16 °C Rethymno, GR
03/12/2021

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Αδιαφορία για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης με 50 ακόμη βουλευτές της Κ.Ο. του κόμματος, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του».

Συγκεκριμένα ο Στ. Αραχωβίτης, μεταξύ άλλων τόνισε προς τον υπουργό:

«Τα προβλήματα θέλουν δράση και λύσεις. Δεν κουκουλώνονται κάτω από ωραία αλλά κούφια λόγια, αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που στο τέλος χώνουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας σας είναι η απραξία που επιδεικνύετε στο τεράστιο ζήτημα της κατρακύλας της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα σας είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Άνοιξη του 2019, είχαμε στείλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική υποστηρικτική στοιχειοθέτηση, παρά το γεγονός ότι είχαμε θέσει το θέμα στο συμβούλιο Υπουργών και ξανά στο αρμόδιο Επίτροπο ζητώντας κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα, κυριαρχεί κι εδώ η ίδια απραξία που χαρακτηρίζει τη σημερινή ηγεσία.

Και μη μας πείτε πάλι, όπως έχετε πει πολλές φορές, ότι την τιμή του ελαιολάδου δεν την ανεβάζει ένας υπουργός. Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε όταν πάτε στα Συμβούλια Υπουργών και βλέπετε τις άλλες χώρες όπως η Ισπανία να διεκδικούν και εσείς είστε απλά παρατηρητής.

Στην κτηνοτροφία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις σε γάλα, τυριά (αλλά και σε άλλα προϊόντα). Ελπίζω να μην ενστερνίζεστε την άποψη που εκφράστηκε από την κα Μπακογιάννη, ότι τις ελληνοποιήσεις τις κάνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι!

Τώρα αποκαλύπτεται το οργανωμένο σχέδιό σας για τις διεπαγγελματικές, ώστε τελικά να ανοίξετε τον δρόμο για την πραξικοπηματική επανακατάθεση της παλιάς διχαστικής πρότασης για διεπαγγελματική της φέτας. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευσή σας εξυπηρετεί «φωτογραφικά» συγκεκριμένους μεγάλους γαλακτοβιομήχανους, ενώ βάζει στην γωνία τους κτηνοτρόφους, τα μικρότερα τυροκομεία και τους συνεταιρισμούς. Ελπίζουμε ότι δεν θα τολμήσετε να ολοκληρώσετε το έγκλημα αυτό».

Σε ποια συμφέροντα δεν άρεσε η συναίνεση που είχαμε επιτύχει την άνοιξη του 2019 και βρήκαν πρόθυμους εσάς να κάνουν το άθλιο παιχνίδι τους στις πλάτες των πραγματικών παραγωγών;

Απαξιώνατε κύριε Υπουργέ διαρκώς με τις δηλώσεις σας το εργαλείο των De Minimis, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα υπεροπτικά ως «εξαμβλωματικό». Έφτασε μέσα Δεκέμβρη για να ανακαλύψετε ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο που μπορεί ν’ απαλύνει τα προβλήματα των πληττόμενων αγροτών. Αργά! Τόσο αργά κάνατε την κυβίστηση που εντέλει απορροφήσατε μόλις 20 από τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. Χαρακτηριστικό δείγμα της αδιαφορίας σας για όσους έχουν ανάγκη στήριξης».