Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι πλέον οι γονείς που αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις διαστάσεις που έχει λάβει η βία τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και έξω από αυτόν. Και στο Ρέθυμνο σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί είναι ανάστατοι και προσανατολίζονται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων τόσο για την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για τους κινδύνους που ενέχει η βία όσο και για την ευαισθητοποίησή τους έναντι του φαινομένου, ώστε να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, στα οποία γίνονται θεατές, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, σύμφωνα και με τις σχετικές έρευνες, δεν φαίνονται πρόθυμα να καταγγείλουν μια πράξη, της οποίας έγιναν μάρτυρες ούτε στους γονείς τους ούτε και στους εκπαιδευτικούς.
Τα περιστατικά βίας στα σχολεία είναι πολλά και ολοένα αυξάνονται. Το φαινόμενο του bullying, δηλαδή της χρήσης βίας, παίρνει νέες διαστάσεις με τη χρήση του ίντερνετ και του κινητού τηλεφώνου. Εξάλλου ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση σε επίπεδο Ευρώπης στα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του «Χαμόγελο του Παιδιού» τα ποσοστά των μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης που έχουν συμμετάσχει σε περιστατικά σχολικής βίας ανέρχονται από 46,3% έως 58,9%. Το 51% των μαθητών είχαν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό και δήλωσαν ότι δεν είχαν φίλους, ενώ το ποσοστό των περιστατικών σχολικής βίας κατά τα οποία πέρα από το θύμα και τον δράστη εμπλέκονται και άλλοι μαθητές ως παρατηρητές φτάνει το 85%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ένας στους τρεις μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα από συμμαθητές του και ένας στους δυο γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Ο αριθμός των συνολικών κλήσεων που δέχθηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2014, σχετικά με καταγγελίες, από τις οποίες οι 351 αφορούσαν περιστατικά bullying είναι 751. Στο 6,3% ανέρχεται το ποσοστό των εφήβων στην Ελλάδα που έχει δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ το 8,5% των μαθητών αναφέρουν ότι υφίστανται εκφοβισμό δύο με τρεις φορές τον μήνα.
Τέλος, το ποσοστό των νέων με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις βιώνουν σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό θυματοποίηση ή παρενόχληση στο χώρο του σχολείου ανέρχεται στο 8%.