Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Αναπομπή και νέα χαρτογράφηση της ΜΠΕ για την γραμμή υψηλής τάσης Χανιά -Δαμάστα

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Newsroom Από Newsroom
22/10/2024 - 8:24 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΡΗΤΗ

Αναπομπή και νέα καταγραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τμημάτων στα οποία πρέπει να γίνει υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών, καθώς επίσης και αναλυτική καταγραφή των εναλλακτικών λύσεων για τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης από τα Χανιά μέχρι τη Δαμάστα αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «Για την εξέταση του τεχνικού υπομνήματος και την παροχή πληροφοριών συμβουλευτικής φύσεως προς την Επιτροπή, είχε κληθεί ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δρ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης, ο οποίος συνέβαλε στις εργασίες εξέτασης του θέματος παρέχοντας επιστημονικές διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Δρ. Καραπιδάκη, η υπόγεια ή η υποθαλάσσια διασύνδεση των Χανίων με τη Δαμάστα δεν συνιστάται, καθώς υπάρχει ήδη υφιστάμενη εναέρια διασύνδεση, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ούτε συνήθης ούτε καλή πρακτική να παραλληλίζονται υπόγειο και εναέριο καλώδιο για μεγάλες αποστάσεις λόγω των εντελώς διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Ο Δρ. Καραπιδάκης επισήμανε ότι εξαιτίας της προβλεπόμενης παύσης λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας στα Λινοπεράματα και την Ξυλοκαμάρα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των μελλοντικών ροών, η ενίσχυση του βόρειου άξονα γραμμής μεταφοράς κρίνεται αναγκαία και μάλιστα με διαφορετική όδευση από την υφιστάμενη για λόγους αξιοπιστίας.

Κατά την εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Ξυλούρης, ανέφερε ότι «εξετάσαμε με προσοχή τα υπομνήματα που λάβαμε σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής που καλούσε τον φορέα του έργου να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να μας υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Μάλιστα, προκειμένου να εξετάσουμε το τεχνικό υπόμνημα ζητήσαμε τη γνώμη ειδικών επιστημόνων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους. Από τη συνεξέταση όλων των δεδομένων και τις απόψεις των δημοτικών συμβουλίων και θεσμοθετημένων φορέων, προκύπτει ότι η αναγκαιότητα υλοποίησης της διασύνδεσης Χανιά – Δαμάστα είναι δεδομένη, προκειμένου να κλείσουν τα ρυπογόνα εργοστάσια, αλλά και για την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης. Αλλά πρέπει να γίνει με τον βέλτιστο σχεδιασμό, που θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων και τις όσο το δυνατόν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Κατόπιν εκτενούς διαλόγου και προβληματισμού, η Επιτροπή εξέτασε σε βάθος όλα τα στοιχεία και γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου, την αναπομπή της ΜΠΕ προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου μελέτη που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τμημάτων στα οποία πρέπει να γίνει υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών, καθώς επίσης και αναλυτική καταγραφή των εναλλακτικών λύσεων (εξολοκλήρου υπόγεια ή υποθαλάσσια) με τεκμηρίωση και ερμηνεία για τους λόγους επιλογής της βέλτιστης λύσης.

Στο πλευρό των κατοίκων του Αποκόρωνα και όλων των κατοίκων και φορέων που αγωνίζονται ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζεται στην Κρήτη με τη Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα στάθηκε, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, έδωσε το «παρών» στη μαζική κινητοποίηση των φορέων των Χανίων, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα.

 

«Ο διάλογος μπορεί να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα»

«Είναι ντροπή αυτό να συμβαίνει! Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις με ορθολογικό τρόπο, εάν δεν έχεις επιχειρήματα τότε πετάς αυγά!» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν συζητήθηκε στην επιτροπή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου με φορέα τον ΑΔΜΗΕ. Κάποιοι που ήρθαν από τα Χανιά όχι μόνο αντέδρασαν, αλλά δημιούργησαν και κλίμα έντασης.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις και είναι σεβαστές. Ο διάλογος μπορεί να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα και το έχουμε αποδείξει, αλλά δεν θα ανεχτούμε βίαιες ενέργειες και τέτοια σκηνικά» είπε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και στον Κ. Μπογδανίδη ο αντιπεριφερειάρχης.

Τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν ούτε υπόγειο, ούτε υποθαλάσσιο ούτε τίποτα. Κανένα καλώδιο! Και ανέφερε ότι στόχος της επιτροπής είναι να προστατευθεί το περιβάλλον και οι οικισμοί και προς τούτο ζήτησε διασφαλίσεις και συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τον ΑΔΜΗΕ.

Μια μέση πρόταση είναι να γίνει η γραμμή υπόγεια στους οικισμούς και από εκεί και μετά να είναι υπέργεια, αλλά όλα αυτά συζητούνται και γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση να αναπεμφθεί το θέμα.

«Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να βρούμε την καλύτερη λύση, αλλά δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές» τόνισε ο κ. Ξυλούρης.

Tags: sidebar_nowΓΡΑΜΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣΔαμάστα
Share235Tweet147Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΓΡΑΜΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗ

«Γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα»: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το έργο

12/12/2025 - 10:23 πμ
5341705787130542 admie-prwti

Εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της νέας Γραμμής Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα

05/12/2025 - 12:44 μμ
Προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς και πολίτες της Κρήτης για τη Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης  Χανιά – Δαμάστα

Προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς και πολίτες της Κρήτης για τη Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης  Χανιά – Δαμάστα

27/09/2025 - 2:39 μμ
ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΔΑΜΑΣΤΑ

Τη μνήμη των ηρώων των μαρτυρικών χωριών της Δαμάστας και του Μαράθου τίμησε ο Στ.Αρναουτάκης

21/08/2025 - 6:04 μμ
Επόμενο άρθρο
ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Τελευταία νέα

ΔΟΤΕΣ

Εθελοντική Αιμοδοσία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος από τους «Δότες ζωής»

10/02/2026 - 4:33 μμ
ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την διαχείριση των σχολικών μονάδων μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

10/02/2026 - 4:28 μμ
ΚΡΗΤΗ ΙΝΔΙΑ

Αυξημένη ζήτηση για αυθεντικές και υψηλής ποιότητας ταξιδιωτικές εμπειρίες από την Ινδία

10/02/2026 - 3:33 μμ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΛΙΚΑ

Γνωριμία 350 μαθητών με το Τμήμα Επιστήμης καi Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης

10/02/2026 - 3:21 μμ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Υψηλής σημασίας η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική προστασία

10/02/2026 - 3:16 μμ
5399681759850417 εργα-μαιρη

Εργασίες αντιμετώπισης βραχοπτώσεων στο οδικό τμήμα  «Σταυρός -Μπαλί»

10/02/2026 - 3:11 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

54 επενδυτικές προτάσεις στο πρόγραμμα «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης»

10/02/2026 - 2:59 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr