23 °C Rethymno, GR
23/09/2021

ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή νέου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται στο Ρέθυμνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως την χρηματοδότηση του μεγάλου για το Ρέθυμνο έργου που αφορά στην κατασκευή νέου αστυνομικού μεγάρου στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί στο υπουργείο, ενώ εξασφαλίστηκαν και τα χρήματα για την υλοποίηση ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει σε αξιοπρεπείς συνθήκες τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, στην καρδιά της πόλης.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργούς Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε:

«Είναι πολύ ευχάριστο ότι στον ίδιο χώρο τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, θα μπορέσουμε να έρθουμε και να ανακοινώσουμε την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου Ρεθύμνης, κάτι το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας των δύο υπουργείων και βεβαίως ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών του Νομού Ρεθύμνης».

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 6,5 -7 εκ. ευρώ και τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου: «Για το έργο του νέου αστυνομικού μεγάρου Ρεθύμνης έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εντάσσοντας το έργο στο ΠΔΕ για το 2021, επομένως θα είμαστε έτοιμοι για την άμεση δημοπράτηση του έργου, κάτι το οποίο υπολογίζουμε να γίνει εντός Ιουνίου και πλέον τίθεται σε εφαρμογή η έναρξη του συγκεκριμένου έργου» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις τονίζοντας πως:

«Το έργο ενός νέου αστυνομικού μεγάρου το έχουμε ξεκινήσει κάποια χρόνια πίσω. Πλέον νομίζω ότι ήρθε η ώρα το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Ρέθυμνο η στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών. Γνωρίζουμε όλοι τις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα λυθεί και οι συνάδελφοί μας θα εργάζονται σε ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον».

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, ανέφεραν:

«Ο κ. Υφυπουργός για ακόμα μια φορά τοποθετήθηκε δημόσια, σχετικά με το θέμα της ανέγερσης του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ρεθύμνης, επαναλαμβάνοντας ξανά, τη δέσμευση που έδωσε στο Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου την 20-06-2020 σε συνάντηση που αφορούσε το εν λόγω θέμα, δηλαδή ότι από πλευράς της Κυβέρνησης θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ η δημοπράτηση του έργου αναμένεται εντός Ιουνίου 2021, η οποία θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των εργασιών στον χώρο της Σχολής Δόκιμων Αστυφυλάκων όπου έχει χωροθετηθεί το νέο Μέγαρο και επίσης ανέφερε ότι σχετική επίσημη ανακοίνωση θα γίνει το επόμενο διάστημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη.

Γίνεται μνεία ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου παίζει πρωταγωνιστικό – καταλυτικό ρόλο, από το έτος 2006, στις εξελίξεις που αφορούν την ανέγερση του πολυπόθητου Νέου Αστυνομικού Μεγάρου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με δημόσιους λειτουργούς και φορείς και αναδεικνύοντας καθημερινά τις πραγματικά άθλιες εγκαταστάσεις του σημερινού κτιρίου. Προς τούτο δηλώνουμε ότι από πλευράς μας όπως αναφέραμε, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους και πιέζουμε ώστε οι προαναφερόμενες δημόσιες κυβερνητικές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν άμεσα καθώς τις ακούμε ένα χρόνο τώρα».

Η μελέτη του έργου

Η μελέτη, που έγινε με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που δόθηκε στον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται λοιπόν, για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).

Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:

Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2.891,77 τ.μ.

(Ο σημερινός ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).

Όροφοι: 4.

Σύνολο δόμησης: 2.317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).

Χώροι γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).

Αμφιθέατρο 70 θέσεων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).

Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.

Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).

Υπόγειοι χώροι: 1.590,85 τ.μ.

(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τις αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).

Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές. (Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).

Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού)

Από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).

Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή)

Από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).

Στεγαζόμενες υπηρεσίες:

1) Διεύθυνση Αστυνομίας

2) Αστυνομικό τμήμα

3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας

4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών

5) Τμήμα Τροχαίας

6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας

7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.