15 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ανεπαρκής η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολείων

-Τις επόμενες μέρες δημοπρατείται το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου

Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και επισκευής σχολικών μονάδων του δήμου Ρεθύμνου καθώς χθες υπογράφτηκε μια ακόμα σύμβαση του δήμου με τον εργολάβο Δημήτρη Ανυφαντάκη, οι οποίες υλοποιούνται με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ του 2018, συνολικού ύψους 261.757,27 ευρώ. Στη σύμβαση προβλέπεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών με σκοπό την επισκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων του δήμου Ρεθύμνης. Οι εργασίες αφορούν παρεμβάσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο των σχολικών μονάδων, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους μέχρι την εξωτερική περίφραξη.
Ωστόσο τα κονδύλια που αναλαμβάνει ο δήμος Ρεθύμνου και συγκεκριμένα οι σχολικές του επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων είναι περιορισμένα, καθώς η κατανομή των χρημάτων για τα σχολεία γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2014, όπου στον μητροπολιτικό δήμο υπήρχαν έξι λιγότερα σχολεία.
Αυτό σημαίνει ότι έξι σχολεία ουσιαστικά δεν λαμβάνουν καθόλου επιχορήγηση, αλλά η λειτουργία τους επί της ουσίας βασίζεται στην οικονομική συνδρομή του δήμου Ρεθύμνου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ενδεικτικό είναι πως το 2010 οι κρατικοί πόροι προς τον δήμο Ρεθύμνου για τα σχολεία έφταναν περίπου το 1 εκ. ευρώ, ποσό που έχει περικοπεί αισθητά, αφού σήμερα με συνολικά 91 σχολικές μονάδες ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 65%.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε: «Είναι διαρκής η φροντίδα μας για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος και η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος υπολείπεται των πραγματικών αναγκών. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος Ρεθύμνης και με δικά του έσοδα και εκμεταλλευόμενος την όποια χρηματοδότηση παίρνει από τη ΣΑΤΑ, προχωράει. Ήδη με αυτή τη σύμβαση είμαστε στο στάδιο υλοποίησης όλων των επεμβάσεων που πρέπει να γίνουν έγκαιρα από τη στιγμή που είχαμε δεδομένο τον ανάδοχο, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία μας χωρίς να είναι εγκατεστημένα συνεργεία μέσα στα πόδια τους. Έγιναν δουλειές σε πολλές σχολεία και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Βέβαια, συμβαίνει κάτι που είναι εντελώς παράλογο. Δεν μας έχουν κοστολογήσει τις δαπάνες συντήρησης των νέων σχολείων από το 2011 και μετά. Δηλαδή για όλα τα νέα σχολεία επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνου. Είναι χιλιάδες τετραγωνικά. Μιλάμε για τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που ανακύπτουν σε θέρμανση, σε ενέργεια, σε καθαριότητα, σε συντήρηση. Είναι διαρκές το αίτημα μας. Και τώρα με τη νέα ΠΕΔ θα είμαστε ιδιαίτερα διεκδικητικοί στα θέματα που το κεντρικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα μας. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να λύνουμε μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα που φυσικά έχουμε σαν νησί».

Τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου
Όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού διευθετηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.604.375,20 ευρώ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Σε ότι αφορά το 16ο δημοτικό σχολείο προβλέπεται η ανέγερση διώροφου κτηρίου, με υπόγειο, με βάση όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές και με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοσή του κτιρίου και την πλήρωση όλων των  κριτηρίων προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.
«Το μεγάλο νέο είναι ότι τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση κάποιων γραφειοκρατικών διατυπώσεων από πλευράς υπουργείου, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το 16ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τη σχολική οικογένεια και μάλιστα για την περιοχή του Μασταμπά, που μέχρι τώρα καλύπτει τις ανάγκες του με ένα ακατάλληλο σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργης Μαρινάκης.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ίδιο θα ακολουθήσει και η δημοπράτηση του έργου που αφορά στην ανακατασκευή του κτιρίου της φιλαρμονικής, όπου θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσης του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του δημοτικού ωδείου και της δημοτικής φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.
Σημειώνεται ότι και το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 1.273.978,57 ευρώ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο για όσο καιρό θα εκτελούνται εργασίες στο κτίριο της φιλαρμονικής οι μαθητευόμενοι θα εξυπηρετηθούν σε χώρους σχολικών συγκροτημάτων.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στη δημοπράτηση του κτηρίου της Φιλαρμονικής, που είναι ένα κτήριο νεοκλασικό στην καρδιά της πόλης μας και το οποίο θα αναδειχθεί και κτηριολογικά και λειτουργικά για να καλύψει τις ανάγκες που ήδη καλύπτει.
Για όσο διάστημα εκτελούνται εργασίες στο κτήριο θα καλύψουμε τις ανάγκες μας εκ των ενόντων, χρησιμοποιώντας τις φιλοξενίες των σχολείων. Άλλωστε τα σχολεία ανήκουν στον δήμο Ρεθύμνης. Είναι προφανές ότι η ευχή μας θα είναι να έχουμε έναν αξιόπιστο εργολάβο και θα παρακαλέσω να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ελπίζω αυτή η ταλαιπωρία να είναι μόνο για την φετινή σχολική περίοδο και του χρόνου το κτήριο να είναι πλήρως ανακαινισμένο, ασφαλές και λειτουργικό».
Αρχές του έτους οι μελέτες για το ΚΕΓΕ
Αρχές του έτους θα συνεχιστούν οι μελέτες που απαιτούνται για την αξιοποίηση του κτηρίου του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης από τον αρχιτέκτονα του δήμου Ρεθύμνης Μάνο Τσάκωνα. Αυτό σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου υποστηρίζοντας ότι προηγούνται οι μελέτες για τα έργα που πρέπει να υποβληθούν προς ένταξη στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και έτσι από τον Γενάρη θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα του ΚΕΓΕ.
«Ο κ. Τσάκωνας τώρα ασχολείται με το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και το αστυνομικό μέγαρο που είναι τα έργα που πρέπει να τελειώνουν. Για ολοκληρωμένα χωρικά, δεν μπορεί ο δήμος να απεμπολήσει ένα πρόγραμμα που είναι ήδη χρηματοδοτημένο για να πάμε στην αοριστία του πότε θα βρούμε χρήματα για το ΚΕΓΕ. Μετά τον Δεκέμβριο, που θα έχουμε ολοκληρώσει αυτά που πρέπει να κάνουμε, θα ασχοληθεί και με το θέμα του ΚΕΓΕ», υποστήριξε ο δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε δωρεάν παραχώρηση προς τον δήμο, για 30 χρόνια, της χρήσης τμήματος ακινήτου εμβαδού 9.763,64 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτισμάτων του πρώην ΚΕΓΕ, προκειμένου να αξιοποιήσει τις εν λόγω εγκαταστάσεις για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. H δαπάνη των απαιτούμενων παρεμβάσεων, εκτιμάται- σύμφωνα με την εκπονηθείσα τεχνική μελέτη- ότι θα ανέλθει στο ποσό του 1.500.000 € και ο δήμος Ρεθύμνης θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησής του σε συνεργασία με άλλους φορείς.