23 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ανάδειξη του δημοτικού κήπου ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων

- Αυτοψία σήμερα από αρχιτέκτονα του δήμου και τη διευθύντρια πρασίνου

Την ανάδειξη του δημοτικού κήπου Ρεθύμνου και την αξιοποίηση του ως κεντρικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ως χώρο λειτουργίας ενός δημοτικού θερινού κινηματογράφου δρομολογεί ο δήμος Ρεθύμνου.

Ήδη σήμερα αρχιτέκτονας του δήμου μαζί με τη διευθύντρια της υπηρεσίας πρασίνου θα κάνουν αυτοψία στον χώρο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστούν λειτουργικοί τόσο οι αποθηκευτικοί χώροι όσο και οι εξωτερικοί γύρω από την εξέδρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένας θερινός κινηματογράφος.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης Θωμάς Κρεβετζακης, θα δρομολογηθούν μέσα στον χειμώνα ώστε ο σχεδιασμός του δήμου να υλοποιηθεί μέσα στο έτος και το ερχόμενο καλοκαίρι ο δημοτικός κήπος να είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα και θερινό σινεμά.

«Σαν δήμος θέλουμε να εστιάσουμε στην ανάδειξη του δημοτικού κήπου ως ενός χώρου ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει συμπληρωματικά με το κτίριο της Φορτέτσας εκδηλώσεις, είτε συναυλίες, είτε παρουσιάσεις βιβλίων, είτε και μικρά θεατρικά και σίγουρα κινηματογραφικές προβολές. Φέτος έγιναν στον δημοτικό κήπο κινηματογραφικές προβολές, τόσο στο πλαίσιο των Ημερών Ρεθύμνου όσο και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, όπου ήταν και η πρώτη εκδήλωση που άνοιξε τη σεζόν του 2021 – η προβολή ταινιών πολύ μικρού μήκους τον Μάιο. Ο συγκεκριμένος χώρος δείχνει ότι μπορεί να υποδεχτεί σε σταθερότερη βάση κινηματογραφικές προβολές χωρίς να είναι ανταγωνιστικός προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά και γι’ αυτό μέσα στους στόχους μας είναι εκτός από τη λειτουργική αποκατάσταση των αποθηκευτικών χώρων κάτω από τη σκηνή, να προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση – ανακατασκευή του εξωτερικού χώρου, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενούνται κινηματογραφικές προβολές αλλά και θεατρικές παραστάσεις αποκτώντας η πόλη ένα επιπλέον χώρο πολιτιστικών δρώμενων για την πόλη μας. Θα γίνει μια μελέτη που χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα είναι το κομμάτι των αποθηκών που σήμερα κιόλας με αρχιτέκτονα της τεχνικής υπηρεσίας θα επισκεφτούμε τον χώρο σε συνεργασία με τη διευθύντρια της υπηρεσίας πρασίνου και καθαριότητας την κ. Γκολφινοπούλου για να κάνουμε μια αυτοψία και καταγραφή του χώρου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες με εξειδικευμένο συνεργάτη σε ότι αφορά το κομμάτι της σκηνής που θα πρέπει να διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει κινηματογραφικές προβολές και στο κομμάτι του ήχου, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μπορεί τόσο στο κομμάτι της κρητικής διατροφής που γίνεται σταθερά στον δημοτικό κήπο και σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση φιλοξενείται, να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές με τρόπο που δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία της γειτονιάς και του νοσοκομείου. Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει ο χώρος του δημοτικού κήπου ήδη από το επόμενο καλοκαίρι με θεματικές προβολές. Η πρόθεση είναι να υπάρξει μια συνεργασία και με το τμήμα κινηματογράφου του πανεπιστημίου Κρήτης (στο Ρέθυμνο), όπως επίσης και με το φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων, όπου από πέρυσι είχαμε ξεκινήσει μια συνεργασία καθαρά εκπαιδευτική, όμως λόγω κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε. Φέτος ξεκινήσαμε προβολές ταινιών μικρού μήκους και με τα αφιέρωμα στον βουβό κινηματογράφο όπως και το μουσικό αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κρεβετζάκης, παράλληλα με το νέο έργο κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στους Τέσσερις Μάρτυρες, προβλέπεται κονδύλι 500.000 ευρώ που αφορά σε παρεμβάσεις υποδομών στον χώρο του δημοτικού κήπου.

 

Μεγάλη η φετινή ανταπόκριση του κοινού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ θετικός είναι ο απολογισμός των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία η επισκεψιμότητα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του 2019, δηλαδή τη χρονιά προ κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δήμου Ρεθύμνου, το καλοκαίρι του 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο «Ερωφίλη» 43 θεατρικές παραστάσεις και στον Λόφο της Φορτέτσας 11 συναυλίες. Το σύνολο των θεάτρων που προσήλθαν στις εκδηλώσεις ανέρχεται σε 22.478.

Την περασμένη χρονιά το καλοκαίρι του 2020 είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 25 εκδηλώσεις στο Θέατρο «Ερωφίλη» και στον Λόφο της Φορτέτσας 5 συναυλίες. Το σύνολο της προσέλευσης των θεατών ήταν μόλις 8.140.

«Φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν τόσο ο δήμος Ρεθύμνης όσο και αυτές που φιλοξένησε γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια χρονιά και αναφέρομαι στο 2020 όπου η πανδημία επηρέασε το σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται από τα στοιχεία, το 2021 είναι μια ένδειξη ότι επανερχόμαστε στην προγενέστερη κανονικότητα μας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που δείχνουν τη διαφορά των δυο ετών, καθώς και το γεγονός ότι το 2021 εξελίχτηκε σε οικονομικούς και πολιτιστικούς δείκτες σε επίπεδα αντίστοιχα με το 2019»,  τόνισε ο κ. Κρεβετζάκης.