο της Κρήτης.

Εμείς αναλάβαμε τη φύλαξη σε ένα ιδιαίτερο σημείο των εμβολίων, όταν θα έρθουν και θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Εμείς σαν ΣΥΦΑΚ, διαθέτουμε όλες τις προδιαγραφές και ήδη είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εμβόλια, πιστεύουμε ότι όλα έχουν προχώρησε και προχωράνε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, επομένως σύντομα θα υπάρχουν τα εμβόλια και στην Κρήτη» και πρόσθεσε ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει την υποδομή και τα μέσα για να κάνει ο ίδιος και την φύλαξη και τη διανομή: «Είμαστε η μοναδική μονάδα που θα αναλάβει και την διανομή και την φύλαξη . Θα πηγαίνουμε σε όλα τας σημεία της Κρήτης και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, γιατί αυτή είναι δουλειά μας. Το κάνουμε σωστά, έχουμε πιστοποιήσεις. Πρέπει να συντονιστούμε με την ΔΥΠΕ και με τις μονάδες εμβολιασμού, υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια ιδιαίτερα από το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους, για αυτό είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά».

 

«Με τεχνογνωσία και με ασφάλεια θα διανεμηθούν τα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα»

Τα στελέχη του ΣΥΦΑΚ στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνογνωσία του συνεταιρισμού, στον απαραίτητο εξοπλισμό με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και προδιαγραφές, αλλά και στο εκπαιδευμένο προσωπικό, στοιχεία που όπως ανέφεραν αποτελούν εγγύηση για την ασφαλή φύλαξη και διανομή των εμβολίων σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης συμμετέχει στην μεγάλη αυτή επιχείρηση εμβολιασμού αφιλοκερδώς. Όπως ανέφερε σχετικά ο κ Αλιμπέρτης, γενικός διευθυντής του ΣΥΦΑΚ : «Παρότι μας έγινε πρόταση δεν θα δεχτούμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ για αυτή τη διαδικασία. Θα την  αναλάβουμε με δικό μας κόστος, γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να υπάρχει ανταπόδοση και να βοηθήσουμε ώστε να βγούμε  όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή την κατάσταση».

Όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο ΣΥΦΑΚ διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό ενώ έχει ήδη παραλάβει και τα ειδικά ψυγεία που χρειάζονται για την ασφαλή διατήρηση των εμβολίων. Ειδικότερα, τα στελέχη του ΣΥΦΑΚ ανέφεραν:  

«Πιστεύουμε ότι τα πρώτα εμβόλια στην Κρήτη θα έρθουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Θα υπάρχει μια μονάδα στο νησί γιατί πρέπει να υπάρχει ισχυρή φύλαξη και αστυνόμευση. Η μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ειδικό εξοπλισμό με αυτοκίνητα – ψυγεία. Ο εξοπλισμός αυτός  θα είναι μέσα σε ειδικά iso box. Το εμβόλιο δεν μπορεί να μείνει καθόλου εκτός ψυγείου απλά από τη στιγμή που βγαίνει από βαθιά κατάψυξη έχει πέντε μέρες ζωής. Φυσικά ο ΣΥΦΑΚ διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό για αυτή την διαδικασία. Τα ειδικά ψυγεία τα έχουμε παραλάβει και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα εμβόλια. Όλα θα γίνονται με ειδικές διαδικασίες και ο τρόπος που θα μπαίνουν στα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης και ο τρόπος που θα μεταφέρονται και ο τρόπος που θα βγαίνουν τα εμβόλια.

Στις υπόλοιπες περιοχές έχουν αναλάβει  τη φύλαξη οι  φαρμακαποθήκες και τη διανομή εταιρείες διανομής. Εμείς για Κρήτη μόνο έχουμε αναλάβει φύλαξη και διανομή. Αν μας ζητηθεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή σε Αθήνα και Δωδεκάνησα.

Το προσωπικό θα έχει εκπαίδευση και διαθέτει δικό του εξοπλισμό για να κάνει αυτή τη διαδικασία. Δεν χρειάζονται στολές αλλά  γάντια, γυαλιά και άλλα εργαλεία, τα οποία θα τα χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο.

Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer απαιτούν ειδικές συνθήκες στους  -80 βαθμούς για την φύλαξή τους. Αυτή είναι η δουλειά μας. Ο ΣΥΦΑΚ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα παραδίδει με σωστές διαδικασίες τα εμβόλια, όπως τις ορίζει το υπουργείο. Θα μας λέει το υπουργείο τι ποσότητες θα σταλούν που . Εμείς εγγυούμαστε ότι μέχρι το σημείο της παράδοσης όλα θα πηγαίνουν σωστά. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει με την παρουσία του στο νησί ο ΣΥΦΑΚ ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα θέματα της τροφοδοσίας των φαρμάκων.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με προγραμματισμό, όλες οι παραγγελίες θα είναι συγκεκριμένες. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής εμβολίων γιατί η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο 5 μέρες και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία για να μην υπάρξουν απώλειες.

Εμείς κάναμε συνάντηση με ΔΥΠΕ και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε μια χαρά, έχουμε διαβεβαιώσει και τονίσει ότι μπορούμε και στη φύλαξη και στην διανομή με ικανότητα, ποιότητα και ασφάλεια να ανταποκριθούμε, από κει και πέρα θα πρέπει και οι άλλες υπηρεσίες να έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα μέχρι  την τελική χρήση του εμβολίου».