21 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού

* Ασκήσεις προσομοίωσης σε αεροδρόμια και νοσοκομεία της Κρήτης * Οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε όλα τα ξενοδοχεία

Νέα δεδομένα δημιουργούνται και στη χώρα μας με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη γειτονική μας Ιταλία όπου αιφνιδιαστικά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα σημειώθηκαν επτά θάνατοι και έχουν καταμετρηθεί δεκάδες περιστατικά ασθενών.

Oι Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και στη χώρα μας κρούσμα κορονοϊού, είναι σοβαρό.

Στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός, το υπουργείο Υγείας με αλλεπάλληλες συσκέψεις εξετάζει τη  λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου προκειμένου να θωρακιστεί η Ελλάδα, να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πιθανόν ύποπτο κρούσμα.

Οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή, έχοντας λάβει σαφείς και αυστηρές οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να κάνουν ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση σε ύποπτο περιστατικό που ενδέχεται να εντοπιστεί είτε σε πύλες εισόδου, δηλαδή αεροδρόμια και λιμάνια, είτε σε κάποιο νοσοκομείο ή και ξενοδοχείο.

Οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας, μέτρα που όπως τονίζουν θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Υγείας, χθες, μετά το πέρας σχετικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, και με την παρουσία λοιμωξιολόγων, συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. «Ο ιός (σ.σ. κορονοϊός) προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας ως βασικό το πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου και ως αναπληρωματικό το γενικό νοσοκομείο Χανίων.

Αυτή την εβδομάδα το ΕΚΑΒ Κρήτης, στα πλαίσια του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του με άλλους κρατικούς-δημόσιους φορείς αλλά και με τις εμπλεκόμενες δομές υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει δύο ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας (full emergency status) αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19 σε συνεργασία με τον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και το πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» αλλά και το γενικό νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Η πρώτη άσκηση, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, ενώ η δεύτερη στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει οδηγίες σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, αναφορικά με τα μέτρα υγιεινής που οφείλουν ούτως ή άλλως να  τηρούν αλλά και μέτρα ειδικά με τον τρόπο χειρισμού ύποπτου κρούσματος που πιθανόν να εμφανιστεί εντός ξενοδοχείου.

«Εμείς παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρούμε τις προβλεπόμενες οδηγίες και εκείνο που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι περιστατικό δεν θα προέλθει ούτε από το προσωπικό μας ούτε από την υλικοτεχνική υποδομή ή το φαγητό μας. Το θέμα είναι να μην φτάσει πελάτης με κορονοϊό σε ξενοδοχείο. Αν φτάσει θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται», επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης.

 

 

 

Ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών στην Κρήτη

Το ΕΚΑΒ, στα πλαίσια του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του με άλλους κρατικούς-δημόσιους φορείς αλλά και με τις εμπλεκόμενες δομές υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει δύο ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας (full emergency status) αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19 σε συνεργασία με τον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και το πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (1η άσκηση) αλλά και το γενικό νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος» (2η άσκηση).

Βασικός σκοπός των ασκήσεων αποτελεί η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής, υποδοχής αλλά και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19, σε συνδυασμό με την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών της Κρήτης (κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», ΕΚΑΒ Κρήτης, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ, ΤΕΠ & Επιτροπές Λοιμώξεων ορισμένων Νοσοκομείων Αναφοράς «Πα.Γ.Ν.Η.» και Γ.Ν. Χανίων).

Συγκεκριμένα, η έναρξη της πρώτης άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας η οποία χαρακτηρίζεται ως ευρείας κλίμακας και συνδυαστική, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00, στον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης». Βάσει του επιχειρησιακού σεναρίου, στο αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας που πραγματοποιεί πτήση από το εξωτερικό προς το Ηράκλειο Κρήτης (με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» στις 16:15), δύο (2) επιβάτες έχουν παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα κορονοϊού Covid-19 (βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ενώ έχουν ενημερώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας. Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και του (ορισμένου Νοσοκομείου Αναφοράς) πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (όπου και θα διακομισθούν τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού Covid-19).

Η δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 π.μ., στο γενικό νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος». Βάσει τoυ επιχειρησιακού σεναρίου αυτής της άσκησης, ένα (1) άτομο στην πόλη των Χανίων, το οποίο πριν επτά (7) περίπου ημέρες είχε ταξιδέψει από την Κίνα στην Ελλάδα (μέσω τρίτης χώρας), εμφανίζει κάποια πιθανά συμπτώματα κορονοϊού Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, βήχα, εκδήλωση εμετών με πόνους στην κοιλιακή χώρα) και πραγματοποιεί κλήση στο ΕΚΑΒ (166). Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί διακομιδής και αντιμετώπισης του ύποπτου περιστατικού κορονοϊού Covid-19 με συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ) αλλά και του (ορισμένου αναπληρωματικού νοσοκομείου αναφοράς) γενικού νοσοκομείου Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης συνθηκών και ετοιμότητας (full emergency status) για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19, θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου Νίκου, της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κ. Μπορμπουδάκη Λένας, του υπεύθυνου σχεδιασμού επιχειρησιακών ασκήσεων υγείας της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) κ. Μίχου Νίκου, κλιμακίου του ΕΟΔΥ αλλά και στελεχών της γενικής διεύθυνσης δημόσιας υγείας & κοινωνικής μέριμνας της περιφέρειας Κρήτης.

 

Τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία από τον κορονοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα τονίζει:

– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

– Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

Οδηγίες στα ξενοδοχεία όλης της χώρας

Στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έχει σταλεί από τον ΕΟΔΥ οδηγός για τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων.

Ειδικότερα, συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

  1. Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  2. Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:

* κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά τον βήχα ή φτέρνισμα

* αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων

  1. Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

 

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κορονοϊό (2019-nCoV)

Εάν ένας επισκέπτης πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορονοϊό (2019-nCoV) εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212000, 210 5212054 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

* Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμένει ανοικτό.

* Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.

* Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

* Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.

* Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.

* Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

* σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών

* θερμόμετρα

* χαρτομάντηλα

* απλές χειρουργικές μάσκες

* γάντια μιας χρήσης

* σακούλες απορριμμάτων

* υγρά καθαρισμού επιφανειών

 

Καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς

  1. Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
  2. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
  3. Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
  4. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της δημόσιας υγείας (διευθύνσεις δημόσιας υγείας της περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212000, 210 5212054(όλο το 24ωρο).

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν πάρει κακή τροπή. Το προεδρείο της ΠΟΞ συμμετείχε στη σύσκεψη για τον κορονοϊό στην Αθήνα και σήμερα θα ενημερωθεί σχετικά το Δ.Σ. Στα ξενοδοχεία υπάρχουν οδηγίες που έχει στείλει το υπουργείο και η ΠΟΞ για το πως θα ενεργήσουν σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού. Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα από τους ξενοδόχους καθώς, όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν τα κρούσματα στη Ελλάδα. Σε ότι αφορά ζητήματα καθαριότητα, ότι ορίζουν τα HACCP αι ISO που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα ξενοδοχεία περιλαμβάνουν και την κατηγορία του κορονοϊού. Άρα όλες οι προφυλάξεις από την πραγματική λειτουργία του ξενοδοχείου καλύπτουν και την κατηγορία του κορονοϊού. Αυτά είναι υποχρεωμένα τα ξενοδοχεία να τα κάνουν και τα κάνουν όλο τον χρόνο. Από κει και περά αν μας έρθει κάποιος πελάτης ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό, εμείς αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Εάν και όταν εκδηλωθεί το κρούσμα θα φωνάξουμε τον γιατρό θα πάει στο νοσοκομείο αναφοράς και από τη στιγμή που το νοσοκομείο μας ειδοποιήσει θα ψάξουμε να δούμε με ποιούς είχε έρθει σε επαφή, θα κλείσουμε το δωμάτιο του να γίνει απολύμανση και ότι μας υποδειχτεί από κει και πέρα.

Εμείς σαν ξενοδόχοι θα πρέπει να διασφαλίσουμε το προσωπικό μας ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Εμείς παίρνουμε όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να μην προέλθει, από εμάς, δηλαδή από την υλικοτεχνική υποδομή του ξενοδοχείου, από τα φαγητά και από το προσωπικό μας ο ιός».

 

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία

Εν τω μεταξύ, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας».

Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.