23 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου

Ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων μετά και τη χθεσινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση – αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων» ως πρότυπου Μεσογειακού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές, ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και μετά από πολλές προσπάθειες και διαρκείς πιέσεις περιφέρειας, αντιπεριφέρειας και δήμου παίρνει σάρκα και οστά.

Η επαναλειτουργία της Σχολής έχει ως στόχο την ενίσχυση του σφακιανού προβάτου, το οποίο αποτελεί μία γηγενή φυλή που, όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να στηριχθεί γενετικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να αντιμετωπίσουμε συνολικά ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει σε όλη μας την παραγωγή και ξεκινάει από εδώ από τα νότια της Ελλάδας, από την Κρήτη που είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης και των επιπτώσεων που έχει στην παραγωγή και βεβαίως στην οικονομία μας. Οι στόχοι είναι πολλαπλοί, είναι πολύ ενδιαφέροντες, εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην προσπάθεια την οποία θα κάνουμε για το σφακιανό πρόβατο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως μία γηγενή φυλή, μοναδική με τις ιδιαιτερότητές της και προφανώς με την ιστορικότητά του. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις αυτόχθονες φυλές, θέλουμε να ενισχύσουμε το σφακιανό πρόβατο, το οποίο μπορεί να δώσει μια προστιθέμενη αξία και μια διαφορετική τάση στην κτηνοτροφία μας εδώ στην Κρήτη και θεωρώ ότι είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή», ανέφερε σε δήλωση του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και συμπλήρωσε ότι: «Πρέπει να βρίσκουμε τον πλούτο και να τον αναδεικνύουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν την πίτα και να στηρίξουμε την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα είπε ο ΥΠΑΑΤ και τόνισε ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί η αγροτική οικονομία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης είτε άμεσα μέσω αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της Πρωτογενούς παραγωγής είτε έμμεσα μέσω τουρισμού και της ελληνικής διατροφής».

Και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Λιβανός, η Κρήτη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό για τη συμβολή του στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας και μεταξύ άλλων είπε: «Είναι ένα μεγάλο εμβληματικό έργο που θα αποτελέσει για την επόμενη δεκαετία ένα έργο για όλη τη Μεσόγειο. Πρέπει να αναδείξουμε την κτηνοτροφία μας, τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Ήδη η περιφέρεια χρηματοδοτεί με 800.000 ευρώ τη μελέτη και με 200.000 ευρώ την περίφραξη των εγκαταστάσεων της σχολής. Άρα όλοι μαζί πρέπει να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία την επόμενη περίοδο και από πλευράς της νέας ΚΑΠ. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά ώστε τα θέματα που υπάρχουν για την Κρήτη να τα αντιμετωπίσουμε» ενώ αναφερόμενος στη νέα Κ.Α.Π. επεσήμανε και πάλι τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη λέγοντας επιγραμματικά: «Ποιότητα – ταυτότητα – ανταγωνιστικότητα. Αυτά θέλει η νέα Κ.Α.Π.».

Εκ μέρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηνικολάου τόνισε: «Η ευτυχής αυτή κατάληξη έγινε διότι η πολιτική ηγεσία έβαλε πλάτη, θα το πω, σ’ αυτή τη διαδικασία και σε συνεργασία και με την επιμονή της αντιπεριφερειάρχου της κας Λιονή, η οποία πραγματικά όλο αυτό το διάστημα δεν μας άφησε ήσυχους ποτέ, έτσι λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα να υπογράψουμε αυτή την προγραμματική, θα ήθελα να μνημονεύσω και τον υπουργό τον κ. Κεφαλογιάννη που επίσης από την πρώτη στιγμή και αυτό μας ενοχλούσε να προχωρήσουμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ότι περνάει από τα χέρια μας για να φτάσουμε σ’ αυτή την ευτυχή συγκυρία. Στοχεύουμε να κάνουμε ένα πρότυπο μεσογειακό κέντρο έρευνας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης διότι ερευνητικά έργα εκτελούμε και εμείς ως ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εδώ και χρόνια, όμως πρέπει να ενισχύσουμε πολύ την εκπαίδευση, πρέπει να βελτιώσουμε πολύ ένα μοναδικό ζώο το οποίο έχει η περιοχή σας το οποίο είναι το σφακιανό πρόβατο που αυτή την στιγμή εμείς διαθέτουμε ένα ποίμνιο πραγματικά εξαιρετικό στο οποίο χρειάζεται γενετική βελτίωση αλλά ταυτοχρόνως χρειάζεται εκπαίδευση στους κτηνοτρόφους, πως κι αυτοί τα κοπάδια τους θα μπορούν γενετικά να τα βελτιώνουν. Άρα αυτό το κομμάτι είναι το κομμάτι που θα δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς ως ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια γιατί αναγνωρίσαμε τη σημαντικότητα της. Τρέχουν τρία ερευνητικά έργα και εκτός από αυτά εμείς χρηματοδοτούμε και το ποίμνιο το οποίο υπάρχει, το οποίο κι αυτό έχει τα έξοδα του, έχει όπως ξέρετε κόστος το οποίο όμως το κρατάμε γιατί πρέπει να κρατηθεί και πρέπει πάει στην επόμενη μέρα. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και από αυτή τη θέση την ερευνήτρια την κα Σμαρώ Σωτηράκη, η οποία για πολλά χρόνια υποστήριξε αυτή την προσπάθεια θα σας έλεγα με πολλή επιμονή και πολλή αγάπη και νομίζω ότι την γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν στο εγχείρημα αυτό εμπλακεί τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρέθυμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Θα ήθελα λοιπόν καταρχάς να ευχαριστήσω τον καλό φίλο και αγαπητό συνάδελφο και υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα συνολικά της κρητικής κοινωνίας, βεβαίως τη  διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος ήταν αρωγός από την πρώτη στιγμή και σε κάθε περίπτωση να δώσω τα συγχαρητήρια μου και στον περιφερειάρχη και στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, όπως και στον δήμαρχο Αμαρίου, οι οποίοι έτρεξαν όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σ’ αυτή την ευτυχή συγκυρία. Από αύριο στην ουσία προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της εκπαίδευσης και της έρευνας για τον νομό Ρεθύμνης, αλλά θα έλεγα συνολικά και για την Κρήτη και επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή στο τομέα το πρωτογενή όπως επίσης και στους υπόλοιπους τομείς που έχουν ήδη γίνει τα απαραίτητα βήματα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην διασύνδεση μεταξύ αγροτικού κτηνοτροφικού τομέα και βεβαίως τουρισμού κάτι το οποίο το έχουμε διαχρονικά αναδείξει ως ζήτημα κάτι το οποίο βεβαίως η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Ένα πολύ μεγάλο θέμα που επιτέλους τελειώνει για το Ρέθυμνο, είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης σε σχέση με τη Σχολή Ασωμάτων, η οποία ξέρουμε ότι εδώ και 20 πλέον χρόνια είχε παρακμάσει. Ήταν ένας μεγάλος αγώνας εκ μέρους της περιφέρειας και όλων των συναδέλφων περιφερειακών συμβούλων εδώ της ενότητας να μπορέσουμε να φτάσουμε σ αυτή την ευτυχή κατάληξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι διαχρονικά βοήθησαν να φτάσουμε και στη σημερινή ημέρα. Η περιφέρεια θα κάνει τα αδύνατα δυνατά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση. Ήδη ψήφισε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας 1.000.000 ευρώ σαν αρχή για τις μελέτες που ορίζει η οικονομοτεχνική μελέτη των κτηρίων και των εγκαταστάσεων της σχολής. Η συνεργασία μας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαχρονικά ήταν πάρα πολύ καλή και με την κα Σμαρώ Σωτηράκη και με τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ και ο πρόεδρος ο κ. Χαρουτουνιάν και από δω και πέρα τα πράγματα πιστεύω θα είναι πολύ καλύτερα διότι το αξίζει η περιφερειακή μας ενότητα, το αξίζει ο νομός μας, είναι ένας νομός κατά βάση κτηνοτροφικός, αξίζει αυτή η σχολή να πάρει τη θέση που είχε πριν πολλά χρόνια αλλά με όρους 21ου αιώνα. Εκεί κατατείνει η περιφέρεια με τις χρηματοδοτήσεις και θέλω πραγματικά να  ευχαριστήσω προσωπικά και τον περιφερειάρχη για την αμέριστη στήριξη σε πολύ δύσκολες οικονομικά εποχές, γιατί θεωρεί και εκείνος όπως και ολόκληρο το περιφερειακό συμβούλιο ότι είναι ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιφέρειας για όλη την Κρήτη, δεν αφορά μόνο το Αμάρι, δεν αφορά μόνο το Ρέθυμνο, αφορά όλη την Κρήτη».

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός σε δηλώσεις του τόνισε:

«Εκπροσωπώντας τον δήμο Αμαρίου ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, υπέγραψα σήμερα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα, την προγραμματική σύμβαση που αφορά το πλαίσιο συμφωνίας και συνεργασίας για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων. Πλέον, έχοντας εξασφαλίσει την παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων και των εκτάσεων της Σχολής και έχοντας συστήσει ήδη τον φορέα υλοποίησης του έργου, την εταιρία με τίτλο «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», στην οποία συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη η Περιφέρεια Κρήτης, το ίδρυμα ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο δήμος μας, προχωρούμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της Κρήτης. Ως επόμενο στάδιο, μέσα από χρήματα τα οποία έχει ήδη δεσμεύσει η Περιφέρεια Κρήτης, αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, τόσο η περίφραξη του χώρου, όσο και η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών των κτιρίων που προβλέπονται από την οικονομοτεχνική μελέτη. Ως δήμος Αμαρίου, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η παραγωγή ανταγωνιστικών παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων από την αιγοπροβατοτροφία, τόσο της Κρήτης, όσο και της Ελλάδος, απαιτεί τεχνογνωσία στηριγμένη πάνω σε ερευνητικά αποτελέσματα. Κάτι το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει η δημιουργία του εν λόγω ερευνητικού κέντρου».