4 °C Rethymno, GR
24/01/2022

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αναγκαία η παράταση κατάθεσης αντιρρήσεων για τον δασικό χάρτη Ρεθύμνου

-Έως 11 Απριλίου, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους

Επιβεβλημένη είναι η χορήγηση νέας παράτασης για την κατάθεση αντιρρήσεων σχετικά με τον δασικό χάρτη Ρεθύμνου και κατ’ επέκταση για τις απαιτούμενες διορθώσεις στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου Δέσποινα Σταματάκη που ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 11η Απριλίου 2022, ημέρα Δευτέρα. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων παρατείνεται κατά είκοσι μέρες.

Δυο μήνες νωρίτερα στις 11 Φεβρουαρίου η Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου θα πρέπει να έχει αναρτήσει το χάρτη με τις διορθώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ώστε να είναι διαθέσιμος στους πολίτες για να έχουν την δυνατότητα τους επόμενους δυο μήνες να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Όπως εξήγησε η κ. Σταματάκη, το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία του Ρεθύμνου τελούσε υπό κατάληψη από αγροτοκτηνοτρόφους για διάστημα ενός μήνα (τον Νοέμβριο) σε συνδυασμό με την πανδημία που έχει ως συνέπεια να καταγράφονται απουσίες στο προσωπικό αλλά και τις αργίες των εορτών, δημιουργήθηκε ένα ασφυκτικό πλαίσιο από πλευράς χρόνου και η παράταση είναι μονόδρομος, έτσι ώστε να μπορέσει και η υπηρεσία να προχωρήσει στις απαιτούμενες διορθώσεις.

«Ο λόγος που μας αναγκάζει να ζητήσουμε παράταση είναι, πρώτον διότι η υπηρεσία μας για ένα μήνα ήταν υπό κατάληψη από τους αγροκτηνοτρόφους και χάθηκε πολύς χρόνος, δεύτερος λόγος είναι η πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε σε απουσίες υπαλλήλων και τρίτον το διάστημα των γιορτών που υπήρχαν αργίες. Για τους λόγους αυτούς έχουμε ζητήσει παράταση, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί. Αν δεν δοθεί παράταση δεν θα έχουν γίνει διορθώσεις σε όλη την περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ,και αυτό δεν είναι σωστό για κανέναν» μας ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής στο αίτημα της η υπηρεσία δεν έχει λάβει απάντηση.

Εξηγώντας μας το χρονοδιάγραμμα που ισχύει σήμερα και την προβλεπόμενη διαδικασία, μας λέει:

«Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες του Ρεθύμνου, η ισχύουσα ημερομηνία προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 11η Απριλίου 2022 για τους κατοίκους εσωτερικού και η 3η Μάιου του 2022 για τους κάτοικους εξωτερικού.

Εμείς ως υπηρεσία δύο μήνες πριν από την προθεσμία της 11ης Απριλίου, πρέπει να ενσωματώσουμε τις διορθώσεις που θα έχουμε κάνει στον αναρτημένο δασικό χάρτη, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου. Τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ενσωματώσουμε τις διορθώσεις στον χάρτη για να μπορούν να τις δουν και οι πολίτες. Οι διορθώσεις αυτές αφορούν το χαρακτήρα των εκτάσεων (γεωργικές, δασικές).

Παράλληλα η υπηρεσία μας δέχεται αιτήματα πολιτών για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων του δασικού χάρτη. Τα αιτήματα αυτά τα εξετάζουμε και αναλόγως προχωρούμε στις διορθώσεις. Οι πολίτες που δεν συμφωνούν με τις διορθώσεις που θα δουν στο δασικό χάρτη, έχουν προθεσμία δυο μήνες δηλαδή μέχρι τις 11 Απριλίου για να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους».

Σχετικά με τις έως τώρα αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες στην υπηρεσία, η κ. Σταματάκη αναφέρει ότι: «Ήδη έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη όχι όμως πολλές. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα μετά τα μέσα Φεβρουάριου που θα αναρτηθεί ο δασικός χάρτης. Ωστόσο εμείς ως υπηρεσία έχουμε ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων, που σημαίνει παράταση και για την ενσωμάτωση των διορθώσεων από την υπηρεσία μας.

Σύμφωνα με την κ. Σταματάκη, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου ενισχύθηκε με ένα εξωτερικό συνεργάτη για την καλύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξωτερικό συνεργάτη, όπως έχει προβλεφθεί από το υπουργείο, όποτε οι διορθώσεις στο χάρτη γίνονται σε συνεργασία μαζί του. Έτσι, έχουμε βοήθεια κυρίως σε τεχνικά θέματα που αφορούν τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, δεν παραλείπει να επισημάνει πόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο είναι οι δασικοί χάρτες, επισημαίνοντας:

«Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ο δασικός χάρτης αφού καταρτιστεί και διορθωθεί, θα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα συμβάλει στη διευκόλυνση των ζητημάτων που άπτονται των δασικών εκτάσεων, αλλά και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όμως σημαντικό για εμάς είναι να ολοκληρωθεί η διόρθωση για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου».

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx

Πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) Ρεθύμνου που βρίσκεται στην έδρα της Υπηρεσίας (Δ/νση Δασών Ρεθύμνου ) Κόμβος Αμαρίου Μισίρια, Τ.Κ.74100 Ρέθυμνο, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των αντιρρήσεων. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2831023308, 2831029193 και 2831024853. E-mail: syadx.reth@apdkritis.gov.gr.

Σε ανακοίνωση της διεύθυνσης δασών, επισημαίνεται ότι για την προσέλευση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων συστήνεται η χρήση προγραμματισμένου ραντεβού.

Για την αρτιότερη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων και των παραλείψεων του δασικού χάρτη παρακαλούνται οι πολίτες που διαπιστώνουν, μετά από έλεγχο του αναρτημένου δασικού χάρτη, ότι δεν έχουν αποτυπωθεί πράξεις της διοίκησης που διαθέτουν (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, αποφάσεις επιτροπών, τελεσίδικα έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα, τίτλοι ανταλλαξίμων, παραχωρητήρια, οικοδομικές άδειες κ.α.), να μεριμνήσουν, ώστε τα παραπάνω νομιμοποιητικά στοιχεία να προσκομιστούν άμεσα στην δασική υπηρεσία, προκειμένου να ενσωματωθούν στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη, που προγραμματίζεται να αναρτηθεί δύο μήνες πριν το πέρας της παραπάνω προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Αναλυτική ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες παρέχεται στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην διεύθυνση:

https://www.apdkritis.gov.gr/el/υπηρεσιες-προς-τους-πολιτες/δασικοι-χαρτες