25 °C Rethymno, GR
22/09/2021

Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στον λιμένα Ρεθύμνου

Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στη περιοχή του λιμένα Ρεθύμνου χορηγείται στο «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου» με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Με την άδεια ίδρυσης, το Δημοτικό Ταμείο αποκτά τη δυνατότητα να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.

Η διαδικασία αυτή ακολουθεί τις σχετικές αποφάσεις για την παραχώρηση χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα Ρεθύμνου, τον τεχνικό φάκελο υδατοδρομίου, συστάσεις και περιορισμούς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των έργων του λιμένα.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε:

«Μ«Με την ΚΥΑ για την ίδρυση υδατοδρομίου στον λιμένα Ρεθύμνου, θέτουμε τις βάσεις για να αποκτήσει το Ρέθυμνο εναέριο μέσο μεταφοράς. Επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη λειτουργία του υδατοδρομίου,ώστε σε λίγο καιρό να ξεκινήσουν οι πτήσεις υδροπλάνων στην πόλη μας. Για το ζήτημα αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου. Το Ρέθυμνο είναι μόνο η αρχή για την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Κρήτη, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και στη διασύνδεσή του με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Ένα όραμα που υπηρετήσαμε με συνέπεια και επίπονη προσπάθεια, αρχίζει να υλοποιείται»
»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις θετικές εξελίξεις και μεταξύ άλλων σε δήλωσή της αναφέρει: «Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης. Το Λ.Τ. Ρεθύμνης είναι ο πρώτος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα στην Κρήτη που οραματίστηκε, σχεδίασε και πλέον διαθέτει άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου.

Η προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου απέδωσε τους πρώτους καρπούς σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και την ανάδοχο αδειοδότησης αντίκλητό μας εταιρία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», που έφερε εις πέρας τις διαδικασίες προς τους πολυπληθείς γνωμοδοτούντες φορείς και ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη δαιδαλώδη και μακροχρόνια αυτή διαδικασία, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Με την έκδοση της ΚΥΑ αυτής ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της υλοποίησης του σχεδιασμού της λειτουργίας του υδατροδρομίου στην πόλη μας, με όλα τα παρελκόμενα οφέλη. Το επόμενο στάδιο που είναι η λειτουργία του θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για τη χώρα μας, εφόσον βέβαια αναπτυχτεί το δίκτυο υδατοδρομίων που δρομολογείται πανελλαδικά, ενώ θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και θα δημιουργηθούν νέες ιδιαίτερα ελκυστικές τάσεις αναψυχής.

Η λειτουργία του υδατοδρομίου επίσης θα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες της πόλης μας, η οποία στερείται αεροδρομίου, καθώς και τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού θα συμπληρώσει τη μεταφορική εξυπηρέτηση, καθώς και τις ανάγκες της έκτακτης και επείγουσας μετακίνησης όπως αερομετακομιδή ασθενών, έρευνα και διάσωση, μεταφορά φαρμάκων κτλ.

Με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση της λειτουργίας του υδατοδρομίου, διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησης των απαιτούμενων υποδομών σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σχεδιασμός ετών και να λειτουργήσει από το επόμενο έτος στην πόλη μας το υδατοδρόμιο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χωροθετημένη πλευρά του Εμπορικού Λιμένα, όπου θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο, αλλά και όλη η όμορη περιοχή, έχει ήδη «σφραγισθεί» από πλευράς ηχορρύπανσης, ενώ θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι, ώστε να μην υπάρξει καμία όχληση από τη λειτουργία των πτήσεων των υδροπλάνων.