12 °C Rethymno, GR
04/12/2022

Ακόμη μια επιτυχία του Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Για μια ακόμη φορά ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», κατάφερε και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, να προσπεράσει κάθε εμπόδιο προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, όπως άλλωστε πραγματοποιεί όλα αυτά τα 91 χρόνια ύπαρξης του.
Ίσως ο μοναδικός κρητικός σύλλογος που έλαβε απευθείας από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 την έγκριση της, δυνάμει του υπ’ αρ. πρωτοκ. GR 07153/31-3-2021,να συμμετάσχει στις εθνικές εορτές για την επέτειο των 200 ετών από την παλιγγενεσία.
Και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο εν λόγω σύλλογος μας, δεν θα τα κατάφερνε, αφού το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πολυτάλαντος πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης, ο οποίος επιμελήθηκε όλη αυτήν την κοπιώδη διαδικασία, τόσο από απόψεως τακτοποίησης του προγράμματος των πρωτότυπων εκδηλώσεων του, όσο και της έγκρισης αυτών από την Επιτροπή Ελλάδα 2021.
Έτσι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες και συμπεριελήφθησαν στις εθνικές εορτές, κάνοντας μας υπερήφανους:
1. Απέστειλε τρείς σημαίες του 1821 οι οποίες αναρτήθηκαν καθ’ όλο το έτος στις τρείς ιστορικές Ι. Μονές του νομού Ρεθύμνου δηλ. στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στην Ιερά Μονή Πρέβελη καθώς και στην Ι. Μονή Αγ. Πνεύματος – Κισσού.
2. Υπό τον τίτλο «Φλεγόμενες και μη κατακαιόμενες» έχοντας ως επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτές τις άνω Ι. Μονές, πραγματοποίησε έκθεση χαρακτικών με τίτλο «στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821» της Ελένης Τζιφακη – Μισιρλή στην Ι. Μονή Πρέβελη, εξυμνώντας την γυναίκα στην επανάσταση, συμβολικώς δε την ημέρα του Τιμίου Σταυρού ενώ η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κου Ευγενίου στο Ρέθυμνο την ημέρα της εορτής των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων μέχρι 8-11-2021.
3. Πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία ιχνηλάτηση ιστορική και περιβαλλοντική ακολουθώντας μονοπάτια στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στους πρόποδες του Ψηλορείτη, με την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης ελλογ. κ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, με την συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών, αφιερωμένη στην 30 έτη ευκλεή Πατριαρχία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Για όλα τ’ ανωτέρω που μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, ο ιστορικός σύλλογος έλαβε επιστολή (23-12-2021) από την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κα Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου, συγχαίροντας τον σύλλογο, αλλά και τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στις εθνικές εκδηλώσεις επί τη επετείω των 200 ετών από το 1821.
Στην επιστολή της η κ. Αγγελοπούλου, αναφέρει:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ Γιώργο
Εκ μέρους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ευχαριστώ τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της μεγάλης Ελληνικής Γιορτής, που έχει απλωθεί από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, και μας ενώνει σε ένα κοινό σκοπό. Να τιμήσουμε το παρελθόν, να δημιουργήσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια, σε εσένα, και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διάλεξης «Φλεγόμενες και μη Κατακαιόμενες», της ομιλίας στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και της διαδρομής και διαδραστικής εκδήλωσης «Ακολουθώντας μονοπάτια στην Ιερά Μονή Αρκαδίου».
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στη έργο σας.
Με εκτίμηση, θαυμασμό και φιλία».
Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στον ιστορικό σύλλογο Ρεθυμνιων Αττικής «Το Αρκάδι», που για μια ακόμη φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με υψηλό φρόνημα και επίπεδο, όσο λίγοι φορείς, αποδεικνύοντας ότι το Ρέθυμνο δεν υστερεί, αλλά κάνοντας μας υπερήφανους και θέτοντας το στο βάθρο των αξιόλογων ιστορικών Νομών, αποδίδοντας το σεβασμό που του αρμόζει. Είθε ο άνω ιστορικός σύλλογος να προσφέρει για πολλά χρόνια ακόμη τις υπηρεσίες του εφ’ ω ετάχθη (για το σκοπό που είναι προορισμένος), και ας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση τόσο για το παρών όσο και για το μέλλον.
Ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι