13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Tριάντα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Κρήτη

Οχτώ ασθενείς στην κλινική covid του Ρεθύμνου

2152 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα. Από αυτά, 30 επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 20 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 1 στο Ρέθυμνο και 8 στα Χανιά. Εν τω μεταξύ ένα ακόμη θύμα της πανδημίας θρηνεί η Κρήτη, αφού ένας 86χρονος άνδρας κατέληξε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν στην κλινική Covid του νοσοκομείου αφού είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Ο άνδρας που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα κατέληξε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ συνολικά 86 ασθενείς με κορονοϊό, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης ενώ 18 νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι 13 είναι διασωληνωμένοι. Σε ότι αφορα την κλινική covid του νοσοκομείο Ρεθύμνου από τους δεκαπέντε ασθενείς που έχει μειώθηκαν στους 8 καθώς το απόγευμα της Τρίτης δόθηκαν τέσσερα εξιτήρια και δυο ακόμα χτες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία:

  • Στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου, νοσηλεύονται 36 ασθενείς, εκ των οποίων 27 στην κλινική COVID, 9 σε ΜΕΘ, 6 διασωληνωμένοι.
  • Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, νοσηλεύονται 18 ασθενείς, 11 στην κλινική COVID, 7 σε ΜΕΘ, 5 διασωληνωμένοι.
  • Στο νοσοκομείο Χανίων, νοσηλεύονται 15 ασθενείς, 14 στην κλινική covid, 1 σε ΜΕΘ διασωληνωμένος.
  • Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, νοσηλεύονται 8 ασθενείς, όλοι στην κλινική covid.
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, νοσηλεύονται 4 ασθενείς, 3 στην κλινική COVID, 1 σε ΜΕΘ διασωληνωμένος.
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, νοσηλεύονται 2 ασθενείς, στην κλινική COVID.
  • Στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης, μηδενικές νοσηλείες από το Σάββατο.

 

Βασίλης Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, όμως αντέχει

«Εν μέσω μιας πανδημίας την οποία ζούμε και βιώνουμε εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η εγκυρότητα των στοιχείων» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός επέλεξε να μιλήσει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο οποίος, όπως ο ίδιος είπε, «κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να υπηρετήσει τους συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορονοϊού και ειδικά στον «φόρο αίματος», όπως χαρακτηριστικά είπε για τους 87 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

«Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν το ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Το χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και παλεύουν για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας, καθημερινά δίνουν τις μάχες τους. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου που πραγματικά φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία». Σκοπός του ΕΟΔΥ, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι πρόκειται για το ΚΕΕΛΠΝΟ» είπε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στον οργανισμό από τον οποίο προέρχεται ο ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος ταλαιπωρήθηκε, δυσφημίστηκε επί δικαίου και αδίκου και ήταν στα φώτα της επικαιρότητας για πολλά χρόνια για άλλους λόγους».

«Επανασυστήθηκε λοιπόν τον Οκτώβριο του 2019 και επανασχεδιάστηκε ως ένας οργανισμός με μια νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στην συνείδηση των πολιτών γιατί αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις» σημείωσε ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών». «Τι κάνει επιστημονικά ο ΕΟΔΥ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κικίλιας για να απαντήσει ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

«Η περίθαλψη είναι τα νοσοκομεία μας, είναι τα κέντρα Υγείας μας, είναι εκεί που νοσηλεύουμε τους ασθενείς μας. Το κομμάτι της δημόσιας Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό αποδείχθηκε εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης» σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε «άρα λοιπόν, επιδημιολογικές καμπύλες, ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου» είναι μεταξύ των καθηκόντων του ΕΟΔΥ.

 

Π. Αρκουμανέας: Να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε κι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές

Τη συμβολή του ΕΟΔΥ για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέδειξε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΔΥ και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ήδη προσλάβει 1.000 εργαζομένους και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες, ώστε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 200 επιπλέον εργαζομένων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε.

Όσον αφορά τις δράσεις του ΕΟΔΥ, τις ομαδοποίησε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: επιστημονικό πεδίο, συλλογή-επεξεργασία δεδομένων, άμεση απόκριση και παρέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Αρκουμανέας έκανε ειδική μνεία στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως πλέον αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού και διαβεβαίωσε πως με τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί θα γίνει το πιο σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα μας, ένα από τα καλύτερα εργαστήρια στην Ευρώπη, το οποίο θα αποτελεί στολίδι για τη χώρα.

Ανακοίνωσε πως ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό, ειδικά σε κλειστές δομές και σε ευπαθείς ομάδας.

Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει όλοι μαζί, και η πολιτεία και οι πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε κι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές.