29 °C Rethymno, GR
10/08/2022

Ένα αλλιώτικο Ημερολόγιο από το Κ.Η.Φ.Η Μυλοποτάμου

 

Οι γιορτινές μέρες είναι δύσκολες για τους μοναχικούς ανθρώπους, κι όταν οι μοναχικοί είναι και ηλικιωμένοι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα….
Στο ΚΗΦΗ Μυλοποτάμου,επειδή το γνωρίζουμε πολύ καλά, κάναμε ότι μπορούσαμε για να νιώσουν φροντίδα, έγνοια, ζεστασιά, αφθονία οι άνθρωποι μας!
Έτσι αρχίσαμε με τις χειροτεχνίες, τα χειροποίητα ημερολόγια, τις κάρτες, τα γλυκά, την προετοιμασία για τα κάλαντα και άλλες Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες που έκαναν στα νιάτα τους, ή που δεν έκαναν ποτέ τους γιατί το κατεστημένο δεν τους επέτρεπε. Όλα αυτά δημιούργησαν μία ευχάριστη εορταστική ατμόσφαιρα που τους άρεσε πάρα πολύ και έως το διασκέδαζαν.
Ωστόσο εμείς θέλαμε να το πάμε λίγο παρακάτω.Έτσι απευθυνθήκαμε σε επαγγελματίες προσωπικής φροντίδας, και ζητήσαμε αν θέλουν να φροντίσουν προσφέροντας αλληλεγγύη στους κατ’ εξοχήν αλληλέγγυους!


Η ανταπόκριση εντυπωσιακή!Ήρθαν το ζευγάρι των κομμωτών Μιχάλης Οικονομάκης και Ελένη Αναστασάκη, όπου περιποιήθηκαν τα μαλλιά και τα γένια των ηλικιωμένων μας.
Στη συνέχεια ήρθε η κ. Ευγενία Σπαντιδάκη,που φρόντισε τα χεράκια τους τα πολυκουρασμένα.
Μετά από όλα αυτά,ζητήσαμε από την κ.Μαρία Βότζη ( Hontos Center , Ρεθύμνου) μια αισθητικό για να περιποιηθεί τα κορίτσια μας, και αυτή μας έστειλε δύο!
Η προετοιμασία λοιπόν αυτή δημιούργησε ένα απερίγραπτα όμορφο κλίμα, χαρούμενο, ζεστό,τρυφερό, μαγικό, μοναδικό, που θελήσαμε να το αποτυπώσουμε όσο αυτό γίνεται σε φωτογραφίες!
Ζητήσαμε από τον γιό μιας ηλικιωμένης μας, τον κ. Αντώνη Λιουδάκη και ούτε που το σκέφτηκε, ήρθε και τις φωτογράφησε.
Κι αυτές το ευχαριστήθηκαν πολύ… μα πάρα πολύ.
Πόζαραν με γλύκα, έβγαλαν το κοριτσόπουλο από μέσα τους.Ήταν αγνώριστες!Έπαιξαν με το φακό, έπαιξαν μεταξύ τους, έπαιξαν με τα αγόρια, ναι έπαιξαν, έδιωξαν τις αναστολές που πέτρωναν την ψυχούλα τους, και ήταν υπέροχες!
Το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ…Τόσο που σκεφτήκαμε ότι πρέπει να τό μοιραστούμε μαζί σας.Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε τις φωτογραφίες ένα ημερολόγιο.
Τα κορίτσια που φωτογραφήθηκαν ήταν 12. Σύμπτωση; Μπορεί. Όμως ήταν όσα ακριβώς χρειαζόταν.


Κι έτσι έγινε το ημερολόγιο μας!… έτσι συνεχιΖΟΥΜΕ!
– Ένα ημερολόγιο για να τιμήσουμε όχι μόνο τους δικούς μας , αλλά όλους τους ηλικιωμένους, το οφείλουμε!! Αγωνίστηκαν όλοι! Άλλος λίγο, άλλος πολύ… αλλά σίγουρα με όση δύναμη είχε ο καθένας τους, για έναν αιώνα σχεδόν, φροντίζοντας αυτοί για εμάς !
– Η κάθε ηλικία έχει τη δική της ομορφιά, τη δική της γοητεία, το δικό της δικαίωμα.
– Η αξιοπρεπής διαβίωση η φροντίδα στους γονείς μας, στους παππουδογιαγιάδες μας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι ιερή υποχρέωση της πολιτείας χωρίς υποσημειώσεις!!!
– Ένα ημερολόγιο που καταδεικνύει τις δυνατότητές που έχουν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για την καλή ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων χωρίς να υποβάλλονται στην κακοποίηση του «Ιδρυματισμού»ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κακοποίησης, αλλά δίνοντας καθημερινά πολύτιμα μηνύματα στην κοινότητα που τόσο τα έχει ανάγκη & που μόνο ωφέλη έχει να αποκομίσει από την καθημερινότητά των ηλικιωμένων μας.
Άλλωστε η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι δείγμα πολιτισμού σε μία κοινωνία.


Ευχαριστούμε πολύ τις ηλικιωμένες που μας έδωσαν τη χαρά να τις φροντίσουμε, και να τις δούμε να λάμπουν από χαρά και ευχαρίστηση.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο εγχείρημα μας αυτό.
Ευχαριστούμε όλους τους ηλικιωμένους μας, νιώθουμε τυχεροί που τους έχουμε στην καθημερινότητά μας και ζούμε μαζί αξίες που μοιάζουν μακρινές…. όμως αυτοί μας δείχνουν, ότι είναι εδώ διαχρονικά.


Έτσι έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε σε όλους μηνύματα χαράς,ανθρωπιάς,αλληλεγγύης,αξιοπρέπειας και καλοσύνης !
Η καθημερινότητα κοντά σας είναι ένα ατέρμονο μάθημα ζωής.
Καλή χρονιά με υγεία,αγάπη και αλληλεγγύη!

Η Υπεύθυνη της Δομής

Εμμανουέλα Μαθιουδάκη