Την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέλους ΔΕΠ, στις 21/1/2021, ζητά με έγγραφό της η Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις αρχές του Πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την αναφορά προκάλεσε ανάρτηση που έγινε από μέλος ΔΕΠ και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας Πανεπιστημίου Κρήτης, λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Ρέθυμνο, στην οποία συζητείτο και το θέμα του αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Στην ανάρτηση διατυπώνονται καταγγελίες, για δύο μέλη του ιδρύματος, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται.
Η ανάρτηση έγινε εξ αφορμής δημοσιεύματος της εφημερίδας μας, με τίτλο «Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη στάση της νέας πρυτανικής αρχής του Π.Κ.», το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας μας και επί του οποίου ακολούθησε το παρακάτω σχόλιο: «Το βρώμικο πολιτικο/καθηγητικό συστηματάκι του Ρεθύμνου μάλλον βρήκε τον δάσκαλό του. Στήριξα τον Γιώργο Κοντάκη στις εκλογές για να ξεβρωμίσει το Πανεπιστήμιο από τα λαμόγια και χαίρομαι που το κάνει πράξη. Ας συνεχίσουν οι φυλλάδες και τα δύο μέλη του Πανεπιστημίου που έδωσαν τούτο το λίβελο να γράφουν ψέματα για να υποχωρήσει και να μοιραστούν τα λεφτά του φαραωνικού αμφιθεάτρου στου Γάλλου. Ο Πρύτανης δεν είναι μόνος του -υπάρχει και το υγιές κομμάτι του Πανεπιστημίου. Και επειδή ο πόλεμος έχει ξεκινήσει… διαλέξτε στρατόπεδο!!».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση από το μέλος ΔΕΠ, το οποίο παράλληλα όπως προαναφέρεται τυγχάνει και μέλος και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας Πανεπιστημίου Κρήτης, προκάλεσε την αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Ιδρύματος και την επιτροπή Δεοντολογίας του Ιδρύματος, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα τα καταγγελλόμενα περί «λαμογιών» με στόχο να «μοιραστούν τα λεφτά του φαραωνικού αμφιθεάτρου στου Γάλλου».
Πολύ δε περισσότερο καθώς, όπως τονίζεται στην αναφορά της Νομικής Υπηρεσίας του ιδρύματος, «η θεσμική ιδιότητα του καταγγέλλοντος αλλά και το περιεχόμενο των καταγγελιών του, προσδίδει σε αυτές βασιμότητα και δημιουργεί εδραία την πεποίθηση σε κάθε τρίτο, ότι είναι σε γνώση του, συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις, προφανώς αποδεικνυόμενες με έγγραφα και στοιχεία, των:
- Οργάνων (μονομελών ή συλλογικών) της διοίκησης του Ιδρύματος (Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων, Συγκλήτου).
- Υπαλλήλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος (ενδεικτικά: Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων κ.λπ.).
iii. Των υπηρετούντων στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος και του Νομικού Συμβούλου του Ιδρύματος.
- Των συμβούλων του ως άνω έργου (οικονομικού, τεχνικού και νομικού).
- Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών, μελών του ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας – έκδοση της υπ’ αριθμόν 183/2020 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών).
- Μελών της (ανεξάρτητης) Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π. – έκδοση της υπ’ αριθμόν 794-2020 απόφασης).
vii. Προσώπων που φέρουν πολιτική ιδιότητα (ενδεικτικά: Υπουργού, Υφυπουργού, Βουλευτού, Περιφερειάρχη, Αντιπεφερειάρχη, Δημάρχου κ.λπ.).
viii. Των εκπροσώπων των συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία του ως άνω έργου, εταιρειών.
- Κάθε άλλου μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ιδρύματος ή τρίτου, που ενδεχομένως προκύψει από τη διερεύνηση των ως άνω καταγγελιών».
Στην αναφορά της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι ως άνω βαρύτατες καταγγελίες, λόγω της καθυστερημένης υποβολής τους (λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ως άνω συνεδρίασης της Συγκλήτου) δεν τέθηκαν υπόψη της Συγκλήτου, η οποία αποφάσισε χωρίς να τις λάβει υπόψη της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη της, ως Αναθέτουσας Αρχής του έργου.
Παράλληλα, θέτουν σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο τη διοίκηση του Ιδρύματος (Σύγκλητο και Πρυτανικές Αρχές), καθώς ευρίσκονται σε ευθεία και ρητή αντίθεση με τη δήλωσή σας, σύμφωνα με την οποία: «Εμείς ακολουθούμε πιστά τα βήματα της διακήρυξης της πρώτης φάσης και δεν σκαλίζουμε κανέναν φάκελο, όπως λέγεται», δημιουργώντας όπως αυτονοήτως αντιλαμβάνεσθε, σε βάρος της διοίκησης σοβαρές νομικές και άλλες συνέπειες.
Το αναφερόμενο στην ως άνω καταγγελία έργο, έχει χαρακτηριστεί ως έργο εθνικής σημασίας, η υλοποίησή του δε, τόσο λόγω του ύψους της χρηματοδότησης όσο και της συμβολής του στην ανάπτυξη του Ιδρύματος, είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το Ίδρυμα, και υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, το περιεχόμενο των ως άνω καταγγελιών δημιουργούν την ευθύνη και την υποχρέωση της αμελλητί διερεύνησής τους».
Το δημοσίευμα των «Ρ.Ν.», το οποίο προκάλεσε το σχόλιο του μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει ως εξής:
Δεν έχει παρέλθει πεντάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν αρχίσει να διατυπώνονται προβληματισμοί για τη στάση και τον τρόπο διοίκησής της.
Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του πρύτανη κ. Γεωργίου Κοντάκη να αφαιρέσει την αρμοδιότητα του μεγάλου έργου κατασκευής των νέων φοιτητικών κατοικιών και κατασκευής του νέου, σύγχρονου αμφιθεάτρου, από τον αντιπρύτανη Υποδομών κ. Κώστα Σπανουδάκη, έναν κατά κοινή ομολογία εξαίρετο αντιπρύτανη, καθώς έδωσε σαφή δείγματα εντιμότητας, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας κατά τη θητεία του στην προηγούμενη πρυτανική αρχή.
Εξίσου σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί και η πλήρης απαξίωση της νομικής υπηρεσίας και του νομικού συμβούλου του ιδρύματος, των οποίων τις υπηρεσίες αρνείται ο νέος πρύτανης, γεγονός που ενέχει κινδύνους για το ίδιο το ίδρυμα.
Τρίτον, οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν για απόφαση αποκλεισμού της πρόσβασης των μελών της συγκλήτου ακόμη και των αντιπρυτάνεων αλλά και της νομικής υπηρεσίας από τα έγγραφα-εισηγήσεις των θεμάτων που συζητούνται στο συλλογικό όργανο διοίκησης του ιδρύματος, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο και φυσικά δεν συνάδει με δημοκρατική λειτουργία ενός πανεπιστημίου.
Δεν μπορεί φυσικά να αγνοηθεί η απόφαση του πρύτανη να ακυρώσει την κατασκευή του νέου σύγχρονου αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου και αντ’ αυτού να αποπερατωθεί το αμφιθέατρο του 1995, στερώντας από την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και από την πόλη του Ρεθύμνου ένα σημαντικό έργο. Αγνοώντας ότι το παλιό αμφιθέατρο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες-ανάγκες αλλά και οι τεχνικές προδιαγραφές του 1995 δεν εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές του 2021 (βλ. αντισεισμικός κανονισμός). Σε αντίθεση με ό,τι είχε δεσμευτεί πριν τις πρυτανικές εκλογές, όταν δεσμευόταν για «ολοκλήρωση του έργου ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών και κατασκευής του μεγάλου αμφιθεάτρου». Για κατασκευή αμφιθεάτρου έλεγε τότε και όχι για αποπεράτωση, άρα υποσχόταν πως θα συνεχίσει τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου, όπως το είχε δρομολογήσει η προηγούμενη πρυτανική αρχή και πιο συγκεκριμένα ο κ. Κώστας Σπανουδάκης.
Χωρίς αμφιβολία, τα μηνύματα που φτάνουν στην εφημερίδα μας και όσα συζητούνται τόσο εντός του ιδρύματος όσο και εκτός, κάθε άλλο παρά θετικά είναι όσον αφορά στα πρώτα δείγματα γραφής της διοίκησης της νέας πρυτανικής αρχής. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους, δεν ξέρουμε αν πρόκειται για άγνοια, έλλειψη διοικητικής εμπειρίας ή φοβικότητα ή εάν πίσω από τη στρατηγική της νέας πρυτανικής αρχής βρίσκονται σκοπιμότητες που στοχεύουν στον περιορισμό και την αποδυνάμωση των διοικητικών υπηρεσιών αλλά ακόμη και των σχολών-τμημάτων της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα πρυτανική αρχή θα επανεξετάσει άμεσα τη στάση της, τους χειρισμούς της, τον τρόπο άσκησης διοίκησης και θα αποδειχθεί συνεπής στις αρχές, στη δημοκρατική και εκπαιδευτική παράδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την εκλογή της.