18 °C Rethymno, GR
28/11/2021

"ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ"

Ένα βιβλίο κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς

Το βιβλίο «Αθλητισμός και τόποι μνήμης» έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες καθώς έχουμε μπει για τα καλά σε κλίμα Αρκαδίων αγώνων. Πρόκειται για μία ολοκαίνουρια που δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αθλητική έκδοση η οποία πηγάζει μέσα από μια έμπνευση ανθρώπων που έζησαν από μέσα τα ιστορικά γεγονότα, τόσο ως παλιοί αθλητές όσο και σαν καταγραφείς, λάτρεις του θεσμού όπως ο κ. Βασίλης Μανουσάκης.Η πολιτεία και ειδικά η κα Αντιπεριφερειάρχης Εν. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή αντιλήφθηκε άμεσα την σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος και εν συνεχεία, άνθρωποι του πανεπιστημίου όπως ο κ. Ζαϊμάκης μαζί με μια ομάδα ερευνητών έσκυψαν με αγάπη και θέρμη πάνω από αυτή τη δουλειά το αποτέλεσμα της οποίας καταγράφεται στις πάνω από 300 σελίδες του.
Στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου βρέθηκαν τα τρία πρόσωπα που προαναφέραμε τα οποία μάς έδωσαν μία αίσθηση της δουλειάς που έγινε και δεν ήταν μικρή. Διήρκησε συνολικά 3 χρόνια, όπως μας είπε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του ΠΚ κ. Ζαϊμάκης (2 έρευνας και 1 συγγραφής).
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Λιονή μάλιστα, κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να βρεθούν στο ωδείο του Ρεθύμνου αυτό το Σάββατο (6/11) στις 19.00 όπου και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου.
Πρόσθεσε δε, ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με υγειονομικούς υπάλληλους στην είσοδο όπου θα απαιτούνται, πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης ή PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών.


Μαρία Λιονή: «Να διασώσουμε την ιστορική μνήμη των Αρκαδίων αγώνων»

«Είναι πολύ σημαντικό για το Ρέθυμνο, την Κρήτη και την Ελλάδα η έκδοση του βιβλίου αυτού. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις τις τιμητικές για το Αρκάδι εντάσσονται τα πάντα μέσα από τη δουλειά έγκριτων ερευνητών για το τι έχει συμβεί εδώ και 81 χρόνια που εορτάζονται οι Αρκάδιοι αγώνες.
Η Περιφέρεια προσφέρθηκε να τα διασώσει όλα αυτά, να δούμε το παρελθόν, πως είναι σήμερα και ενδεχομένως πως μπορούμε αυτούς τους αγώνες να τους εντάξουμε στην κοινωνία ακόμα καλύτερα.
Έτσι λοιπόν μετά από μία ιδέα-παρότρυνση του Β. Μανουσάκη που είναι μια πολύ σημαντική ζώσα πηγή, καλέσαμε το πανεπιστήμιο με το εργαστήριο κοινωνικής ανάλυσης και εφαρμοσμένης κοινωνικής έρευνας στο οποίο προίσταται ο καθηγητής κ. Ζαϊμάκης το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.
Θέλαμε να διασώσουμε την ιστορική μνήμη των Αρκαδίων αγώνων, όχι ως καταγραφή των αθλητικών γεγονότων αλλά και σαν ένα γεγονός με πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές αξίες. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν για όλο τον κόσμο από την Περιφέρεια.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη σπουδαία συμβολή του, τον κ. Ζαιμάκη, τον κ. Βάβο και τους συνεργάτες-ερευνητές για την υπέροχη συνεργασία που είχαμε.»

Β. Μανουσάκης: «Η πληρέστερη έκδοση»
«Είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια ως ιδέα και που πια, έχει ένα αίσιο, ένα ευχάριστο τέλος με την έκδοση αυτού του βιβλίου. Θέλησα να ασχοληθώ με την ιστορία του Αρκαδίων αγώνων μέσα από φωτοτυπίες, εφημερίδες, ιστορίες αγώνων κλπ.. Μπήκε σε τροχιά αυτή η ιδέα πριν από 5 χρόνια με την εκδήλωση που είχαμε συνδιοργανώσει με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου πριν από κάποιους Αρκάδιους αγώνες όταν προς τιμή της η κα Λιονή πρότεινε στο πανεπιστήμιο την έκδοση αυτού του βιβλίου πάνω σε δικό μου αρχειακό υλικό αλλά και σε υλικό του ιδρύματος για πληρέστερη καταγραφή.
Θεωρώ ότι αυτή η έκδοση είναι η πληρέστερη και η αρτιότερη με ανέκδοτες φωτογραφίες, αφηγήσεις, περιστατικά που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.»

Ι. Ζαϊμάκης: «Καμία άλλη μελέτη σε τέτοιο βάθος για ένα τοπικό αθλητικό γεγονός»
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Λιονή γιατί συνειδητοποίησε από την πρώτη στιγμή τη σημασία που έχει ένα ερευνητικό εγχείρημα που είχε διάρκεια 3 ετών (1 χρόνο η συγγραφή και 2 χρόνια η έρευνα) και που μετασχηματίστηκε σ’ ένα βιβλίο που θα είναι παρακαταθήκη για την κοινωνία του Ρεθύμνου. Το εγχείρημα αυτό ολοκληρώθηκε. Ευχαριστώ θερμά και τον Β. Μανουσάκη γιατί είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών.
Το βιβλίο ξεκινάει από το πώς γεννήθηκε η ιδέα από τον Τσάκωνα και πως από τους άτυπους αγώνες του 1930 φτάσαμε στη μεγάλη ιδέα του 1936 και την πραγματοποίηση των Α’ Αρκαδίων αγώνων.
Είναι ένα βιβλίο σημείο αναφοράς που συνδέει ένα θεωρητικό πλαίσιο «αθλητισμός και πολιτισμική μνήμη». Στη συνέχεια υπάρχει ένα μεγάλο δεύτερο κεφάλαιο που αφορά την κοινωνική ιστορία, τις κοινωνικές διαστάσεις των Αρκάδιων αγώνων, ένα τρίτο που είναι η προφορική ιστορία των πρωταγωνιστών κι ένα τέταρτο κεφάλαιο μέσα από το οποίο αναφέρεται η αγωνιστική ιστορία (καταγραφή αθλητικών επιδόσεων των 81 χρόνων), το πότε μπαίνουν οι γυναίκες στους αγώνες, το ποια αθλήματα ενσωματώνονται, την έξαρση των αγώνων 1975-1985, την παρακμή τους, τις σημαντικές αλλαγές και τις προσθήκες αθλητών μέχρι σήμερα.
Χρησιμοποιούμε πολλαπλές πηγές, εφημερίδες εποχής, προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, σύνθετα τεκμήρια κοινωνικής ιστορίας και το πιο ιδιαίτερο παράδειγμα: δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει ερευνήσει σε βάθος ένα τοπικό αθλητισμό θεσμό που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πως ήταν οι πτυχές του σε μια διαφορετική εποχή, με άλλες λογικές και λειτουργίες μέσα στην κοινωνία, για την ταυτότητά του και για τον τρόπο που οι αγώνες αλλάζουν ανά τα χρόνια.»