26 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΣΤΟ ΕΠ-ΚΡΗΤΗΣ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Αναπτυξιακά έργα 3,5 εκ. ευρώ δρομολογούνται για την περιοχή του Πλακιά

• Τον Σεπτέμβριο ξεκινά και το έργο κατασκευής του περιφερειακού δρόμου και η διαπλάτυνση της οδού προς τη Σούδα

Έργα που ξεπερνούν τα 3.5 εκ. ευρώ δρομολογούνται για την τουριστική περιοχή του Πλακιά. Ειδικότερα, το μεγάλο και καθοριστικής σημασίας έργο για τον νότιο τουριστικό δήμο του Ρεθύμνου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 του έργου «Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου και σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στον οικισμό Πλακιά» με προϋπολογισμό 1,78 εκ. ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του τοπικού παραλιακού οδικού δικτύου του οικισμού του Πλακιά, το οποίο ταυτόχρονα αναδεικνύεται και ως διαδρομή περιπάτου, ενώ βελτιώνεται η προσβασιμότητα πεζών και ΑΜΕΑ.

Το έργο έχει στόχο την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση, την σύνδεσή του με την παραλία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών αλλά και των επισκεπτών και γενικότερα την υποστήριξη ενός πολεοδομικού-κοινωνικού-οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου στο ανατολικό τμήμα της παρέμβασης με κατεύθυνση τη Μύρθιο, προβλέπεται η διατήρηση του κεντρικού δρόμου διπλής κατεύθυνσης αυτοκινήτων και η εκατέρωθεν του δρόμου κατασκευή πεζοδρομίων. Στην βόρεια πλευρά του δρόμου κατασκευάζεται παράλληλα με την ρυμοτομική γραμμή πεζοδρόμιο με στόχο την εύκολη και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών μπροστά από τα καταστήματα της περιοχής. Στην πλευρά της θάλασσας προβλέπονται διαδρομές, ενώ στο άκρο της παρέμβασης δημιουργείται χώρος με στέγαστρα και καθιστικά. Στο δυτικό τμήμα της παρέμβασης με κατεύθυνση την περιοχή των Σελλίων προβλέπεται η διατήρηση της κυκλοφορίας αυτοκινήτου με μονή κατεύθυνση και η κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν του δρόμου. Από την πλευρά της θάλασσας προβλέπεται επίσης η κατασκευή ποδηλατόδρομου. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 700 μέτρα.

 

Τι προβλέπει η μελέτη του έργου ανάπλασης του Πλακιά

Αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου και σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στον οικισμό Πλακιά» προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

  • Κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού.
  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων.
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου.
  • Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά.
  • Κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας θα δημιουργηθούν στάσεις οι οποίες θα δίνουν πρωτεύοντα ρόλο στον πεζό (κάτοικο ή επισκέπτη) και την προσέγγιση αυτού στο υγρό στοιχείο ή το άνοιγμα της θέας προς τη θάλασσα.
  • Θα κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία).
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κ.λπ.).
  • Αναβάθμιση υποδομών όμβριων.

 

Δίκτυ ύδρευσης Πλακιά – Σούδα

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων έχει κατατεθεί η πρόταση ένταξης του έργου κατασκευής δικτύου ύδρευσης Πλακιά-Σούδας και κατασκευή νέας υδατοδεξαμενής στον οικισμό Κάτω Ροδάκινο, για το οποίο αναμένεται πολύ σύντομη έγκριση της ένταξής του με συνολικό προϋπολογισμό.

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης των περιοχών του Πλακιά, της Σούδας και του οικισμού Κάτω Ροδάκινου.

Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 11.800 μ. (από Κουρταλιώτη έως οικισμό Πλακιά) και θα αποτελείται σε όλο του τα μήκος από σωλήνα-αγωγό διατομής Φ200, Φ250 και Φ315.

Στη συμβολή του αγωγού με τη δημοτική οδό Μυρθιανού Πλακιά θα κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα δεξαμενή χωρητικότητας 500μ3.

Κατασκευή νέα υδατοδεξαμενής από οπλισμένο σκυρόδεμα στο Κάτω Ροδάκινο, χωρητικότητας 400,00 μ3.

 

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το έργο κατασκευής του περιφερειακού δρόμου του Πλακιά

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναδείχτηκε ο εργολάβος ενός ακόμα μεγάλου έργου της περιοχής που αφορά την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Πλακιά και της διαπλάτυνση του δρόμου Πλακιάς – Σούδα συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Για το έργο αυτό υπάρχει ανάδοχος, απαιτείται ωστόσο ένα τρίμηνο για την επικύρωση της διαδικασίας και την εγκατάστασή του και λόγω της επικείμενης τουριστικής περιόδου το έργο θα ξεκινήσει την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Με την ολοκλήρωση του έργου οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται από και προς τη δυτική πλευρά του οικισμού και την Σούδα, χωρίς να απαιτείται να εισέρχονται μέσα από τον Πλακιά.

 

Τεχνικά Στοιχεία Περιφερειακού Πλακιά:

– Συνολικό Μήκος 200 μ.

– Διάνοιξη 500μ. και διαπλάτυνση υφιστάμενου δικτύου 1.700 μ. με κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης.

– Κατασκευή μια νέας γέφυρας και διαπλάτυνση υφιστάμενης.

– Μέσο Πλάτος οδοστρώματος: 8 μέτρα (οδοστρωσία και ασφαλτοτάπητας).

– Πεζοδρόμιο πλάτους 1,30 μ. σε όλο το μήκος και επενδεδυμένη τάφρο.

– Κατασκευή δικτύου ύδρευσης: 1.600 μέτρα.

– Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης: 800 μέτρα.

– Φωτισμός: Σε όλο το μήκος με φωτιστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα (έξυπνος φωτισμός).

 

Τεχνικά Στοιχεία έργου διαπλάτυνσης δρόμου Πλακιά – Σούδα:

– Συνολικό Μήκος 600 μ.

– Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης 200 μ.

– Μέσο Πλάτος οδοστρώματος: 8 μέτρα ασφαλτοτάπητας.

– Πεζοδρόμιο πλάτους 1,40 μ. και μήκους 2.100 μ. και επενδεδυμένη τάφρο.

– Φωτισμός: Σε όλο το μήκος με φωτιστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα (έξυπνος φωτισμός).

– Τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος μήκους 500 μέτρων.

«Είμαστε ο πρώτος δήμος που πήρε έγκριση ένταξης και χρηματοδότησης από το πρόγραμμα των ΧΕ. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την περιοχή και όλο το παραλιακό μέτωπο και σε συνδυασμό με την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου και τη διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί στη Σούδα, για τον οποίο έχουμε ήδη ανάδοχο, θα λυθούν τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών την περιοχή δίδοντας μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή» τόνισε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, προσθέτοντας σε σχέση με τον περιφερειακό δρόμο ότι «Το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα, αλλά θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση και θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά τον Πλακιά, αφού η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται εξωτερικά των κύριων κεντρικών δρόμων παρέχοντας μεγάλη ασφάλεια για οδηγούς και πεζούς».