27 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ

Έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα

Την προέγκριση της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένουν Αντιπεριφέρεια και δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, για να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι εργασίες για το μεγάλο έργο του ανατολικού Ρεθύμνου, που αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλετας.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τομεακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α. Ο ανάδοχος που κατακυρώθηκε ήδη από την οικονομική επιτροπή, προσέφερε έκπτωση 37%για την ανάληψη του έργου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΡ – που είναι και η υπηρεσία που θα επιβλέπει το έργο, καθώς το Δ.Λ.Τ. δε διαθέτει τεχνική επάρκεια – «Δεν είναι γνωστός ο χρόνος που απαιτείται για να δοθεί η έγκριση μιας και είναι πρώτη φορά που χρειάζεται να συνεργαστούμε με τη συγκεκριμένη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου» ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Ρανουτσάκη, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία και το έργο που χαρακτηρίζεται αναπτυξιακού χαρακτήρα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

 

Η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής

«Θα υλοποιηθεί από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον δήμο Ρεθύμνου και το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου που έχει ήδη υπογραφεί.

Το αντικείμενο του έργου που σύμφωνα με τη διακήρυξη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε διάστημα 24 μηνών, αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη, καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι κυρίως αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα, τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων, θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής, που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε και προκαλούσε δυσχέρεια σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία».

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου με την κατασκευή προσήνεμου μόλου μήκους 118,50μ. και υπήνεμου μόλου μήκους 170,85 μ., καθώς και παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 155μ. Επίσης, διαμορφώνεται λιμενολεκάνη επιφάνειας 6 στρεμμάτων. Το αλιευτικό καταφύγιο θα εξοπλιστεί με δέστρες και κρίκους πρόσδεσης, καθώς επίσης θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών θα κατασκευαστεί δίκτυο πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης και θα τοποθετηθούν φανοί ναυσιπλοΐας. Η υφιστάμενη οδός πρόσβασης θα επεκταθεί και στον χερσαίο χώρο του καταφυγίου θα τοποθετηθεί οικίσκος πληροφόρησης του κοινού. Το καταφύγιο θα εξοπλιστεί με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και γερανό ανέλκυσης σκαφών.

Ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα Ρεθύμνου άνοιξε τον περασμένο Μάιο, με την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό χρήσεων γης της περιοχής.

Η σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης εντός της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας στο Ρέθυμνο υπογράφτηκε τότε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν χερσαίους χώρους προσωρινής εναπόθεσης και διακίνησης φορτίων από και προς τα αλιευτικά σκάφη, θρησκευτικό χώρο, χώρο πρασίνου, εσωτερική οδοποιία, χώρο στάθμευσης, διοικητικές υπηρεσίες, κοινόχρηστες τουαλέτες, χώρο Η/Μ, αποθηκευτικό χώρο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και υποδομές καταλοίπων και αποβλήτων.