24 °C Rethymno, GR
11/08/2022

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα «Δάκρυα σε Φύλλα Δάφνης» του Λυκείου Ελληνίδων

Μια δημιουργία όπως η Ιστορική Έκθεση και το συνοδευτικό έντυπο με τον κοινό τίτλο, «Δάκρυα σε Φύλλα Δάφνης», αφιερωμένα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, (1821-1830), με ειδική αναφορά στην Κρήτη και τους αγώνες της αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή, την προσφορά και την εργασία, πολλών. Έτσι, σαν Λύκειο των Ελληνίδων, αισθανόμαστε βαθειά την ανάγκη να εκφράσομε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες προς

 • Την οικογένεια του αειμνήστου Ιωάννη Εμμ. Τσουδερού, αρχιτέκτονα, καθηγητή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, για την προσφορά του σε φωτογραφίες Κρητών αγωνιστών, για τον μοναδικό χάρτη της Κρήτης με όλα τα σημεία των μαχών, για το βιβλίο του «1821-Κρητική Επανάσταση» και για την επιμέλεια των κειμένων που πρόφτασε να ολοκληρώσει πριν φύγει από την ζωή.
 • Τον κ. Κώστα Σπανουδάκη, αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλόλογο, για την επιμέλεια των κειμένων.
 • Τον κ. Νίκο Τσουπάκη, φιλόλογο-ιστορικό, για την δημιουργία του χάρτη της Ελλάδος με τα σημεία των μαχών και για την επιμέλεια των κειμένων.
 • Τον κ. Νίκο Δερεδάκη, διδάσκαλο, για την διάθεση του «Χρονολογίου» των αγώνων της Κρήτης εκείνη την εποχή, που ο ίδιος συνέταξε.
 • Την οικογένεια του κ. Νίκου Αγγελάκη και ιδιαίτερα του γιου του Αλέξανδρου, για την διάθεση του αντιγράφου του Λαβάρου των Σκορδίληδων που υψώθηκε στην Παναγία την Θυμιανή στα Σφακιά, το 1821 και το οποίο κόσμησε την Έκθεση.
 • Την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ιδιαιτέρως την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή για την μερική κάλυψη της έκδοσης του συνοδευτικού εντύπου, σημαντικού για την σωστή ενημέρωση των επισκεπτών της Έκθεσης και όχι μόνον.
 • Τον Δήμο Ρεθύμνης και ιδιαιτέρως τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη, καθώς και τον αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Σπανουδάκη για την κάλυψη γραφιστικών εργασιών, των πάνελ με το Ιστορικό, των φωτογραφιών και των χαρτών, καθώς και άλλων αναγκών απαραιτήτων για την επιτυχή οργάνωση της Έκθεσης.
 • Την διακοσμήτρια κ. Μαρία Καλαϊτζάκη που με προθυμία και μεράκι μας καθοδήγησε στο στήσιμο της Έκθεσης και των βιτρινών συνεισφέροντας ανιδιοτελώς, με κάθε δυνατό τρόπο, στην προσπάθειά μας αυτή.
 • Τον Τίμο Βροντάκη για την ηχητική κάλυψη που προσέφερε στα εγκαίνια της Έκθεσης.
 • Όλους τους φίλους του Λυκείου μας που προσέφεραν κειμήλια και παραδοσιακό υλικό (πατανίες, υφαντά, αντικείμενα κ.α.) που μαζί με τα αντίστοιχα της Συλλογής του Λυκείου, εμπλούτισαν το Ιστορικό Οδοιπορικό της Έκθεσης.
 • Όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν στο στήσιμό της.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά

 • Τις Τοπικές εφημερίδες, «Κρητική Επιθεώρηση», «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Ρέθεμνος» που ανελλιπώς πρόβαλλαν την Έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, από τις 5 έως τις 30 του Σεπτεμβρίου.
 • Την κ. Γωγώ Καλιδονάκη, δημοσιογράφο στην «Νέα Τηλεόραση» που πρόβαλε την Έκθεση στην ζωντανή εκπομπή της, «Στο Κόκκινο» και τον φίλο μας δημοσιογράφο κ. Γιώργο Βιτώρο.

3) Την κ. Εύα Λαδιά, τον κ. Νίκο Τσουπάκη και τον κ. Μιχάλη Τρούλη, την κ. Αγγελική Μπεμπλιδάκη, τον κ. Κώστα Παπαδάκη, την κ. Άλκιστη Χαραμή, τον κ. Νικόλαο Σαμψών, την κ. Αθηνά Δρανδάκη εκ μέρους του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, την κ. Εύα Περπυράκη για τα θαυμάσια άρθρα τους τα σχετικά με την Έκθεση και το συνοδευτικό έντυπο.

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους Ρεθεμνιώτες που τίμησαν την Ιστορική αυτή Έκθεση με την παρουσία τους, καθώς και τα σχολεία, Πειραματικό Γυμνάσιο Γ’ Τάξη (τρία τμήματα) και 2ο Δημοτικό ΣΤ’ τάξη (δύο τμήματα), που την επισκέφθηκαν.

Χαιρόμαστε που και το έντυπο «Δάκρυα σε φύλλα Δάφνης» έχει ζητηθεί και τοποθετηθεί ήδη στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και που έχει αποσπάσει άκρως επαινετικά σχόλια για το εμπεριστατωμένο, ιστορικό του περιεχόμενο αλλά και για την καλαισθησία του κι ελπίζομε πως με τον τρόπο αυτό, έχομε βάλει κι εμείς ένα λιθαράκι στην προσπάθεια περιορισμού της ελλιπέστατης ενημέρωσης όσον αφορά την πολύτιμη συμμετοχή της Κρήτης μας και την τεράστια συνεισφορά της στον τιτάνιο εκείνο επαναστατικό αγώνα του 1821, για την Λευτεριά!

 

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης