Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου, όπως είναι η ποιότητά του και η υψηλή διατροφική του αξία, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός του, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τόπο μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού αλλά και στην αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία τα τελευταία χρόνια. Αυτό επισημάνθηκε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), ο Δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Κρήτης, το 10ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και υγιεινής αξίας του κρητικού ελαιολάδου στους μόνιμους κατοίκους και ιδιαίτερα τη νεολαία του νησιού αλλά και στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο το νησί.
Η επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται σύμφωνα με τους διοργανωτές ότι θα συμβάλλει στην καθιέρωση της χρήσης και κατανάλωσής του από τις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού, οι οποίες τελευταία υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό υποδεέστερα από υγιεινής και γευστικής πλευράς σπορέλαια και από την άλλη θα συντελέσει στην προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα από τους μαθητές των τριών δημοτικών σχολείων, οι οποίοι βραβεύτηκαν, καθώς και εισηγήσεις σε σχέση με την συμβολή του πολιτισμού της ελιάς στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού.
Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης βραβεύτηκαν και επιχειρήσεις-ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν κρητικό ελαιόλαδο και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην προβολή και προώθησή του.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μιλώντας για τη σημασία των δράσεων που αφορούν την διατροφική αξία του ελαιολάδου και απευθύνονται σε παιδιά, είπε:
«Είναι σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούν την ανάδειξη της αξίας της κρητικής διατροφής και κυρίως του ελαιολάδου, που είναι το συστατικό αυτής της διατροφής. Και είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί ενημερώνεται ο κόσμος αλλά γιατί απευθύνεται κυρίως στα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι φορείς των νέων ιδεών και αντιλήψεων για πάρα πολλά πράγματα καινοτομίας αλλά και για την υγιεινή διατροφή. Μέσα από παιδαγωγικές δράσεις, με θεατρικά δρώμενα, διδάσκονται πράγματα πολύ ωραία και με έναν παιδαγωγικό τρόπο ώστε να απορροφούνται και να γίνονται πλέον γνώση των παιδιών μας.
Έχουμε περάσει σε μια φάση που στα σπίτια μας δεν λειτουργεί πλέον το οικογενειακό τραπέζι αλλά συχνά το γρήγορο έτοιμο φαγητό. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την ευκολία μας. Πρέπει να επιστρέψουμε εκεί και νομίζω ότι τα παιδιά θα το απαιτήσουν αυτό γιατί μαθαίνουν πλέον για τη διατροφή και το λάδι και θα είναι τα ίδια που θα διεκδικήσουν τη δική τους υγεία».
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης συνεχάρη τους επιχειρηματίες που παραμένουν πιστοί στην Κρητική διατροφή και χρησιμοποιούν το παρθένο ελαιόλαδο ως πρώτη ύλη στις υπηρεσίες εστίασης, λέγοντας ότι αξίζουν της επιβράβευσης:
«Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν και μια επιβράβευση για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στην εστίασή τους μόνο το αγνό, παρθένο, ελαιόλαδο. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε το προϊόν όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί έτσι στηρίζουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας, οι οποίοι μάλιστα φέτος δοκιμάστηκαν από την λεηλασία που υπέστη η παραγωγή τους από τον δάκο αλλά και γιατί είναι ένα άριστο διατροφικό προϊόν. Και θεωρώ πως ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε είναι σαν να βάζουμε τον καρκίνο στο σπίτι μας».
Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ανέφερε: «Η εκδήλωση αύτη δεν αποτελεί μια πολιτιστική εκδήλωση όπως ίσως νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι μια εκδήλωση με την οποία προσπαθούμε μέσα από θεατρικά δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις να φέρουμε στην επιφάνεια τα βασικά προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την ελαιοκομία της Κρήτης και να τα αναδείξουμε όσο γίνεται περισσότερο. Μέσα από αυτά τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάζονται από το σχολείο του Ρουσσοσπιτίου, του 10ου και του 15ου δημοτικού σχολείου αναδείχτηκε η ιστορία της ελιάς και ταυτόχρονα έγιναν εισηγήσεις που απευθύνθηκαν στους γονείς αναφορικά την υγιεινή αξία του κρητικού ελαιολάδου και τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιόλαδου και περιέχει στοιχεία που αφορούν στην διατροφή στην μινωική Κρήτη και την μινωική περίοδο. Πρέπει η πολιτιστική και υγιεινή αξία του ελαιόλαδου να αξιοποιηθούν όσο γίνεται καλύτερα για την προώθηση του ελαιοτουρισμού αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελαιοκομίας της Κρήτης που διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο».
Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν
Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβευτήκαν οι παρακάτω επιχειρήσεις με την χρυσή, αργυρή και χάλκινη ελαία αντίστοιχα:
Grecotel Creta Palace, Ξενοδοχείο, (Μυσσίρια) Ρέθυμνο, Χρυσή
Aquila Rithymna Beach, Ξενοδοχείο, (Αδελιανός Κάμπος) Ρέθυμνο, Χρυσή
Greek Liquid Gold, Ιστοσελίδα (site), Ακρωτήρι Χανιά, Αργυρή
Α.Σ. Κριτσάς Αγρ. Συνεταιρισμός – Ελαιοτριβείο Κριτσά (Λασίθι), Αργυρή
Cretanthos Τυποποίηση ελαιολάδου, Αγγελιανά Ρέθυμνο, Χάλκινη
Anemos Luχury Grant Resort, Ξενοδοχείο, Γεωργιούπολη (Χανιά) Χάλκινη
Βασιλάκης Εstate, Ελαιουργικές Επιχειρήσεις, (Νεάπολη) Λασίθι, Χάλκινη
Prnari’s Μill (Μύλος Πρινάρη), Μουσείο Ελαιολάδου, (Χρωμομοναστήρι Ρέθυμνο), Χάλκινη
Μείωση της παραγωγής ελαιολάδου από το 2005 μέχρι σήμερα
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός κλάδος την τελευταία 15ετία, τόσο σε ό,τι αφορά την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου όσο και την καθοδική πορεία της τιμής του, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η ελαιοκομία παρουσιάζει διακυμάνσεις, οι οποίες διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο, αλλά παρουσιάζουν δυο χαρακτηριστικά: έχουμε μια θεαματική αύξηση η οποία ξεκινά το 1955 και φτάνει μέχρι το 2005, δηλαδή περίπου 30 χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα η ελαιοπαραγωγή αυξάνεται ταχέως και μετά έχουμε μια φάση, από το 2005 μέχρι σήμερα, όπου παρά τις διακυμάνσεις η παραγωγή μειώνεται. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι καιρικές καταστροφές, ζημιές από καύσωνες, ζημιές από τον δάκο αλλά και εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Σε τελική ανάλυση, αυτό που ενδιαφέρει τους παραγωγούς είναι οι τιμές του λαδιού. Οι οποίες παρουσιάζουν μια εξέλιξη που μας δείχνει τον δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε» είπε εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το λάδι μας θα πρέπει να τυποποιείται, καθώς συμπαρασύρεται η τιμή του από την τιμή του χύμα ελαιολάδου που διαθέτει η Ισπανία επισημαίνοντας ότι:
«Οι τιμές λαδιού της Ιταλίας, διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με αυτές της Ισπανίας και της Κρήτης που προχωρούν σχεδόν παράλληλα. Αυτό γίνεται διότι το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται σε μεγάλο βαθμό ως χύμα και επομένως οι τιμές που διαμορφώνονται στην Ισπανία για το χύμα μεταφέρονται και στην Ελλάδα».
Ο κ. Μιχελάκης εξέφρασε την άποψη για ανάγκη συνεργασίας μεταξύ του ελαιοκομικού κλάδου και του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη, λέγοντας:
«Οι δύο κλάδοι είναι συμμετρικοί και πρέπει να δούμε πως θα συνεργαστούν. Η ελαιοκομία μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αλλά και την γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, ενώ ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη προβολή και κατανάλωση του ελαιολάδου. Διότι στόχος είναι και η ανάπτυξη της ενδοχώρας.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, αντίθετα και από την Ιταλία και από την Ισπανία που δεν έχουν ιστορική κληρονομιά και εν τούτοις προχωρούν στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού».