16 °C Rethymno, GR
20/03/2023

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έργα υποδομών σε πόλη και ενδοχώρα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων


Μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη και στην ενδοχώρα, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δίδοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με δράσεις και πρακτικές που θα βασίζονται στη βιώσιμη κινητικότητα περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου για το 2020.
Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, όπως το χαρακτηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, στο οποίο εξέχουσα θέση έχουν τα έργα που σχεδιάζονται να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων αλλά και οι παρεμβάσεις που αφορούν στην δράση του Δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Σημαντικά όμως είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και τα έργα που αφορούν σε οικισμούς με τον κονδύλι των 14 εκ. ευρώ που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η περσινή κακοκαιρία.
Η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν και δημότες, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του τεχνικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 2:00 το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Άγγελο Μαλά, το τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο σχεδιασμό με σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρο τον μητροπολιτικό Δήμο θα ψηφιστεί το αργότερο στιας αρχές Δεκεμβρίου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Άγγελος Μαλάς ανέφερε: «Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ασχολείται τόσο με τους οικισμούς όσο και με την πόλη, ενώ σε αυτό ενσωματώνεται και το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, με σειρά παρεμβάσεων για τις οποίες ολοκληρώνουμε τις μελέτες για να τις καταθέσουμε ως το τέλος του χρόνου στην Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας. Είναι ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα του πολίτη με παρεμβάσεις που αφορούν σε τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους, αγορές οικοπέδων για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, διανοίξεις δρόμων, ενώ περιμένουμε και τα χρήματα από το υπουργείο Υποδομών τις επόμενες ημέρες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλούς οικισμούς του Δήμου μας. Επίσης το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις του «Ανοιχτού κέντρου εμπορίου, ενώ υπάρχει ένα κονδύλι για τη μεταστέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας. Επίσης περιλαμβάνει ένα σχεδιασμό αναπλάσεων που θα κάνει ο Δήμος με πεζοδρόμια τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας».
Τέλος του χρόνου κατατίθενται οι μελέτες για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) βρίσκεται στις προτεραιότητες της τεχνικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, η οποία αυτή την περίοδο εργάζεται πυρετωδώς με στόχο να ολοκληρώσει μελέτες, να λάβει αδειοδοτήσεις και να ξεκινήσει να υποβάλλει τους φακέλους των έργων προς ένταξη στο παραπάνω ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολικών κτιρίων στον Δήμο Ρεθύμνης, ο σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου, το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου, η ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου Περιοχής Καλλιθέας Δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών, η αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – Πανεπιστημίου Γάλλου, καθώς και η πυροπροστασία στο φαράγγι των Μύλων.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και έχουν λάβει τις πρώτες εγκρίσεις από τη Διαχειριστική Αρχή και έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά συμβούλια είναι οι παρακάτω:
Οι παρεμβάσεις στον δήμο Ρεθύμνου
1. Πολιτιστικές διαδρομές – περιηγήσεις στον δήμο Ρεθύμνης με κέντρο την Ελεύθερνα: 800.000,00 ευρώ.
2. Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου: 200.000,00 ευρώ.
3. Ανακαίνιση παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και μετατροπή του σε μουσείο: 550.000,00 ευρώ.
4. «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
5. Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των πηγών Αργυρούπολης: 350.000,00 ευρώ.
6. Ενίσχυση (παραδοσιακών) ΜΜΕ για την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους: 650.000,00 ευρώ.
7. Ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου: 110.000,00 ευρώ.
8. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου δημαρχείου Δ. Ρεθύμνου: 500.000,00 ευρώ.
9. Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον δήμο Ρεθύμνης: 900.000,00 ευρώ.
10. Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
11. Εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων πυροπροστασίας στο φαράγγι των Μύλων: 150.000,00 ευρώ.
12. Δημιουργία και ανάπτυξη Πράσινων Σημείων στον δήμο Ρεθύμνης: 1.000.000,00 ευρώ.
13. Αξιοποίηση 7 παραγωγικών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου και Δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου: 1.100.000,00 ευρώ.
14. Αναβάθμιση οδικού δικτύου σύνδεσης Ρεθύμνου – πανεπιστημίου Γάλλου: 750.000,00 ευρώ.
15. Ανάπτυξη και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου Περιοχής Καλλιθέας Δήμου Ρεθύμνου με βιοκλιματική παρέμβαση στην οδό Κολοκοτρώνη και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ αυτών 1.000.000,00 ευρώ.
16. Βιοκλιματική αναβάθμιση παρόδιων χώρων κατά μήκος της οδού Αποστολάκη, προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ.
17. Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών συνδετήριων οδών πόλης Ρεθύμνου: 1.000.000,00 ευρώ.
19. Διαμόρφωση ποδηλατικών υποδομών χαμηλού κόστους κατά μήκος της διαδρομής σύνδεσης των γειτονιών του αστικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου: 400.000,00 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν από κοινού οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασίλειου έχοντας καταθέσει προτάσεις έργων, η χρηματοδότηση των οποίων φτάνει τα 14,4 εκ. ευρώ.
Από τα αυτά τα 10.6 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Ρεθύμνης και τα 3.8 εκ. ευρώ αφορούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το ποσό των εκπτώσεων που θα προκύψει από τα έργα θα πάει εξ ολοκλήρου στον δήμο Ρεθύμνης.