18 °C Rethymno, GR
22/05/2022

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Έκπληξη από τους Ρεθεμνιώτες της Αττικής στον νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο

Μεγάλη έκπληξη επεφύλαξαν οι Ρεθεμνιώτες της Αττικής οι του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής « ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» έμπροσθεν του Προεδρικού Μεγάρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου την Τρίτη 01 -2-2022 έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωση του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής «Το Αρκάδι» με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη άρχοντα νομοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δορυφορούμενοι από βρακοφόρους του χορευτικού ομίλου «Κρήτες», παρευρέθηκαν και υποδέχθηκαν τον από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο επευφημώντας τον Άξιος.

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και αγάπης τα μέλη του Δ.Σ. αφενός συνεχάρησαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, αλλά και ταυτόχρονα τον αποχαιρέτησαν λαμβάνοντας την ευλογία του, αφού πλέον αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα.

Ο Σεβασμιότατος για μια ακόμη φορά με πολύ συγκίνηση εκθείασε την αγαστή συνεργασία που είχε με τα μέλη του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» και ιδίως με τον πρόεδρο κ. Βλατάκη όπου όπως ανέφερε τον συνδέει μακροχρόνια φιλία, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο αμείωτο πάθος για την παράδοση και το καλό της Κρήτης και πάντοτε θα είναι ανοικτή η αγκαλιά του προς αυτούς.

Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Γ. Βλατάκης, η Ελ. Λιαναντωνάκη, η Ελένη Τζιφάκη, η Ντίντα Κλειδή, ο Μανώλης Καλλονάκης, ο Μίλτος Κλειδής ο Βασ. Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος του λαογραφικού ομίλου «Κρήτες» Γεώργιος Πετράκης με τους βρακοφόρους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου και τα μέλη του Δ.Σ. απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο, τον χαιρέτησαν με τον παρακάτω λόγο καρδιάς:

«Σεβασμιότατε Ποιμενάρχα μας και μετ’ ολίγον από Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ. κ. Ευγένιε, σε τούτες τις στιγμές του αποχωρισμού μας δεν ξέρουμε πώς να ξεδιπλώσουμε τα αισθήματα μας και πώς να αντιδράσουμε, εμείς τα απόδημα τέκνα σας οι του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι».

Ιδικός μας πατέρας είσαστε και εσείς έχετε την ευθύνην μας ως τέκνα σας. Προς εσάς λοιπόν απευθύνουμε τις τελευταίες μας σκέψεις και ευχές, λίγο πριν σας αποχωριστούμε για την νέα σας υψηλή θέση στο Ηράκλειο.

Γνωρίζουμε ότι μας δώσατε όλην σας την αγάπην. Εδίψησεν η ψυχή σας την σωτηρίαν μας.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθατε στο ευλογημένο Ρέθυμνο, μας κερδίσατε με το χαμόγελο σας, με τον επικοινωνιακό χαρακτήρα σας, με τον καλό σας λόγο, με το πηγαίο χιούμορ σας, την ευγένεια σας, με την πνευματική σας καθοδήγηση, με την ευθύτητα σας.

Η βαθυτάτη μπιστική σας διάθεση ότι προσεύχεσθε εις τον Κύριον για εμάς, υπήρξεν πηγή από την οποίαν ξεδιψάγαμε αλλά ταυτόχρονα αντλούσαμε και τις δυνάμεις μας.

Διαισθανόμασταν ότι επιθυμούσατε να γλυκάνετε τους πόνους μας, να τονώσετε το φρόνημα μας, αισθανόσασταν τους πόνους των άλλων σαν ιδικούς σας πόνους και την χαράν τους σαν ιδικήν σας χαράν.

Ουδέποτε αισθανθήκαμε ότι εμάς τα απόδημα τέκνα σας μας ξεχωρίσατε ή μας απομακρύνατε από το ποίμνιο σας. Πάντοτε μας αντιμετωπίσατε ως αναπόσπαστο κομμάτι του ποιμνίου σας, πάντοτε μας υπερασπιστήκατε ως γνήσιος πατέρας, χωρίς να μας χαλάσετε χατίρι για το παραμικρό. Αλλά κι αν υπήρξε έστω και μία στιγμή που ο πειρασμός μπήκε αναμεσά μας τον αντιμετωπίσαμε από κοινού όπως του έπρεπε.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την αναμεταξύ μας συναναστροφή σας αυτά τα δώδεκα έτη αγλαοκάρπου ποιμαντορίας σας. Τις επιτυχημένες πρωτοχρονιάτικες Ρεθυμνιακές συνάξεις στη Μεγάλη Βρετάνια, όπου μας ευλογούσατε ετησίως ανελλιπώς την πίττα μας, τις εκδηλώσεις μας που τις στηρίζατε πάντοτε με ξεχωριστή αρχοντιά, τις πολύτιμες συμβουλές σας;

Αναπολούμε την αγάπην σας για την αξέχαστη μοναδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος μας στον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου στην επέτειο των 150 ετών από το ολοκαύτωμα, την σθεναρή πρόταση σας να συμμετέχει ο σύλλογος μας στην οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων αυτών, την αλησμόνητη συμμετοχήν σας στη μεγαλειώδη εκδρομή στη Μονή Βλατάδων για το θρόνιασμα της εικόνας των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων, την αγαστή συνεργασία μας στην παρουσίαση του τόμου Ευγνωμοσύνης κανίσκιον προς τιμήν του Οικουμενικού μας Πατριάρχη στην αίθουσα του μουσείου της Ακρόπολης, στην έμπρακτη συνδρομή σας για την επιτυχή έκβαση των ενεργειών του συλλόγου μας σχετικά με την διδαχή της κρητικής διαλέκτου στο Παν. Κρήτης.

Επί των ημερών σας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κος Βαρθολομαίος Α’ αναγορεύθηκε ως επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου μας εντός του καθολικού της Ι. Μονης Αρκαδίου το 2012 και επι των ημερών σας ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης πλέον θα συνεορτάσουμε εφέτος την επέτειο των δέκα ετών από αυτήν την ιστορική στιγμή , για την οποία λίαν συντόμως θα ανακοινώσει ο σύλλογος μας εκδηλώσεις.

Η απομάκρυνση σας από το Ρέθυμνο αλλά όχι από την Κρήτη μας παρηγορεί, μας τροφοδοτεί με υπομονή, μας ενισχύει ότι θα διδάξετε σε περισσότερους ανθρώπους αυτά που γευτήκαμε εμείς στο Ρέθυμνο. Θα ζώμεν λοιπόν όπως μας διδάξατε κατά τον τρόπο που να δοξάζουμε τα ιερά μας, να τιμάμε τους προγόνους, να διατηρούμε την κρητική διάλεκτο ως έκφραση πνεύματος και όχι απλώς ως μέσω συνεννοήσεως, να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Παναγία την Χαρακιανή, των Μυριοκεφάλων και στους Αγ. Τέσσερις Μάρτυρες και τόσα άλλα πολύτιμα.

Εξάλλου ο πατέρας δεν λησμονεί ποτέ τα παιδιά του από όποιο πόστο κι αν προΐσταται.

Η μεγάλη αγκαλιά σας θα είναι πλέον ανοικτή σε όλους τους Κρήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ρεθύμνου.

Φεύγετε και αφήνετε πίσω μια Μητρόπολη κόσμημα με τα έργα σας, με την αγάπη σας, με το ανεξίτηλο αποτύπωμα σας .

Για εμάς πάντως θα συνεχίζετε να είστε ο φιλόστοργος Πατέρας που πάντα θα προσφεύγουμε να βρούμε καταφύγιο στο ωμοφόριο σας.

Για όλα αυτά Σεβαστέ μας Ποιμενάρχα, οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής, οι του Ιστορικού Συλλόγου «Το Αρκάδι», θα σας έχουν πάντοτε στην προσευχή τους!».

(Σημ. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τον κ. Αλέξη Τσέκα συζ. Της Ελ. Λιαναντωνάκη).

Από το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής « Το Αρκάδι»