13 °C Rethymno, GR
04/12/2022

ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Αλλαγή σελίδας στην Εκκλησία της Κρήτης

Στο Φανάρι για το «μικρό και μεγάλο μήνυμα», ώστε να του αναγγελθεί και να αποδεχτεί την εκλογή του

Πανηγυρικά ήχησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι καμπάνες των ναών της πόλης του Ρεθύμνου, αναγγέλλοντας μια χαρμόσυνη είδηση. Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, με 7 ψήφους έναντι 5 που έλαβε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ειδική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, που διαδέχεται τον κ. Ειρηναίο, σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην Εκκλησία της Κρήτης. Κι αυτό διότι ο κ. Ευγένιος είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που δεν ορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση όπως γινόταν μέχρι το 2006, αλλά καταλαμβάνει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο κατόπιν ψηφοφορίας των οκτώ εν ενεργεία οι οποίοι και πρότειναν τους τρείς Ιεράρχες που έκριναν ως αξιότερους μεταξύ αξίων να ηγηθούν του κλήρου και του λαού του νησιού, ενώ χθες οι Ιεράρχες – μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την δική τους ψηφοφορία εξέλεξαν τον ηγήτορα της Εκκλησίας της Κρήτης.

Βαθειά συγκινημένος για την εκλογή του, ο έως τώρα Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που ύστερα από 12 χρόνια θα εγκαταλείψει το Ρέθυμνο για να εγκατασταθεί στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Ηράκλειο, στις πρώτες του δηλώσεις έκανε εμφανή τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το διακονήσει την Εκκλησία της Κρήτης διαφυλάττοντας την ειρήνη και την ενότητα και του κλήρου και του λαού.

«Σήμερα θέλησε ο Θεός, μεταξύ των αξίων ισαδέλφων μου Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης να καταστώ ο πρώτος διάκονος, να διακονήσω την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας. Να διακονήσω την ενότητα του όμορφου κι ευλογημένου λαού μας. Να διακονήσω την ιστορία μιας εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων» επεσήμανε.

Ο κ. Ευγένιος ωστόσο δεν παρέλειψε, μεταξύ άλλων, να κάνει αναφορά και στον απερχόμενο Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο τονίζοντας ότι:«Θα περικρατήσω με όλη μου την αγάπη και την στοργή το γήρας του Οσίου Γέροντός μας, του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Εκείνος με την ευχή του θα οδηγεί τον δικό μου βηματισμό για να συνεχίσω τον δικό του όμορφο έργο, που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στην Εκκλησία της Κρήτης».

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος ,συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο και εκπροσώπους της Μητρόπολης, αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Κρήτη με προορισμό το Φανάρι, όπου σήμερα το πρωί θα του δοθεί από την Ιερά Οικουμενική Σύνοδο το λεγόμενο «Μικρό Μήνυμα» και στην συνέχεια στον Πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη θα δώσει το «Μεγάλο Μήνυμα». Με τον τρόπο αυτό αποδέχεται τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και αυτόματα παύει να είναι Μητροπολίτης Ρεθύμνου.

Η ενθρόνιση του κ. Ευγένιου θα γίνει, αφού εκδοθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η εκλογή του. Πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Η ενθρόνιση εκτιμάται πως θα γίνει σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα από τώρα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ελεξέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στη χθεσινή συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης είχε καταρτίσει το Τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, το οποίο αποτελείται από τους Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο.

Η ιστορικότητα της χθεσινής ημέρας έγκειται σε δύο αξιοσημείωτα γεγονότα: 1ον) Είναι η πρώτη φορά που το Τριπρόσωπο αποφασίστηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης και δεν καταρτίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως γινόταν έως ότου αλλάξει ο νόμος το 2014 και 2ον) Είναι επίσης η πρώτη φορά που η αλλαγή η αντικατάσταση του νέου Αρχιεπισκόπου γίνεται ενώ ο απερχόμενος, κ.κ. Ειρηναίος, βρίσκεται εν ζωή ωστόσο για ιατρικούς λόγους έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του.

Την είδηση της εκλογής του νέου προκαθήμενου της τοπικής Εκκλησίας γνωστοποίησε ευθύς αμέσως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το παρακάτω ανακοινωθέν που εξέδωσε:

«Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος».

 

Χαρμόσυνο κλίμα

Οι καμπάνες στους ιερούς ναούς του Ρεθύμνου άρχισαν να ηχούν πανηγυρικά παιανίζοντας το χαρμόσυνο μήνυμα. Από νωρίς το πρωί πάντως πλήθος πιστών έσπευδε στη Μητρόπολη για να μεταφέρει τις ευχές του στον μέχρι πρότινος τοπικό ποιμενάρχη. Ο κόσμος πολλαπλασιάστηκε μόλις μαθεύτηκαν τα νέα. Ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης κατέφθασε στην επί 12 συναπτά έτη βάση του στο Ρέθυμνο, αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που πήγαιναν να τον συγχαρούν. Δάκρυα συγκίνησης γέμισαν τα μάτια του, όπως και των υπόλοιπων κληρικών που φώναζαν ασταμάτητα: «Άξιος! Άξιος!».

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ήταν ο πρώτος απ’ τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που βρέθηκε στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Λίγη ώρα αργότερα, στο Επισκοπείο στον λόφο του Τιμίου Σταυρού κατέφθασαν κι άλλοι ντόπιοι Ιεράρχες: ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Όλοι τους, αφού συνεχάρησαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, εξήραν το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στην Εκκλησία της Κρήτης, προς όφελος της κοινωνίας όλου του νησιού.

Τα πρώτα απ’ τα πολλά και απανωτά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ήταν απ’ τους άλλους δύο Μητροπολίτες που συνέθεταν τον Τριπρόσωπο: τον Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και τον Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, δύο από τους «άξιους ισαδέλφους μου», όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Ευγένιος.

Στο Επισκοπείο αφίχθησαν ακόμη για να χαιρετίσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

 

Η πρώτη δήλωση

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης -με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή- ανέφερε:

«Με βαθιά συγκίνηση άκουσα το άγγελμα της εκλογής μου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου με την ευμενή πρόκριση του Παναγιωτάτου πατρός και Πατριάρχου μας, του Μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Υποβάλλω τη βαθύτατη αφοσίωσή μου στο πρόσωπό του και στη μητέρα μας, Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, την οποία η Εκκλησία της Κρήτης έχει το προνόμιο να έχει την κανονική της αναφορά.

Δοξάζω τον Θεό για ό,τι έχει συμβεί στη ζωή μου μέχρι αυτή τη στιγμή, μια ζωή που αφιέρωσα με όλη μου τη δύναμη της ψυχής και που Εκείνος την οδηγεί όπου θέλει, όποτε θέλει κι όπως κρίνει.

Σήμερα εκείνος θέλησε, ο Άγιος Θεός, μεταξύ των αξίων ισαδέλφων μου Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης να καταστώ ο πρώτος διάκονος, να διακονήσω την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας. Να διακονήσω την ενότητα του όμορφου κι ευλογημένου λαού μας. Να διακονήσω την ιστορία μιας εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων.

Επικαλούμαι την ευχή και την πρεσβεία του Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Και βεβαίως του Αποστόλου των Εθνών και του νησιού μας, του Αποστόλου Παύλου, το άγιο πόδι Του πάτησε την Κρήτη και την ευλόγησε πολυτρόπως.

Επικαλούμαι τις ευχές όλων των αδελφών μου Αρχιερέων, των αδελφών μου του ιερού καταλόγου, του ιερού κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, των μοναχικών αδελφοτήτων.

Δοξάζω για μία ακόμη φορά τον Θεό. Ευχαριστώ την Παναγία την Μεσοπαντίτισσα, την Παναγία του Χάνδακα, που ήταν από τα μικρά μου χρόνια δίπλα μου, οδηγεί τον βηματισμό μου στην Εκκλησία.

Ευχαριστώ όσους με ευεργέτησαν στη ζωή μου, με πρώτο τον Μακαριστό γέροντά μου, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, αλλά και τον δικό του γέροντα το όνομα του οποίου μού εμπιστεύτηκε: τον Μακαριστό μεγάλο πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης Ευγένιο του οποίου όχι μόνο την κλίση, το ήθος και του τρόπους, αυτό που χαρισματικά λιτάνευε μέσα στην εκκλησία καλούμαι να συνεχίσω – όπως και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιμοθέου του οποίου υπήρξα μέχρι το τέλος της ζωής του βοηθός Επίσκοπος, αλλά και του Οσίου Γέροντός μας, του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου του οποίου το γήρας με όλη μου την αγάπη και με όλη μου τη στοργή θα περικρατήσω μέχρι να θέλει ο Θεός. Εκείνος με την ευχή του θα οδηγεί τον δικό μου βηματισμό για να συνεχίσω τον δικό του όμορφο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στην Εκκλησία της Κρήτης.Δοξάζω ακόμη τον Θεό γιατί έχω δίπλα μου καλούς αδελφούς.

Το Επισκοπείο του Ρεθύμνου στέγασε τη δική μου αγάπη για 12 ολόκληρα χρόνια. Αφήνω έναν λαό όμορφο και ευγενικό, αριστοκράτη στην πιο όμορφη σημασία του όρου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα με ξεχάσουν. Θα με θυμούνται στις προσευχές τους, όπως κι εγώ δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Να μεταφέρετε σε όλη την Κρήτη, απ’ άκρου σε άκρου την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου για τις προσευχές όλων των ανθρώπων, που αυτές τις ημέρες ανέβηκαν μέχρι τον ουρανό!

Χαιρετίζω τους αδελφούς που ήταν στο τριπρόσωπο.

Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν! Η Παναγία μας και οι Άγιοι της Κρήτης να ευλογούν τον βηματισμό όλων μας και να μας ευλογούν στον πνευματικό αγώνα της καθημερινότητάς μας!».

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Εὐγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και πρόεδρος του σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε τη Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος».Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής.

Η χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010. Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.