29 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ , ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Αναβαθμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

- Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προχωρά η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), το οποίο μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να στελεχωθεί με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό δίδοντας τη δυνατότητα στο κέντρο να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων. Έτσι στο ΚΗΦΗ θα εξυπηρετούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι από 25 που ήταν σήμερα, ενώ το προσωπικό θα ενισχυθεί με πέντε ακόμα άτομα φτάνοντας τους εννέα, ανάμεσά τους και γιατρός, αλλά και ένας οδηγός που θα μπορεί να μεταφέρει τους ηλικιωμένους από το σπίτι τους προς το κέντρο και αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνου με ιδίους πόρους προχώρησε στην επέκταση του κέντρου που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, καθώς μετά την μεταφορά του ΚΔΑΠ που στεγάζονταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου στο χώρο του 15ου δημοτικού, πλέον το ΚΗΦΗ έχει στη διάθεσή του το ισόγειο και τον πρώτο όροφο για να αναπτύξει τις δράσεις του. Μάλιστα στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι ο χώρος του ισογείου να αξιοποιηθεί για την φιλοξενία ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ.

Ήδη χθες κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου είχε συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.

«Είχαμε συνάντηση με κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων με προσωπικό, καθώς πλέον το ΚΗΦΗ αδειοδοτήθηκε για να φιλοξενεί σαράντα άτομα από 25 που ήταν μέχρι πρότινος. Παράλληλα στο ισόγειο σχεδιάζουμε να κάνουμε μια μικρή μονάδα για ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Ήδη έγινε ένας έλεγχος από την Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και πήραμε τη σύμφωνη γνώμη τους για να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Συνολικά θα χρηματοδοτηθούμε με 700.000 ευρώ, κονδύλια που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού και την λειτουργία του κέντρου, για να κάνουμε εκδηλώσεις αλλά και για αγορά εξοπλισμού. Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αναβάθμιση για το ΚΗΦΗ, καθώς θα προσλάβουμε γιατρό που δεν έχουμε σήμερα, κοινωνική λειτουργό, μια επιπλέον νοσηλεύτρια και οδηγό. Ο δήμος έχει λεωφορείο για Αμεα 25 θέσεων, οπότε θα αναλάβουμε και τη μεταφορά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά για ηλικιωμένους που δεν διαμένουν στην πόλη. Θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε 40 ηλικιωμένους, ενώ το προσωπικό από τέσσερα άτομα θα φτάσει τα 9. Επίσης δίδουμε μια έμφαση στους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια. Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την ενσωμάτωση του ΚΗΦΗ στον δήμο θα γίνουν αυτές οι διαδικασίες της πρόσληψης του νέου προσωπικού και της ταυτόχρονης λειτουργίας της μονάδας για ηλικιωμένους με άνοια», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η κυρία Ελευθεριάδου, η οποία πρόσθεσε ότι με χρήματα του δήμου έχουν ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί οι χώροι.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι η μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Σκοπός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων παρέχονται δωρεάν.

 

Νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΚΔΑΠ

Το ΚΔΑΠ που στεγαζόταν στην οδό Βερνάδου με δυναμικότητα 15 παιδιών μεταφέρθηκε στο χώρο του 15ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου με νέα άδεια που μπορεί να εξυπηρετεί 100 παιδιά.

Παράλληλα, με στόχο τη λειτουργία δύο νέων, σύγχρονων και φιλόξενων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) που θα εξυπηρετούν παιδιά που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου Ρεθύμνης, η Κοινωνική του Υπηρεσία δρομολόγησε τις απαραίτητες διαδικασίες κι εξασφάλισε την έκδοση των σχετικών αδειών ίδρυσης και λειτουργίας.

Η έναρξη λειτουργίας των δύο νέων ΚΔΑΠ, δυναμικότητας άνω των 100 παιδιών το καθένα προβλέπεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, το προσεχές καλοκαίρι (2022). Θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Αρσάνιου Λυκείου (περιοχή Σταυρωμένος) και του Λυκείου Ατσιποπούλου αντίστοιχα, με προοπτική να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τις πρωινές ώρες, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες, το ωράριο λειτουργίας τους θα προσαρμοστεί σε απογευματινές ώρες.

Για τις ανάγκες στελέχωσης των δύο νέων δομών, ο Δήμος Ρεθύμνης εξασφάλισε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 125.000€, η οποία θα διατεθεί στην πρόσληψη και απασχόληση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.

Τα δε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που τίθενται στην επιλογή των ωφελούμενων παιδιών (οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, παιδιά πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών κ.α.), δίδουν προτεραιότητα στις ευάλωτες οικογένειες συμπολιτών, παρέχοντάς τους μια σημαντική διευκόλυνση, στήριξη και ασφαλή επιλογή, ειδικά σε μια περίοδο, τη θερινή, που η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων εργάζεται και αντιμετωπίζει πρόβλημα στην απασχόληση των ανήλικων παιδιών τους.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών παρέχονται δωρεάν.

Προτεραιότητα για την κατοχύρωση θέσεων έχουν οι οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια (παιδιά άνεργων μητέρων, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, με προβλήματα υγείας, κ.α.).

 

Μεταφέρεται το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Ρεθύμνου

Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Ρεθύμνου. Ήδη σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου θα κληθεί να αποφασίσει για τον Καθορισμό όρων μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών του Δήμου.

Το θέμα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, χαρακτηρίζεται επείγον δεδομένου ότι πρέπει να απελευθερωθεί το κτίριο αυτό και να μεταστεγαστεί εκεί το ΚΕΠ Δήμου Ρεθύμνης, για το οποίο έχει λήξει η σύμβαση μίσθωσης προ ετών και ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει αγωγή έξωσης κατά του Δήμου μας.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για τη Μίσθωση Ακινήτου για τη στέγαση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών του Δήμου πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνης κατά τα έτη 2022-2028.

Στον Προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Ρεθύμνου έτους 2022 έχει εγγραφεί πίστωση ποσού 9.000,00€.