19 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΑ

Αναζητείται χρηματοδότηση για νέο ΧΥΤΥ στο Αμάρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στα μέσα του καλοκαιριού. Το έργο προχωρά με δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, ενώ καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στην έγκαιρη παραλαβή των υλικών που πρέπει να τοποθετηθούν στο έργο. Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αμαρίου με τον ανάδοχο του έργου, τονίστηκε ότι ενδέχεται να υπάρχει μια δίμηνη καθυστέρηση στο έργο και αντί του Ιουνίου, το εργοστάσιο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργιά τον Αύγουστο που αυτό συνεπάγεται ότι σε κανονική λειτουργιά θα τεθεί τον Φεβρουάριο.

Με τη λειτουργία του εργοστασίου θα αξιοποιηθούν και οι δυο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, συνεχείς είναι οι προσπάθειες του δήμου για την εξασφάλιση της απαιτουμένης χρηματοδότησης για την εξεύρεση χώρου και την κατασκευή ενός επιπλέον ΧΥΤΥ (χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), το οποίο και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλου του νομού για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Τα δυο ΧΥΤΥ που υπάρχουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει μπορούν να είναι λειτουργικά για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στα «ΡΝ», ήδη ο δήμος Αμαρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων του νομού σε βάθος χρόνου, έχει καταθέσει στην περιφέρεια Κρήτης τον φάκελο με την οικονομοτεχνική μελέτη διεκδικώντας χρηματοδότηση για την αγορά χώρου, για την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΥ, ώστε μετά τη δεκαετία να υπάρχει ετοιμότητα και οργάνωση για να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η διαχείριση των απορριμμάτων. Για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ άλλωστε έχει προηγηθεί μελέτη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο είχε προκρίνει επτά χώρους σε κοντινή περιοχή, οι οποίοι και δεν προκαλούν καμία όχληση στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αμαρίου με τον περιφερειάρχη Κρήτης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα αυτό και οι δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως ειπώθηκε, θα είναι είτε από την Περιφέρεια Κρήτης είτε από πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι το κόστος για την αγορά χώρου ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 1.5 εκ. ευρώ. Με την εξαγορά αυτή θα καταστεί εφικτή η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων του νομού με ασφάλεια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ορίζοντας 10ετίας που θέτουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αυξάνοντας το σχετικό δείκτη στα 50 και πλέον έτη.

«Ήδη έχουμε δυο κύτταρα ΧΥΤΥ τα οποία έχουν χρόνο ζωής δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών. Στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων θα οδηγούνται τα άχρηστα απορρίμματα – υπολείμματα. Όμως εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και μετά το πέρας της δεκαετίας, που είναι ο χρόνος ζωής και λειτουργίας των δυο ΧΥΤΥ. Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς από τώρα, ήδη προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση είτε από την Περιφέρεια είτε από του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ήδη έχουμε στα χέρια μας μελέτη του Πολυτεχνείου που υποδεικνύει χώρους κατάλληλους για την κατασκευή ΧΥΤΥ και την έχουμε υποβάλλει στην Περιφέρεια αναμένοντας. Είναι πάντα καλύτερα το «προλαμβάνειν από το θεραπεύειν» και πιστεύουμε σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις» ανέφερε μιλώντας στα «ΡΝ», ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

 

Το 2023 τίθεται σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Αμαρίου θεωρείται μια από τις πλέον σύγχρονες της χώρας και αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων ολόκληρου του νομού με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και τους πέντε δήμους του Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ήταν αρχικά προϋπολογισμού 41,5 εκ. ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του περιορίστηκε στα 34 εκ. ευρώ. Το έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, θα λειτουργεί για πέντε χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα πέντε χρόνια. Το έργο, χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.

Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού, που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω μηχανικής διαλογής.

 

 Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.

Αναλυτικά, η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ.

– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.

– Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.

– Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.

– Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.

– Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.

– Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.

– Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

– Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για έξι μήνες.

Το έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα του τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, η οποία θα αφορά πλέον στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.