18 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Αιτήματα Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου

Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου για το 2022.

Με αγωνιστική ώθηση από τις αποφάσεις του 26ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Οικοδόμων και της παγκρήτιας σύσκεψης των διοικήσεων των συνδικάτων Οικοδόμων Κρήτης δύο μέρες πριν στο Ηράκλειο, η συμμετοχή ήταν αυξημένη και η συζήτηση ήταν πλούσια.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στάθης Λουκάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση στον κλάδο, στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που συνοδεύεται από χαμηλά μεροκάματα, τα οποία χτυπιούνται από την καλπάζουσα ακρίβεια και την ανασφάλιστη εργασία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγώνα που κλιμακώνεται για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο των κατασκευών. Αγώνας που παίρνει δύναμη από τους μεγάλους αγώνες αυτής της περιόδου σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, πετρέλαια Καβάλας, νηματουργία Βαρβαρέσσος και αλλού.

Οι συνάδελφοι οικοδόμοι με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν την ανάγκη σύγκρουσης με το «κλέψιμο» των ενσήμων με δυναμικές κινητοποιήσεις του Συνδικάτου.

Με το κλείσιμο της συζήτησης, το ΔΣ του Συνδικάτου και τα μέλη του κατέληξαν:

– Στη συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο που καλούν 7 σωματεία για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας, την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, 18.30 στο Δημαρχείο

– Σε περιοδείες στους χώρους δουλειάς, στα γιαπιά, στις οικοδομές όλο το διάστημα που απομένει μέχρι την κλαδική απεργία.

– Τη συμμετοχή όλων στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία στις 16 Μάρτη.

 

Τα αιτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου

– Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

– Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης. Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισής μας.

– Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

– Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

– Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

– Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.

– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

– Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.

– Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

– Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Όλοι και όλες Τετάρτη 23 Φλεβάρη στην συγκέντρωση των Σωματείων στις 18.30 στο Δημαρχείο. Όλοι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, στην κλαδική απεργία στις 16 Μάρτη. Όλοι στη μάχη, όλοι στον αγώνα. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου