25 °C Rethymno, GR
26/05/2022

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση στην περιοχή της «Χοχλάδας»

Τις ανασκαφικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αναμένει ο δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να προχωρήσει στις εργασίες εξωραϊσμού της περιοχής της Χοχλάδας, κάτω από το φρούριο της Φορτέτζας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Κρεβετζάκης, οι συγκεκριμένες ανασκαφές δεν είναι χρονοβόρες, αντιθέτως απαιτούνται ελάχιστες ημέρες για να ολοκληρωθούν, ωστόσο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί. Ο στόχος, όπως είπε, είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, ώστε η περιοχή να μπορέσει να «μεταμορφωθεί» και να υποδεχτεί με νέα όψη τους λουόμενους, που την επιλέγουν για το μπάνιο τους, αλλά και τους περιπατητές που απολαμβάνουν τη βόλτα τους στον περιφερειακό δρόμο.

Με τις παρεμβάσεις αυτές που έχουν σχεδιαστεί, θα αρθεί ο κίνδυνος κατά την πρόσβαση των λουομένων στην ακτή και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Επίσης στόχος είναι να μείνει ο χώρος του νεώσοικου καθαρός από κατασκευές, καθώς και η πλήρης ενσωμάτωση της επέμβασης με την περιοχή μελέτης.

Η περιοχή της «Χοχλάδας» που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (Φορτέτζας), όπου, μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οι Ρεθεμνιώτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια λουτρά τους, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στην αναβάθμισή της με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης στους Ρεθεμνιώτες και κυρίως στους κατοίκους της παλιάς πόλης, για τους οποίους αποτελεί την κοντινότερη πρόσβαση στη θάλασσα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από ιδίους πόρους και συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. «Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα η Εφορεία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θα προχωρήσει στις αναγκαίες ανασκαφές για να μπορέσουν στην συνέχεια τα συνεργεία του δήμου να προχωρήσουν στο έργο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει, η ευρύτερη περιοχή της Χοχλάδας θα εξωραϊστεί και θα μπορούν πλέον με ασφάλεια και σε σύγχρονες υποδομές να απολαμβάνουν το μπάνιο τους ντόπιοι και επισκέπτες» τόνισε χαρακτηριστικά .

Η τεχνική περιγραφή

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους, αφορά στην απομάκρυνση της υπάρχουσας σκάλας, η οποία καταλήγει μέσα στο μνημείο και έχει ήδη στατικά προβλήματα, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία δυο νέων εισόδων πρόσβασης. Η μια είσοδος διαμορφώνεται σε απόσταση τριών μέτρων από την ήδη υπάρχουσα και η δεύτερη στην ολοκλήρωση του πέταλου της Χοχλάδας.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας δεύτερης βοηθητικής σκάλας στο βόρειο τμήμα της περιοχής με τη δημιουργία και ντουζ. Παράλληλα δημιουργείται περιμετρικά ένα στηθαίο αντιστήριξης του πρανούς, όπου θα αναπτυχθεί σε δυο βαθμίδες προκειμένου να λειτουργήσει και ως κάθισμα για τους λουόμενους, καθώς επίσης και μια ξύλινη εξέδρα πρόσβασης στη θάλασσα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή το προτεινόμενο έργο, αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή «Χοχλάδα» της πόλης του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αφορούν τις παρακάτω εργασίες:

1) Καθαίρεση υφιστάμενης κλίμακας, στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης από σκυρόδεμα (με μειωμένη στατική επάρκεια).

2) Δημιουργία νέας κλίμακας στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης (βλ. δυτική όψη). Η νέα λιθόκτιστη κλίμακα θα ενσωματωθεί με τις φυσικές λάξευσης του φυσικού βράχου, ώστε να έχουμε μη ορατά φέροντα στοιχεία. Επίσης, θα γίνει με πέτρινα πατήματα, χωνευτά στο φυσικό έδαφος για πλήρη ενσωμάτωση.

3) Κατασκευή πέτρινου τοίχου, ενός επιπέδου, σε επαφή με το φυσικό πρανές κατά μήκος, κάτω από «Πλατεία-Ηλιοβασιλέματα» για συγκράτηση του ασταθούς και χαλαρού εδάφους, με στόχο την ασφάλεια των λουόμενων και τη διευκόλυνσή τους για ολιγόωρη ξεκούραση. O τοίχος θα στηριχθεί σε λίθινο θεμέλιο με συνδετικό υλικό από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα των 650κγρ.

4) Παράλληλα, στη βάση του τοιχίου προτείνεται η δημιουργία λιθόκτιστου αναβαθμού κάθισμα (σημείο ξεκούρασης των λουόμενων) ύψους 0,50cm.

5) Δημιουργία δεύτερης νέας κλίμακας στο βόρειο τμήμα περιοχής μελέτης, με πέτρινα πατήματα, προκειμένου να υπάρξει δεύτερη έξοδος διαφυγής από και προς την ακτή. Παράλληλα η νέα κλίμακα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το νότιο τμήμα μελέτης μέσω ενός διαδρόμου-μονοπάτι το οποίο θα αναδειχθεί. Με αυτό το σημείο τοποθετούμε ένα σημείο πλύσης (ντουζ) για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (βλ. κάτοψη περιοχής επέμβασης, όψη νέας πρόσβασης).

6) Τοπική επιδιόρθωση – συμπλήρωση λιθοδομής στήριξης του δρόμου, κάτω από την υφιστάμενη σκάλα, λόγω μεγάλης διάβρωσης κι επικινδυνότητας κατάρρευσης τμήματος της οδού Κεφαλογιάννηδων.

7) Δημιουργία διαδρόμου-μονοπάτι κυκλοφορίας πεζών κατά μήκος της ακτής και στο επίπεδο του +3,65μ. έως +2,90μ. με πέτρινο δάπεδο από ασβεστόλιθο. Στην άκρη του διαδρόμου θα τοποθετηθεί σημειακός διακριτικός χαμηλός χωνευτός φωτισμός δαπέδου.

8) Κατασκευή ξύλινου πλωτού προβλήτα στο επίπεδο του διαδρόμου κυκλοφορίας (+2,90μ.) και μικρής ξύλινης πλωτής εξέδρας στο επίπεδο +2,50μ. Η κατασκευή θα είναι πλωτή και θα εξυπηρετεί τους λουόμενους κατά την θερινή περίοδο. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι σκληρή αφρικάνικη τύπου deck.

9) Τέλος θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα σε εμφανές σημείο, κατασκευασμένη από υλικό και διάσταση που θα υποδειχθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, με κείμενο που θα πληροφορεί για την ιστορία της περιοχής.