Την ανάγκη ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο
πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού
Συμβουλίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Τα
χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην
ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην
υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα», σημείωσε.
Μάλιστα για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργείται θέση υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την διαχείριση των κονδυλίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την θέση θα πάρει ο βουλευτής Χανίων Κυριάκος Βιρβδιδάκης ο οποίος ορκίζεται σήμερα.
«Έχουμε σημάνει συναγερμό», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και πρόσθεσε ότι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή στο ευρώ και τώρα προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ πρόσθεσε πως δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν και τους κυβερνητικούς εταίρους για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα υπάρξουν περιορισμοί. «Καλύψαμε τεράστια απόσταση, τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα» τόνισε ζητώντας άμεσα λύσεις. «Θέλω λύσεις τώρα, όλοι να τρέξουμε, οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση όπου μοιράστηκαν περισσότερα σε λιγότερους και ότι τα επόμενα εννέα χρόνια η Ελλάδα θα πάρει 44 δισ. ευρώ ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει και άλλα κονδύλια από προγράμματα χωρίς εθνική κατανομή.
«Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας, πρέπει να ζητάτε τη γνώμη των περιφερειαρχών, χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική. Ο «ξερολισμός» είναι εχθρός μας», τόνισε.
Τέλος έδωσε έμφαση στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και επεσήμανε το γεγονός ότι τον Μάιο του 2014 θα πραγματοποιηθούν και οι ευρωεκλογές και τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι, όπως είπε, στραμμένα πάνω μας.
Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν, σχολίασε το ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει, «Ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι, «Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα».
Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει αμέσως από τη διαπραγμάτευση και τις διαπιστώσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο μνημονιακός στόχος απορροφήσεων για το 2013 είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι λίστες των προγραμμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν συνυπολογισθούν οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 36 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μαζί με ένα ποσό της τάξεως των 8 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμα απορροφηθεί από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και να συμβάλουν στη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
«Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι», υπογράμμισε.
Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών, που παρουσίασε ο υπουργός, ξεκινά με ένα αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και εκπρόσωποι των Περιφερειών, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.