18 °C Rethymno, GR
25/09/2022

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΤΥΧΕ ΘΕΡΜΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ήρθε, είδε και απήλθε ο πρωθυπουργός από το Σπήλι

Χρηματοδότηση για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου στον Πλακιά ζήτησε ο Γιάννης Ταταράκης και έναν ασφαλή Β.Ο.Α.Κ. η Μαίρη Λιονή

Με επευφημίες και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι του Σπηλίου και οι εργαζόμενοι στον δήμο Αγίου Βασιλείου τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο της περιοχής, στο πλαίσιο της πολυήμερης παραμονής του στην Κρήτη. Τον Αλέξη Τσίπρα και τη  συνοδεία του υποδέχτηκαν ο δήμαρχος, Γιάννης Ταταράκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ενώ μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Ο πρωθυπουργός φανερά ευδιάθετος ανταποκρίθηκε στις θερμές χειραψίες των κατοίκων, ενώ εισερχόμενος στο δημαρχιακό μέγαρο συνομίλησε για λίγο και με φορείς της αυτοδιοίκησης που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί. Κατά τη σύντομη παραμονή του στο δημαρχείο ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή όλα όσα του κατέθεσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις επιχορηγήσεις που έχει κατά καιρούς λάβει ο δήμος του, αλλά και στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Τα αιτήματα του Γιάννη Ταταράκη και της Μαίρης Λιονή
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ταταράκης, αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια του δήμου του και το οποίο αφορά στον δρόμο Κόρακα – Σούδα και Πολύριζο – Φραγκοκάστελο, του ζήτησε να «ανάψει το πράσινο φως» για την έγκριση κονδυλίου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος του Πλακιά, δεδομένου, όπως είπε, ότι οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του νέου δρόμου έχουν ήδη γίνει. Ολοκληρώνοντας μάλιστα την τοποθέτησή του ο κ. Ταταράκης, «δανείστηκε» μια προσφιλή έκφραση του κ. Τσίπρα, λέγοντας του χαρακτηριστικά πως «είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, είπε χαρακτηριστικά τα παρακάτω: «Εγώ κ. πρωθυπουργέ θα σας ζητήσω ένα πράγμα. Στον δρόμο που ασφαλτοστρώνουμε τώρα από Κόρακα – Σούδα και Πολύριζο – Φραγκοκάστελο, γνωρίζετε καλά ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα επέλθει στον Πλακιά θα είναι δυσβάσταχτος. Ο Πλακιάς θα υποστεί ασφυξία. Εμείς ζητάμε ένα πράγμα και τίποτα άλλο. Τον περιφερειακό δρόμο του Πλακιά που είναι πληρωμένες οι απαλλοτριώσεις του. Με ένα κονδύλι της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ και με κάποια άλλα έργα που χρειάζονται σε κάποιους δρόμους, θα μας λύσετε ένα τρομερό πρόβλημα και εύχομαι του χρόνου να περάσετε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Κόρακα – Σούδα και μετά από δύο χρόνια και από τον περιφερειακό δρόμο. Και θα κλείσω με μια φράση που χρησιμοποιείται εσείς: «Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη».
Ο κ. Ταταράκης μάλιστα δώρισε στον πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τα πρακτικά του πρόσφατου συνεδρίου του Αγίου Βασιλείου, στο οποίο καταγράφονται σημαντικά στοιχεία για την πρώην επαρχία, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου με την σειρά της, προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ένα βιβλίο για την ιστορική Μονή Αρκαδίου. Επίσης η κα Λιονή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει έμφαση στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης.
 «Το Ρέθυμνο που τόσο αγαπάτε και έχετε αποδείξει, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νομούς και αισθανόμαστε πολύ συμπιεσμένοι. Εμείς θα θέλαμε πραγματικά όλα τα δυνατά της κυβέρνησης σας για τον βόρειο οδικό άξονα, διότι δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, αλλά είναι έργο πνοής για μας τους κατοίκους, τους 600 χιλιάδες ανθρώπους συν τα 5 εκατομμύρια επισκέπτες το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά η Μαίρη Λιονή.
Ο πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού μίλησε με θερμά λόγια για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι, αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, ενώ απαντώντας στο αίτημα που δέχτηκε από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, είπε χαρακτηριστικά ότι δεσμεύεται να το εξετάσει…
«Στην αυτοδιοίκηση κατά τη δική μου άποψη -τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός- και ιδιαίτερα στους λεγόμενους μικρούς δήμους, που το έργο των δημάρχων φαίνεται στον κόσμο, δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί δήμαρχοι. Υπάρχουν δήμαρχοι που αγαπούν τον τόπο και είναι ανιδιοτελείς και άλλοι που πολλές φορές λειτουργούν με ιδιοτέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα του 3% – 4% που πήγε στο 36% και δεν πρόλαβε να φτιάξει δεσμούς στην αυτοδιοίκηση με δημάρχους. Άρα βρεθήκαμε να έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θέλοντας να αφήσουμε κάποιες τομές στον χώρο της αυτοδιοίκησης χωρίς το άγχος να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας δημάρχους που ήταν άλλωστε και λιγοστοί, αλλά και γιατί θέλαμε να μπούμε σε μια άλλη φιλοσοφία που θεωρούμε και την πιο σωστή. Φροντίσαμε να λειτουργήσουμε με κριτήρια ίσα για όλους. Δώσαμε κίνητρα και δυνατότητες σε όσους δημάρχους αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν, να το πράξουν. Πράγματι για μια δεκαετία είχαμε να δούμε τόσο σημαντικούς πόρους που δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με μεράκι και έγνοια για τον τόπο, να αφήσουν έργο πίσω τους.
Πιστεύω λοιπόν ότι στον τόπο σας και ο βιολογικός ήταν μια σημαντική εξέλιξη, αλλά και ο δρόμος στον οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος και ο οποίος συνδέει τη Σούδα με τον Κόρακα και από εκεί με το Φραγκοκάστελλο. Θα είναι ένας δρόμος που θα δώσει μια σημαντική πνοή στο παραλιακό μέτωπο του δήμου σας, που είναι μοναδικής ομορφιάς και αξίας για όσους ακόμα αντιλαμβάνονται την ομορφιά, όχι με όρους πολυτέλειας, αλλά με όρους πραγματικής φυσικής ομορφιάς την οποία την βρίσκεις στο τοπίο που ακόμη δεν έχει και δεν πρέπει να χαλάσει, διότι η ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει ήπια στην περιοχή σας. Η περιοχή σας, δηλαδή, είναι ένας τόπος όμορφος από το τοπίο και την ομορφιά του, αλλά την ομορφαίνει και η ψυχή των ανθρώπων που την κατοικούν. Εγώ αυτό δεν το αλλάζω με τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία».
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο δημαρχείο και λίγο πριν αναχωρήσει για τα Χανιά, παρακάθισε σε γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής.

Πολιτικές αντιδράσεις από Κεφαλογιάννη – Μαρκογιαννάκη για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του Ρεθυμνιώτη βουλευτή της Ν.Δ., Γιάννη Κεφαλογιάννη, όσο και του υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης, Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης του τελειώνει, αποφάσισε να επισκεφτεί την Κρήτη αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά του Κρητικούς σαν ιθαγενείς, όπως ακριβώς είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που εφαρμόζει σε κάθε επίσκεψη του στο νησί, συνεχίζοντας μια σειρά εξαγγελιών άνευ περιεχομένου. Θα πρέπει να αντιληφθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύει την κρητική φιλοξενία με την αποδοχή των θέσεων και των πράξεων του από τους Κρητικούς. Ας μην ξεχνάει ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησης ότι αυτός ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά τις αστοχίες και τις λανθασμένες επιλογές τους».
Από την άλλη ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Μαρκογιάννης σε γραπτή του δήλωση τόνισε τα εξής: «Λυπάμαι ειλικρινά που ο κ. Αρναουτάκης έγινε μέρος του κακόγουστου σόου που έστησε ο κ. Τσίπρας στην Κρήτη. Η δουλειά του περιφερειάρχη είναι να σχεδιάζει και να διεκδικεί, όχι να παριστάνει τον κομματικό κολαούζο. Όσο περισσότερο κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο για να κουκουλώσουν και οι δύο την αποτυχία τους, τόσο περισσότερο οι Κρητικοί εξοργίζονται μαζί τους και θα τους στείλουν το μήνυμά τους».