24 °C Rethymno, GR
29/05/2022

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Έκκληση για προσοχή στους οδηγούς λόγω του παγετού

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση σε όλο τον νομό Ρεθύμνου, καθώς ήδη από χθες τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση. Σταδιακά από το απόγευμα το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης δίδεται σε κυκλοφορία, στα τμήματα που είχε κλείσει λόγω του χιονιά, ωστόσο τόσο οι αστυνομικές αρχές του νησιού αλλά και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιούν στα σημεία όπου παραμένει χιόνι και παγετός. Τα καιρικά φαινόμενα, όπως αναφέρουν τα προγνωστικά, υποχωρούν σταδιακά, ωστόσο χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες για το επόμενο τριήμερο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Βότσογλου, όπου υπάρχει χιόνι ή παγετός απαιτείται μεγάλη προσοχή στους δρόμους, καθώς σε πολλά σημεία έχει σχηματιστεί πάγος με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα την ίδια ώρα που οι μετακινήσεις, όπως επανέλαβε ο ίδιος, θα πρέπει και σήμερα να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Τα μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται διαρκώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους δρόμους, προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, προσπάθεια που θα συνεχιστεί και σήμερα σε όποια περίπτωση χρειαστεί.

Ο χιονιάς των τελευταίων ημερών έντυσε στα λευκά όχι μόνο τα ορεινά του νομού σε Ανώγεια, Αμάρι, Μυλοπόταμο και Άγιο Βασίλειο, αλλά και οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου, καθώς χιόνισε σε υψόμετρο 200 μέτρων. Τα προβλήματα ήταν περιορισμένα και με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Ήδη χθες λόγω της πυκνής χιονόπτωσης είχαν κλείσει για κάποιες ώρες πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στον αμαριώτικο, στον αγιοβασιλιώτικο, στον δρόμο Αρκάδι – ΧΥΤΑ και προς τις Πρασσές.

Ωστόσο τα μηχανήματα που βρίσκονταν από νωρίς στους δρόμους προχώρησαν στον εκχιονισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μέχρι χθες βράδυ κλειστός λόγω παγετού ήταν μόνο η:

  • Επαρχιακή οδός Γερακαρίου (δήμου Αμαρίου) – Σπηλίου (δήμου Αγίου Βασιλείου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακή οδός Πρασσές -Πατσός – Μέρωνας δήμου Αμαρίου
  • Επαρχιακή οδός Αϊ Γιάννης – Ανώγεια
  • Επαρχιακή οδός Μούντρος – Καλή Συκιά

Σε γενικές γραμμές σε επίπεδο νομού πάντως η κακοκαιρία αντιμετωπίστηκε με μεμονωμένα προβλήματα, τα οποία αποκαταστάθηκαν. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία των υπηρεσιών με τους δήμους, την περιφέρεια και τα σώματα ασφαλείας.

Αυτό ανέφερε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Γιώργος Σκορδίλης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και θεωρώ ότι όσοι εμπλακήκαμε στο θέμα τα πήγαμε πολύ καλά. Ανταποκριθήκαμε σε καλό επίπεδο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με περιφέρεια, πυροσβεστική, αστυνομία. Ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι αποφασίσαμε τη διάταξη των διαθέσιμων οχημάτων. Ο δήμος έχει τέσσερα μηχανήματα οπότε επιστρατεύτηκαν ιδιώτες ανά δημοτική ενότητα σε Φωκά, Αρκάδι και Λάππα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαμε σε Χάρκια και Αρκάδι, όπου έκαναν παρέμβαση τα μηχανήματα όπως και στο Αμπελάκι. Ο δήμος  «μπάλωσε» καταστάσεις και σε επαρχιακό και σε δημοτικό δίκτυο, βοήθησε περιπτώσεις απεγκλωβισμών ηλικιωμένων, σε περιστατικά καρδιοπαθών, συνέβαλε στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο ύψος του γηπέδου των Αρμένων, βοηθήσαμε ένα όχημα της ΕΛ.ΑΣ που είχε εγκλωβιστεί. Την Τρίτη ήταν δύσκολη μέρα, είχαμε 12 μηχανήματα  και ένα επιπλέον μηχάνημα της ΔΕΥΑΡ στα χωριά του Βρύσινα και ανατολικά στην Αρχαία Ελεύθερνα και Ελεύθερνα. Και την Τετάρτη 12 μηχανήματα δούλευαν. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα σήμερα λόγω παγετού. Θέλει προσοχή. Ευχαριστώ τη διευθύντρια, το προσωπικό της υπηρεσίας, τους συνεργάτες μας στα μηχανήματα και τους χειριστές».

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, υπάρχει πρόβλημα με τα απορρίμματα καθώς αν και τα απορριμματοφόρα φτάνουν στον ΧΥΤΑ δεν μπορούν να μπουν μέσα εξαιτίας του χιονιού. Αν δεν ανοίξει σήμερα ο δρόμος θα υπάρξει πρόβλημα, όπως ανέφερε. Γι’ αυτό ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ενώ ο δήμαρχος εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσουν με κάθε τρόπο για την διάνοιξη του δρόμου.