18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥ

Αγώνας δρόμου για τη λειτουργία του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ρεθύμνου

Εκκρεμούν μια σειρά οργανωτικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία

       
Σε ένα δύσκολο αγώνα δρόμου για τη δημιουργία από μηδενικής βάσης, μιας νέας δομής, που μέρα με την ημέρα τείνει να πάρει την τελική της μορφή, έχει επιδοθεί το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία έχει θέσει ως στόχο της να καταφέρει να την ολοκληρώσει το δυνατόν συντομότερα.
Ο λόγος για το κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά». Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον διορισμό της παιδοψυχίατρου που εκκρεμούσε, ώστε η ίδια σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, να επισπεύσουν όλα τα οργανωτικά θέματα που είναι απαραίτητα να γίνουν ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα είχαν ήδη προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μία ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός, οι οποίες όμως στην παρούσα φάση καλύπτουν τις ανάγκες του κέντρου ψυχικής υγείας.
Το λεγόμενο και ως ιατροπαιδαγωγικό κέντρο Ρεθύμνου -που θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του νοσοκομείου- θα στεγαστεί στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στο ισόγειο του κτιρίου, τα οποία επίσης εκκρεμεί να διαμορφωθούν.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» τα παρακάτω: «Πρόκειται για μία νέα δομή που στήνεται κυριολεκτικά από το μηδέν. Και μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση και τη λειτουργία της ήταν ο διορισμός της παιδοψυχίατρου. Κατά συνέπεια, μετά τον διορισμό της και συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια στενή συνεργασία μαζί της, ώστε υπό την καθοδήγησή της να προχωρήσουν κάποια βασικά οργανωτικά θέματα που απαιτούνται να γίνουν, πριν η νέα αυτή δομή τεθεί σε λειτουργία».
Ωστόσο, μία ακόμα βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του συλλόγου «Αγάπη» από το ΚΕΦΙΑΠ -που φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια- στον δικό του χώρο και συγκεκριμένα στο ίδρυμα της μητρόπολης, που βρίσκεται στον λόφο του Τιμίου Σταυρού. Και αυτό διότι η μεταφορά της «Αγάπης» θα συμβάλλει, αφενός στη λειτουργία του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και αφετέρου στην περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης Ρεθύμνου (ΚΕΦΙΑΠ).
Εξάλλου, το εν λόγω θέμα έχει συζητηθεί κατά το παρελθόν μεταξύ του διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Φραγκιαδάκη και του μητροπολίτη Ρεθύμνου, κ.κ. Ευγενίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του μητροπολίτη για τις προθέσεις που υπάρχουν ως προς την αξιοποίηση των χώρων του ΚΕΦΙΑΠ από πλευράς του νοσοκομείου.
Αναφερόμενος επίσης ο κ. Φραγκιαδάκης στην αναγκαιότητα δημιουργίας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου στο Ρέθυμνο, σχολίασε τα εξής: «Το εν λόγω κέντρο θα αντιμετωπίζει περιστατικά παιδιών και εφήβων στο Ρέθυμνο, καθώς το προηγούμενο διάστημα, από τότε που είχε αποχωρήσει ο τελευταίος ψυχίατρος (τον Αύγουστο 2017), τα παιδιά αυτά αναγκάζονταν να τα αναλάβουν υπηρεσίες υγείας από τα Χανιά και το Ηράκλειο. Άρα, αυτή η δομή πραγματικά θα βοηθήσει τον νομό και στο κομμάτι της πρόληψης και της θεραπείας και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Είναι μια υπηρεσία υγείας, σημαντική για τον νομό».

Οι θέσεις προσωπικού του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου
Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του, για τις ανάγκες στελέχωσης του «κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», προβλέπονται οι εξής θέσεις:
Α. Θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
Παιδοψυχίατροι:      3
Β. Θέσεις λοιπού προσωπικού:
Κατηγορία Π.Ε
Κλάδος ΠΕ Ψυχολογίας:      Δύο θέσεις
Κλάδος ΠΕ Ειδικού Παιδαγωγού:      Μία θέση
Κατηγορία Τ.Ε
Κλάδος ΤΕ Λογοθεραπείας:      Δύο θέσεις
Κλάδος ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας:      Μία θέση
Κλάδος ΤΕ Εργοθεραπείας:      Μία θέση
Κλάδος ΤΕ Επισκεπτών Υγείας:      Μία θέση
Κλάδος ΤΕ Νοσηλευτικής:      Μία θέση
Κατηγορία Δ.Ε
Κλάδος ΔΕ διοικητικών γραμματέων:      Μία θέση
Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει τις ειδικότητες: διοικητικού – λογιστικού, γραμματέων, εισπρακτόρων, αποθηκαρίων, δακτυλογράφων, βιβλιοθηκονομίας, διοικητικού – διαχειριστικού, μεταφραστών – διερμηνέων και άλλες συναφείς ειδικότητες.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων καταγράφεται, εγκρίνεται, παρακολουθείται και ελέγχεται χωριστά, ωστόσο, ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Το αντικείμενο εργασίας του κέντρου
Το κοινοτικό κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων μεριμνά για:
α) τη μελέτη, κατάρτιση, εφαρμογή, λειτουργία, παρακολούθηση και αξιολόγηση προγραμμάτων ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, στα πλαίσια της πρόληψης με ιδιαίτερη έμφαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου,
β) την παροχή πρωτοβάθμιας κατά κύριο λόγο περίθαλψης των παιδιών και των εφήβων με ψυχικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και εν γένει των μέσων βιοψυχοκοινωνικής βοήθειας,
γ) τη στενή συνεργασία, στα παραπάνω πλαίσια, με δημόσιους και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οικοτροφεία, τους ξενώνες και τα κέντρα επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς επίσης το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού και του εφήβου,
δ) την εκπαίδευση του προσωπικού των επαγγελμάτων ψυχικής υγείας και
ε) την έρευνα, την επικεντρωμένη στις σχετικές με τις παραπάνω ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.