Η κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Σ’ αυτήν τη δύσκολη λοιπόν συγκυρία οι συνδημότες μας καλούνται να πληρώνουν φόρους και τέλη τόσο στο κράτος όσο και στον Δήμο για τη λειτουργία των υπηρεσιών, οι οποίες όλο και αποδυναμώνονται και συρρικνώνονται.
Τα δημοτικά τέλη για το έτος 2017 ναι μεν δεν αλλάζουν ουσιαστικά, όμως ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και βαρύνουν περισσότερο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Προτείνουμε λοιπόν τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις με μια διακριτή μείωση που να λαμβάνει υπόψη την κρίση και τα χαμένα εισοδήματα και αύξηση των τελών σε αλυσίδες super market, ξενοδοχεία, τράπεζες και σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους με 500 τετραγωνικά και άνω.
Αυτή η πρόταση ξεκινάει με την αντίληψη ότι οι φόροι πρέπει να αναζητούνται από τους έχοντες και κατέχοντες και να μειώνονται σ’ όλα τα στρώματα που έχουν πληγεί από τη κρίση. Επίσης προτείνουμε να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως στους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους.
Την δυνατότητα αυτή την δίνει ο Ν. 3463/2006 άρθρο 202 παράγραφος 3.
Με την ακριβή καταγραφή όλων των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των ακινήτων που προκύπτουν από τους ελέγχους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, αυξήθηκαν σημαντικά τα ανταποδοτικά έσοδα. Αυτό άλλωστε φαίνεται από την έκθεση υλοποίησης του Προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνης του Β’ Τριμήνου του 2016. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα βεβαιωθέντα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού έφτασαν τα 1.618.000 ευρώ περίπου από 890.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έφτασαν τα 1.733.000 ευρώ περίπου από 873.000 ευρώ πέρυσι.
Η αύξηση αυτή ας επιστραφεί λοιπόν στους δημότες με μειώσεις δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Τέλος προτείνουμε να εφαρμοστούν και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι ίδιες κατηγορίες επιβολής των τελών καθαριότητας – φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εφαρμόζονται και στα ξενοδοχεία.
Είναι άδικο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να επιβαρύνονται με τον ενιαίο υψηλό συντελεστή για όλα τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους, ενώ τα ξενοδοχεία να επιβαρύνονται για τα δωμάτιά τους με τον χαμηλό συντελεστή των οικιών.
Χωρίς την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
*O Σταύρος Βουρβαχάκης είναι οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος