29 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΩΝ

Άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους ζητούν γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή του ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί εως τις 3 το μεσημέρι αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Όπως ξεκαθάρισαν τόσο η ένωση γιατρών ΕΣΥ οσο και ο σύλλογος εργαζόμενων τάσσονται υπέρ του εμβολίου ,ωστόσο διαφωνούν με την πολιτική της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων συνάδελφων,χωρίς μάλιστα προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες γαι την στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας ώστε να μην παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου περίπου σαράντα άτομα έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Ο πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ρεθύμνου Μανώλης Χριστοδουλάκης , σε δηλώσεις του ανέφερε: “Είμαστε από τις πρώτες ενώσεις που έχουμε σηκώσει ψηλά το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Πρέπει να διαχωρίσουμε τους ανεμβολίαστους από τους αντιεμβολιαστές. Θεωρούμε οτι δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Η Ένωση γιατρών στηρίζει την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που εξαγγέλθηκε, του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Κυρίαρχο αίτημα είναι η προάσπιση της εργασίας των συναδέλφων .  Θεωρούμε ανεπίτρεπτο,τουλάχιστον υποκριτικό και προθάλαμο συνέχειας την ενοχοποίηση και την επίθεση που δέχονται οι υγειονομικοί σήμερα. Δηλαδή με αφορμή τους ελάχιστους που δεν ΄έχουν εμβολιαστεί, υπάρχει μια δυσφήμιση του κλάδου. Όσον αφορά τους συνάδελφους που είναι σε ανσστολή ,αφενός πρόκειται για τελείως απαραίτητο προσωπικό. Και αφετέρου δυσφημούνται ως εστίες μετάδοσης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να προλάβει. Τα σχολεία άνοιξαν υπό τις ίδιες συνθήκες με πέρυσι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς το ίδιο. Ενοχοποιουνται οι εκπαιδευτικοί και οι οδηγοί όταν δεν αυξάνονται τα δρομολόγια, όταν μειώνονται οι μισθοί στις καθαρίστριες και είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κυβέρνηση να κουνά το δάκτυλο τουλάχιστον στο 5% των υγειονομικών που δεν έχουνε εμβολιαστεί”.

Σε σχέση με την αναπλήρωση των κενών θέσεων που προέκυψαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο κ Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την διοίκηση,τώρα ξεκινά η επεξεργασία των αιτημάτων των νοσοκομείων να στείλει επικουρικό προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις: “η ερώτηση είναι πως θα αντικατασταθεί προσωπικό που δουλεύει πέντε χρόνια που χρειάζεται μόνο 2-3 μήνες για ν αντιληφθεί τι γίνεται.”σχολίασε. Και προσέθεσε οτι : “η κινητοποίηση μας αφορά την στήριξη μας στους ανεμβολίαστους συναδέλφους και ζητούμε την άρση της αναστολής εργασίας τους . Αφορά όμως κυρίως και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας ,το οποίο βλέπουμε να βάλλεται”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργακάκης, ανέφερε : “Κάνουμε στάση εργασίας και διαμαρτυρόμαστε για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, τουλάχιστον 20 νοσηλευτές και 20 ακόμη εργαζόμενους από άλλες ειδικότητες που τέθηκαν σε αναστολή. Το Νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του, είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα και είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή. Σαν σύλλογος εργαζομένων είμαστε υπερ του εμβολιασμού όμως σεβόμαστε την άποψη των συναδέλφων που δεν θέλουν να το κάνουν.”.