Είκοσι ένα χρόνια μετά την έναρξη των ενεργειών για την υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τις επιχειρήσεις του Νομού, το Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (ΒΙΟ.ΠΑ.) παραμένει αναξιοποίητο. Η ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην έκταση των 285 στρεμμάτων, της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, καθώς μετά την πάροδο πολυετών γραφειοκρατικών διαδικασιών και έπειτα από πολλές καθυστερήσεις που επακολούθησαν των προ εξαετίας εγκαινίων, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, προέκυψαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι 75 τοπικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον συγκεκριμένο χώρο να καθυστερούν τη μετακίνησή τους εκεί, διότι η οικονομική κρίση λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τα σχέδιά τους.
Σήμερα, στο ακίνητο που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αγ. Τριάδας και Χαρκίων, έχουν εγκατασταθεί μόλις τρεις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα από τα 91 συνολικά οικόπεδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου, της «ΒΙΟΠΑΡ Α.Ε», έχουν επίσης κατατεθεί προς αδειοδότηση τρεις αιτήσεις ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες εξετάζουν σοβαρά την προοπτική μετεγκατάστασής τους στο βιοτεχνικό πάρκο.
Ωστόσο, με τις παρούσες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και το ασταθές περιβάλλον στην εγχώρια αγορά, οι προοπτικές ανάπτυξης επαγγελματικής δραστηριότητας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου, φαντάζουν δύσκολες, καθώς απουσιάζουν πλήρως τα οικονομικά κίνητρα και τα προγράμματα χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων. Ακόμα κι ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάρκα, με χρηματοδότηση 50%, που προκηρύχθηκε προ διετίας από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν στάθηκε δυνατό να προσφέρει τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια στις επιχειρήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν πολύ μικρός για την Περιφέρεια Κρήτης.
Επιχειρηματικό πλάνο και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα
Στόχος των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου Α.Ε., το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα προ διμήνου, είναι η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και η περαιτέρω ανάπτυξή της, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Νομό και η απόδοση επιπλέον κινήτρων στις τοπικές επιχειρήσεις, που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στο βιοτεχνικό πάρκο. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης ενός επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του θα περιγραφεί τον επενδυτικό προσανατολισμό της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. και γενικότερα το πως θα πορευτεί στο προσεχές μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και την ανάγκη στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας διαχείρισης του Βιοτεχνικού Πάρκου, αυτές έχουν επεκταθεί στον τομέα της κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων. Το ένα πάρκο λειτουργεί στο ακίνητο μεταξύ των οικισμών Αγ. Τριάδας και Χαρκίων και το άλλο, το οποίο είναι και πολύ μεγαλύτερο σε έκταση και φωτοβολταϊκή ισχύ, βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου το εγκατέστησε η εταιρεία μετά από σχετικό διαγωνισμό.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου, τα δυο φωτοβολταϊκά πάρκα συνεισέφεραν στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, καθώς από τα έσοδα που προκύπτουν, καλύπτονται οι λειτουργικές υποχρεώσεις, όπως και η μισθοδοσία του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του ΒΙΟ.ΠΑ. στεγάζονται πλέον σε χώρο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων αποφασίστηκε η εγκατάλειψη των γραφείων της εταιρείας, όπου η εταιρεία πλήρωνε μίσθωμα.
Χρηματοδοτικά κίνητρα και σταθερότητα σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο
Αναφορικά με την από εδώ και πέρα πορεία της εταιρείας, τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αποτέλεσαν εμπόδιο για την εκπλήρωση των αρχικών σχεδίων, όπως και για τις προοπτικές ανάπτυξης του Βιοτεχνικού Πάρκου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η εταιρεία βρίσκει τον δρόμο της. Μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων εξομαλύνθηκε το ζήτημα της ρευστότητας και ευελπιστούμε ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει το αναπτυξιακό έργο της στο Νομό. Για το σκοπό αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να βοηθηθούμε κι εμείς και το επιχειρείν».
Σχετικά με την προοπτική εγκατάστασης επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Πάρκο, ο κ. Γιακουμάκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και βα δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα από το κράτος: «Η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο χώρο του ΒΙΟΠΑ εναπόκειται στην οικονομική ευχέρεια των επιχειρήσεων. Τα έργα υποδομής κι όλα όσα απαιτούνται για την υλοποίηση μιας επένδυσης, έχουν ολοκληρωθεί. Αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα και ευελπιστούμε στην διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να τονωθεί η αγορά και να ανασάνουν οι επιχειρήσεις».
Οι ενέργειες για την υλοποίηση του Βιοτεχνικού Πάρκου
Οι ενέργειες για την υλοποίηση του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Ρέθυμνο ξεκίνησαν από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου το 1994 με την εκπόνηση προμελέτης για τη σκοπιμότητα ίδρυσης οργανωμένου χώρου υποδοχής των επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα παραγωγής. Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης και η αναγκαιότητα του έργου, όπως τονίζεται από την Πιλοτική Αναπτυξιακή Μελέτη του Νομού Ρεθύμνου (ΟΜΑΣ ΕΠΕ, ΕΤΑΜ ΕΠΕ Απρίλιος 95), για τη στήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας του Νομού με την παράλληλη προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, έθεσαν τις βάσεις για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου. Το ίδιο έτος ξεκίνησε η διερεύνηση του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία του ΒΙΟ.ΠΑ.
Ο φορέας κατάφερε να αποκτήσει το Φεβρουάριο του 1997 μια έκταση 247 στρεμμάτων στην τοποθεσία «Φούσκαλη – Λάκκος» της Κοινότητας Μέσης. Το ακίνητο βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αγ. Τριάδας και Χαρκίων και απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Τα κριτήρια επιλογής της θέσης αυτής ήταν το καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς, το χαμηλό κόστος απόκτησης της γης, η μικρή σχετικά απόσταση του ακινήτου από την πόλη του Ρεθύμνου και η συναίνεση της Κοινότητας Μέσης για τη δημιουργία του έργου, αντιλαμβανόμενη τη συνεισφορά του στη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Τον Απρίλη του 1998 ολοκληρώθηκε η αγορά μιας ακόμα έκτασης 38 περίπου στρεμμάτων στην ίδια τοποθεσία, η οποία αποτελεί συνέχεια των 247 στρεμμάτων και ανήκε και αυτή στην Κοινότητα Μέσης. Η συνολική έκταση που ανήκει σήμερα στη ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου Α.Ε. είναι 285 στρέμματα.
Η έγκριση του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1999 και αμέσως μετά ο Φορέας προχώρησε στην πολεοδόμηση του Βιοτεχνικού Πάρκου.
Η εγκριτική απόφαση του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμό 5919/336 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 399 Β’/27-3-2000, η οποία καθορίζει το ύψος του επενδυτικού σχεδίου για την οργάνωση του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου και ανέρχεται σε 1,44 δισ. δραχμές.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε την ένταξη του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, με ποσοστό επιχορήγηση 60% επί του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2001 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η «Έγκριση μελέτης ρυμοτομικού σχεδίου και καθορισμού όρων δόμησης και χρήσεων γης του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου σε έκταση 285,3 στρεμμάτων στη θέση «Φούσκαλη-Λάκκος» του οικισμού Αγ. Τριάδας Δήμου Αρκαδίου Ν. Ρεθύμνου ιδιοκτησίας «ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου Α.Ε.».