Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας πολιτών, της οποίας στόχος είναι η συγκρότηση συνδυασμού που θα μετέχει στις Δημοτικές εκλογές, ο κ. Γιώργος Ταταράκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:
Η Πρωτοβουλία πρωτοστατεί, στη δημιουργία ενός συνδυασμού, της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Δημοτών, με συγκεκριμένη αξιακή πλατφόρμα συνεργασίας και συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, όπως παρουσιάζεται στη συνέχεια.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν εξ αρχής, εκ μέρους μας, αδιαπραγμάτευτη ατζέντα στις επαφές είτε με φυσικά πρόσωπα είτε με συλλογικούς φορείς. Στην ουσία ζητήσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης, που από μεν τα φυσικά πρόσωπα την απάντηση την είχαμε άμεσα, από δε τα συλλογικά πρόσωπα την απάντηση την είχαμε κατόπιν επεξεργασίας της αξιακής μας πλατφόρμας και των δικών τους πολιτικών θέσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από τις επαφές διαπιστώσαμε ότι σε ορισμένους πολιτικούς χώρους υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», που δεν επιτρέπουν κοινή συμπόρευση στη διαδικασία δημιουργίας του συνδυασμού, καθώς και στην εκλογή του επικεφαλής. Κοινή διαπίστωση παραμένει, μόνο η ανάγκη αλλαγής-ανανέωσης της Δημοτικής Αρχής.
Η Πρωτοβουλία εκτιμά ότι χρονοβόρες διαδικασίες (λαϊκές συνελεύσεις), οι οποίες δεν εγγυώνται λόγω συμμετοχικότητας (ποσοτικής και χωροταξικής) την αντιπροσωπευτική βούληση της τοπικής κοινωνίας, δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην προσπάθεια δημιουργίας ενός συνδυασμού που θα εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας.
Αξιακή πλατφόρμα συνεργασίας της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Δημοτών
Οι μνημονιακές συνέπειες στην κοινωνία επιβάλλουν την Αυτοδιοικητική Συνείδηση σαν το μόνο μέσο συλλογικής αντίδρασης και διεξόδου από την κρίση.
Η ανάγκη δημιουργίας της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Δημοτών, ενός πολυσυλλεκτικού Δημοτικού συνδυασμού, δραστηριοποιεί και ανασυντάσσει δυνάμεις, ατομικές και συλλογικές, για την επίλυση-προώθηση θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχους τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών.
Η συσπείρωση εκείνων που είναι καταξιωμένοι στους χώρους που δραστηριοποιούνται, σε μια ομάδα, με χαρακτηριστικά ήθους, ανιδιοτελούς προσφοράς, γνωστικής επάρκειας και αποτελεσματικής ικανότητας, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια χρηστή και δημιουργική Δημαρχιακή Αρχή.
H Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Δημοτών ζητάει τη ψήφο εμπιστοσύνης από την Τοπική κοινωνία απευθυνόμενη είτε σε ατομικές συνιστώσες της (Δημότες) είτε σε συλλογικές συνιστώσες της (φορείς, κινήματα, συλλόγους, κομματικούς σχηματισμούς κ.ά.), ώστε όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας να εκπροσωπηθούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς κομματικούς τακτικισμούς και ηγεμονισμούς.
Επειδή η Δημοτική Αρχή αποτελεί την εν δυνάμει Τοπική κυβέρνηση ασκώντας πολιτική, η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Δημοτών, σαν Δημοτική Αρχή, θα εκφράζει μια κυβέρνηση Τοπικής Δημοτικής Ενότητας, σε αντιστοίχιση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με χαρακτηριστικά ανθρωποκεντρικά, σεβόμενη το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου, προασπιζόμενη τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά.
Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Δημοτών δεν θα είναι μια Δημοτική Αρχή εξουσίας, αλλά ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς τις Ρεθυμνιώτισσες και τους Ρεθυμνιώτες και που με τη λειτουργία της, θα δώσει το παράδειγμα, ώστε να εμπεδωθεί σε όλους, η δημοτική συμπεριφορά αντί της ιδιωτικής συμπεριφοράς.
Διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.
Η παρακάτω περιγραφόμενη διαδικασία εκλογής, του επικεφαλής, αποτελεί αρχή, κοινής αποδοχής, όλων των συνιστωσών της Πρωτοβουλίας είτε αυτές είναι ατομικές είτε είναι συλλογικές (φορείς, σύλλογοι, κινήματα, κ.ά.).
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε από ατομικές συνιστώσες είτε από προτάσεις συλλογικών συνιστωσών, μπαίνουν ισοδύναμα στη διαδικασία εκλογής, η οποία διασφαλίζει, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, τη ψήφο κατά συνείδηση, κατά την επιλογή του επικεφαλής, μεταξύ τουλάχιστον δύο (2) υποψηφιοτήτων.
Διαδικασία:
Εκλεκτορικό σώμα: Μόνο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρίσκονται στη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, του συνδυασμού.
Εφορευτική επιτροπή εκλογής: Τρία άτομα, κοινά αποδεκτά, που δεν θα συμμετέχουν στο συνδυασμό και αποτελούν εγγύηση για την τήρηση της διαδικασίας.
1ο Βήμα
Ερωτώνται ποια άτομα από εκείνα που θα στελεχώσουν το συνδυασμό, δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν τη θέση του επικεφαλής, χωρίς επεξηγηματικές αναφορές. Οι υπόλοιποι, αυτόματα θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής.
Δυνητικά, εάν κάποιος υποψήφιος θέλει, μπορεί να αναφερθεί σε ένα σύντομο βιογραφικό του.
2ο Βήμα
Διενεργείται μυστική ψηφοφορία και η εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει τους τρεις πρώτους, εάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι των τριών, με αλφαβητική σειρά, χωρίς αναφορά σε αριθμό ψήφων.
Εάν κάποιος έχει συγκεντρώσει 50%+1, τότε η διαδικασία τελειώνει, διαφορετικά,
3ο Βήμα
Επαναλαμβάνεται η μυστική ψηφοφορία του εκλεκτορικού σώματος μεταξύ των τριών πρώτων, με ανακοίνωση της σειράς πάλι αλφαβητικά, χωρίς αναφορά σε αριθμό ψήφων. Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), τότε αποκλείεται ο τρίτος κατά σειρά σε ψήφους και επαναλαμβάνεται η μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων.
Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί, χωρίς αναφορά πάλι σε αριθμό ψήφων.
Παρατηρήσεις:
Ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να δει, εφόσον το επιθυμεί, μόνο αυτός, τους αριθμούς των ψήφων στη διαδικασία που είχε εμπλακεί.
Η μη ανακοίνωση του αριθμού των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος, σε κάθε ψηφοφορία, έχει τα εξής πλεονεκτήματα: α) «σαμποτάρει» προμελετημένα στησίματα πριμοδότησης υποψηφίων και β) οι συνυποψήφιοι του επικεφαλής δεν θα νοιώσουν το αίσθημα της μειωτικής απόρριψης, εάν οι ψήφοι αποδοχής τους ήταν εξαιρετικά μικράριθμοι.
Ένα συναίσθημα απογοήτευσης, προερχόμενο από τους συναδέλφους του, εκλέκτορες, ουδόλως θα βοηθούσε στη μετέπειτα συνεργασία τους.