Με ομόφωνη απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ανακλήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Γερμανό ιστορικό καθηγητή Χ. Ρίχτερ. Τα μέλη του Τμήματος μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 12:00 χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα, και αφού εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις προκλητικές δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή σε ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, αναφορικά με τον Κρητικό λαό και το κατοχικό δάνειο, οδηγήθηκαν στην απόφαση της αφαίρεσης του τιμητικού τίτλου από τον κ. Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Ιστορίας Χ. Ρίχτερ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε δημιουργήσει τον Νοέμβριο του 2014 σοβαρές αντιδράσεις σε σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης, όταν πρώτος ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκης, γνωστοποίησε ευρέως ότι στο βιβλίο του ο Γερμανός ιστορικός, όχι μόνο αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστών στην Κρήτη, αλλά και παρουσιάζει τους Κρήτες αντί θύματα, θύτες.
Μάλιστα, η αρχική τελετή αναγόρευσης στο ωδείο είχε διακοπεί τότε από διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ λίγες μέρες αργότερα η αναγόρευσή του που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, χωρίς την παρουσία κόσμου, γεγονός που προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2015 και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο, δίωξη σε βάρος του Γερμανού καθηγητή και συγγραφέα, Χάιντς Ρίχτερ άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου.
Συλλέγοντας ο αντιεισαγγελέας δημοσιεύματα διαμαρτυρίας κατά του Χ. Ρίχτερ από πολίτες της Κρήτης που δήλωναν ότι με τις αναφορές στο βιβλίο του προσβάλλεται η Κρήτη και η μνήμη των θυμάτων Κρητικών της ναζιστικής περιόδου, ο κ. Πατεράκης άσκησε εναντίον του δίωξη για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού.
Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου και διήρκησε συνολικά 12 δικάσιμες ημέρες. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αθώωσε τον καθηγητή, με το σκεπτικό ότι το άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο Χ. Ρίχτερ έχει διπλή αντισυνταγματικότητα.
Με όσα είπε σε συνεντεύξεις του και δηλώσεις του μετά τη δίκη ο Γερμανός ιστορικός, προκάλεσε εκ νέου οργή σε πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία και όχι η Γερμανία στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα της παραπάνω στάσης του ήταν η παρέμβαση του Πρύτανη, ο οποίος κάλεσε δημόσια το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να πάρει θέση.
Στην απόφαση του τμήματος γίνεται σαφές ότι οι όποιες επιστημονικές αντιπαραθέσεις οφείλονται να λύνονται μέσα από τον επιστημονικό διάλογο, ωστόσο όπως τονίζουν οι καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης, οι δηλώσεις του κ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης «τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου».
Η απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
Αναλυτικά, στην χθεσινή ομόφωνη απόφαση για ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ, τα μέλη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης αναφέρουν:
«Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προ διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.
Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
• Τον ισχυρισμό του καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συνάδελφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
• Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
• Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
• Τον παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει, υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων.
Τέτοιες αναφορές του, τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του, αποφασίζει ομόφωνα να εισηγηθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ».
Ανακοίνωση Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Σε ανακοίνωσή του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Δημήτρης Μυλωνάκης, αναφέρει για την υπόθεση Ρίχτερ: «Η υπόθεση Ρίχτερ έχει εγείρει σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που χρήζουν απάντησης από όλους. Το πρώτο είναι ότι τα επιστημονικά ζητήματα λύνονται μέσω του επιστημονικού διαλόγου και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η ελληνική επιστημονική κοινότητα στήριξε τον κ. Ρίχτερ και η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες, διαφυλάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελευθερία του λόγου.
Όσον αφορά τις θέσεις του κ. Ρίχτερ σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης και τις Γερμανικές αποζημιώσεις έχουν ήδη αμφισβητηθεί επιστημονικά από πλειάδα διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών ιστορικών.
Ο κ. Ρίχτερ με τη στάση του δείχνει να μην σέβεται την τιμή που του έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η δημοσιότητα που απέκτησε το θέμα εξ’ αιτίας της δίκης συνδέθηκε με μία σειρά ενεργειών και δηλώσεων του ιδίου που εν πολλοίς δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος. Η εν γένει στάση του κρίνεται αρνητικά».