17 °C Rethymno, GR
23/03/2023

Αλλάζει η εικόνα των κτιρίων της Αντιπεριφέρειας και του Δημαρχείου Ρεθύμνου

-Σε εξέλιξη οι εργασίες στατικής επάρκειας και ενεργειακής αναβάθμισής τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα δυο κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο. Ο λόγος για το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ένα εμβληματικό κτίριο της οθωμανικής περιόδου που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, καθώς και το κτίριο του δημαρχείου στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.

Αναγκαστικά τα παραπάνω κτίρια έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της μεν Αντιπεριφέρειας να εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο κτίσμα, αλλά κατά διαστήματα να αλλάζουν χώρο, ενώ στο δε δημαρχείο έχουν μεταφερθεί σε άλλα δημοτικά ακίνητα το σύνολο των υπηρεσιών και των υπαλλήλων. Με το πέρας των εργασιών, κάτι που είναι ασαφές προς το παρόν, η εικόνα και των δυο κτισμάτων θα αλλάξει ριζικά τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και λειτουργικά και αισθητικά.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,3 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι από το ΕΟΠΣΑ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου με αλλαγές στη στέγη, σε πόρτες και παράθυρα καθώς και θερμομόνωση, υγρομόνωση κι άλλες εργασίες.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανέρχεται συνολικά στα δύο έτη, δεδομένου ότι θα υπάρξει και αλλαγή στέγης που απαιτεί καλές καιρικές συνθήκες.

Οι εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν στο τριώροφο κτίριο της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάταξή του στην «ενεργειακή κατηγορία Β+».

Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω βελτιώσεις:

Ενεργειακή αναβάθμιση:

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου θα γίνουν τα παρακάτω:

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης εξηλασμένης πολυστερίνης.
 • Αντικατάσταση της στεγάνωσης της στέγης.
 • Αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμιδιών μετά την τοποθέτηση της θερμομόνωσης και την επισκευή της υγρομόνωσης.
 • Τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.
 • Κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλο το ύψος της κεντρικής εισόδου.

Θέρμανση: Κατάργηση του συστήματος θέρμανσης με λέβητα.

Τοποθέτηση τεσσάρων αντλιών θερμότητας.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου:

 • Αντικατάσταση των δύο λεβήτων πετρελαίου με αντλίες θερμότητας αέρα-νερού υψηλής θερμοκρασίας σε παράλληλη λειτουργία.
 • Πλήρης αναβάθμιση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου.
 • Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε υφιστάμενο θερμαντικό σώμα.
 • Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού με αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Φωτισμός: Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού του κτιρίου:

Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα LED και συμβατικών λαμπτήρων με LED.

Στατική ενίσχυση: Σημειώνεται ότι σε τελική φάση δημοπράτησης βρίσκεται και το έργο της «Στατικής Ενίσχυσης του Κτιρίου», μετά την έγκρισή του από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου είναι 1.000.000 €.

Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ανέφερε:

«Το πρώτο σκέλος των εργασιών αφορά στην αντικατάσταση της στέγης με νέα. Αυτή θα ολοκληρωθεί τώρα και ακολούθως θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα πορτοπαράθυρα. Ήδη έχουν αδειάσει κάποια γραφεία και έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους του κτιρίου και αυτό γίνεται για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες. Εκτιμούμε ότι ως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την στέγη. Λάβαμε την έγκριση απο το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) Νεώτερων Μνημείων που ήταν απαραίτητα για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και άμεσα ξεκινά και η διαδικασία της δημοπράτησης για την άλλη εργολαβία που αφορά την στατική επάρκεια του κτιρίου. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που στο κτίριο αυτό γίνονται εργασίες τέτοιας έκτασης. Μέχρι σήμερα γινόταν σημειακές παρεμβάσεις εξωραϊστικού χαρακτήρα (στο ταβάνι, στο ασανσέρ). Τέτοιας ευρείας κλίμακας εργασίας έχουν πάρα πολλά χρόνια να γίνουν και ήταν απαραίτητες γιατί το κτίριο είναι 180 ετών και μάλιστα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Χρειάζεται συντήρηση. Είναι ένα εμβληματικό κτίριο και μάλιστα είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο μιας και έχει χτιστεί την οθωμανική περίοδο του 1860».

Ενισχύεται η στατικότητα του Δημαρχείου – Έπεται η ενεργειακή του αναβάθμιση

Παράλληλα, σε εκτεταμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης προχωρά ο Δήμος Ρεθύμνης στο κτίριο του κεντρικού Δημαρχείου της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 670.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).

Οι πρώτες εργασίες στο δημαρχείο που εκτελούνται αυτή την περίοδο και ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο αφορούν εργασίες στατικότητας του κτιρίου προϋπολογισμού 295.000€ που καλύπτονται από πόρους του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα ξεκινήσουν, αφού εξασφαλιστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου, αφορούν σε:

 • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
 • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
 • Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.

Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις έχουν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες με ειδικό σχεδιασμό ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης και του Νομού μας γενικότερα.

Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.

 • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης.
 • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:

«Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το έργο στατικής ενίσχυσης, ένα εξειδικευμένο έργο, καθώς σε αυτό  θα «κουμπώσουν» οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, Είναι ένα έργο δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα κτίριο που λειτουργούσε και στο οποίο πρέπει να γίνουν οικοδομικές εργασίες. Προσπαθούμε να προστατέψουμε το χώρο, τα έπιπλα και ότι υπάρχει μέσα και αυτό έχει μια αντικειμενική δυσκολία. Μόλις ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση, εκτιμούμε σε ένα μήνα περίπου, θα ξεκινήσει και το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης».

Ερωτώμενος ο κ. Μαλάς αν και εσωτερικά του κτιρίου θα γίνουν αλλαγές ανέφερε ότι: «θα γίνουν παρεμβάσεις σε κάποιες καλωδιώσεις και κάποιοι χώροι θα επισκευαστούν και επιπλέον θα γίνει κάποια ανακαίνιση περιορισμένης έκτασης με βαψίματα και τοποθέτηση, γυψοσανίδων. Στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου θα αντικατασταθεί η πρόσοψη με καινούργια τζαμαρία και κάποιες άλλες παρεμβάσεις  που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των εργασιών».

Που έχουν μεταφερθεί και λειτουργούν προσωρινά οι υπηρεσίες του δήμου

Οι παραπάνω εργασίες, οι οποίες είναι και δύσκολες και χρονοβόρες υποχρέωσαν την δημοτική αρχή να «μεταφέρει» τις υπηρεσίες εκτός του δημαρχείου και να υπενθυμίσουμε ότι έχουν μεταστεγαστεί και λειτουργούν σε άλλα δημοτικά κτίρια ως εξής:

 • Στο κτίριο του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, για θέματα Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου, Πρωτοκόλλου, Πολιτικών Γάμων και εν γένει θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα της Διοικητικής Υπηρεσίας. Εκεί, θα μεταφερθεί και το Τμήμα Εξυπηρέτησης κοινού της Οικονομικής Υπηρεσίας (Διοικητικό Τμήμα και Ταμείο).
 • Στο κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας, στην οδό Μαρκέλλου / Μασταμπάς όπου θα μεταφερθούν οι εξής υπηρεσίες: Πρόεδρος και Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (Γραφείο Προσωπικού), Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Καταστημάτων, Γραφείο ΟΓΑ, Γραμματεία Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Γραφείο διαχείρισης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας και παραρτήματος Ληξιαρχείου πρώην Δήμου Νικ. Φωκά.
 • Στο Κέντρο Νέα Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης (Κέντρο Νέων), έχει ήδη μεταφερθεί και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ.

Το Γραφείο Δημάρχου, παραμένει προς το παρόν στον ίδιο χώρο ωστόσο συνίσταται η αποφυγή των αυτοπρόσωπων επισκέψεων δημοτών, με γνώμονα τη δική τους ασφάλεια αφού το κτίριο θα μετατραπεί σε εργοτάξιο.