10 °C Rethymno, GR
03/03/2021

ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«OXΙ» σε κάθε μορφής φασιστικά μορφώματα

Ογδόντα χρόνια μετά το «ΟΧΙ» της Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού, μαθητές λένε το δικό τους «ΟΧΙ» και στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού.

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, με ένα κείμενο τους που αποδεικνύει ότι και ιστορία γνωρίζουν και συζήτηση κάνουν στο σχολείο με τους καθηγητές τους, και την επικαιρότητα παρακολουθούν καθώς είναι πολύ «φρέσκια» η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής  και το μήνυμα τους είναι επηρεασμένο από την ενημέρωση τους για την εγκληματική δράση του συγκεκριμένου νεοναζιστικού μορφώματος, επικαιροποιούν το μήνυμα της εθνικής μας επετείου και καλούν όλους τους μαθητές να πουν «ΟΧΙ» στα φασιστικά μορφώματα που επανέρχονται στην επιφάνεια.

Αναλυτικά, το 15μελές του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου απευθυνόμενο σε όλους τους μαθητές αναφέρει:

«Συμμαθητές και συμμαθήτριες,

Σήμερα γιορτάζουμε, κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, τα 80 χρόνια από το μαζικό «ΌΧΙ» που είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στον ιταλικό επεκτατισμό και φασισμό. Η επέτειος συμβολίζει την πρώτη επιθετική επαφή που δέχθηκε η Ελλάδα από τη φασιστική συμμαχία του Άξονα. Ωστόσο ο ελληνικός λαός είχε ήδη μια φιλική επαφή με τη δικτατορία, αυτή που επέβαλε ο Ι. Μεταξάς το 1936. Οφείλουμε όμως να διασαφηνίσουμε το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στον ευρωπαϊκό χώρο. Η συνθήκη ειρήνης μετά τον α ́ παγκόσμιο πόλεμο δεν κατάφερε να θεμελιώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ομαλότητα. Στα κράτη των ηττημένων, από τον Α ́ παγκόσμιο πόλεμο, χωρών επικράτησαν καταστάσεις εξαθλίωσης και πείνας για τον εκάστοτε λαό. Σε συνδυασμό, βέβαια με την παγκόσμια κρίση του 1929 η κατάσταση γενικεύθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Οι εξαθλιωμένες μάζες πιστεύουν στη λύση του φασισμού, στηρίζοντας δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα. Στην Ισπανία, μετά από έναν αιματοβαμμένο εμφύλιο, επικράτησε ο δικτάτορας Φράνκο. Στη Γερμανία στηρίχθηκε το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ.

Στην Ιταλία επιβλήθηκε το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, αλλά και στην Ελλάδα ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς.

Κοινός παρονομαστής των καθεστώτων αυτών, ήταν η επιβολή της βίας, ο παραγκωνισμός της διαφορετικότητας και ο πολύμορφος σκοταδισμός.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, έπειτα από άρνηση της παράδοσης. Ο ελληνικός λαός επιστρατεύτηκε και κατάφερε ηρωικά να αποτρέψει την είσοδο του Ιταλικού στρατού. Η Ελλάδα έμεινε ακέραιη μέχρι τον Απρίλη του 1941. Η ισχυρή επέμβαση των Γερμανών, με τη στήριξη μιας μερίδας Ελλήνων αξιωματικών, έσπασε την άμυνα της χώρας. Όμως ο ελληνικός λαός, παρά την ήττα, δεν καθυποτάχθηκε. Η μαχητική μερίδα του ελληνικού λαού αντιστάθηκε, με όλα της τα μέσα, στη φασιστική τριπλή κατοχή (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική). Οι αντιστασιακές ενώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ αποτέλεσαν κοιτίδα φωτός στο σκοτάδι που ξένοι και ντόπιοι προσπάθησαν να επιβάλουν.

Ως μαθητές οφείλουμε να επανεξετάσουμε τις αιτίες ανάδειξης τέτοιων ολοκληρωτικών καθεστώτων και να δώσουμε, με τη σειρά μας, ένα άλλο «OXΙ» σε οποιαδήποτε φασιστικά μορφώματα επανέρχονται στην επιφάνεια».