20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή των αντλιοστασίων στην παραλιακή ζώνη του Αρκαδίου

-Το έργο αναμένεται να δώσει οριστική λύση στη διαχείριση των λυμάτων της τουριστικής ζώνης προκειμένου αυτά με όρους περιβαλλοντικής ασφάλειας να καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό

Στις 21 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δικάσιμος για τον καθορισμό τιμής μονάδας στις εκτάσεις που έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν τα τέσσερα αντλιοστάσια στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός έργου που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα μέχρι και σήμερα καταλήγουν μεν στο βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αν και η δικάσιμος για τον καθορισμό τιμής μονάδας είχε οριστεί χθες, στο Εφετείο Χανιών οι ιδιοκτήτες -4 στον αριθμό- ζήτησαν αναβολή, η οποία και δόθηκε και το δικαστήριο ορίστηκε εκ νέου σε τέσσερις μήνες, οπότε και αναμένεται η σχετική απόφαση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ η ικανοποίηση από πλευράς δήμου είναι μεγάλη με δεδομένο ότι μετά από τεράστιες καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές και δικαστικές εμπλοκές πλέον το θέμα θα διευθετηθεί με την καθοριστική συμβολή, όπως είπε, του δήμαρχου Ρεθύμνου Γιωργή Μαρινάκη. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη δεν υπάρχει δυνατότητα αιτήματος νέας αναβολής από πλευράς ιδιοκτητών και το γεγονός ότι το δικαστήριο ορίστηκε σε τέσσερις μήνες μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί για ένα έργο που επί σειρά ετών έχει «παγώσει».

«Το δικαστήριο είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, οι ιδιοκτήτες ωστόσο ζήτησαν αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο. Πλέον δεν έχουν άλλη δυνατότητα αναβολής και έτσι το θέμα επιτελούς θα κλείσει. Θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες από τον δήμο και το έργο που έχει «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια θα μπει σε τροχιά υλοποίησης για να δοθεί τέλος στη διαχείριση των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Αρκάδιου και να καταλήξουν τα λύματα όχι μόνο των τουριστικών μονάδων αλλά και των χωριών στο βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Είναι ένα έργο για το οποίο θα δώσει λύση στον Αδελιανό Κάμπο και στα χωριά Άδελε, Πηγή, Λούτρα και σε όλη αυτή την ρύπανση που υπάρχει στην περιοχή. Ακολούθως και μετά τα αντλιοστάσια έχουμε και το έργο της διασύνδεσης του δικτύου, δηλαδή που θα μεταφέρει τα λύματα στο βιολογικό. Το έργο αυτό το έχουμε θέσει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και σε άλλα προγράμματα περιμένοντας σχετικές χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να γίνει σαφές ότι και σήμερα όλα τα λύματα των ξενοδοχείων καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου, όχι όμως με τον σωστό τρόπο και τις διαδικασίες που θα έπρεπε. Δεν φτάνουν όμως στο βιολογικό τα λύματα των χωριών της περιοχής, κάτι που θα διευθετηθεί οριστικά με το σχεδιαζόμενο αποχετευτικό έργο. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του κεντρικού αγωγού, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη ολοκληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προτεραιοποίηση των έργων του δήμου Ρεθύμνου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο με τίτλο «Αποχέτευση Οικισμών Δημοτικών Διαμερισμάτων Αρκαδίου – Νικηφόρου Φωκά» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Κύριο Υποέργο 2: Προμήθεια Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Οικισμού Ελεύθερνας Δήμου Ρεθύμνου ποσό 640.000,00 € (προ Φ.Π.Α.) Μη κύριο Υποέργο 5: Διαχείριση ΑΕΚΚ κύριου Υποέργου 2 ποσό 5.000,00€ (χωρίς Φ.Π.Α.)

Κύριο υποέργο 3: «Διασύνδεση Ακάθαρτων Δ.Ε. Αρκαδίου με ΕΕΛ Ρεθύμνου» ποσό 2.000.403,23 € (προ Φ.Π.Α.)

Μη κύριο Υποέργο 6: Διαχείριση ΑΕΚΚ Κύριου Υποέργου 3 ποσό 58.771,25 € (χωρίς Φ.Π.Α.)

Μη κύριο Υποέργο 8: «ΟΚΩ» ποσό 100.200,00 € (προ Φ.Π.Α.).

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά ήδη κατασκευάζονται αποχετευτικά έργα σε Ατσιπόπουλο, Γεράνι και Πετρέ και τα λύματα των οικισμών αυτών θα φτάνουν στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Ολοκληρώθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία της λυματολάσπης, της κομποστοποίησης.

Παράλληλα όπως είπε η ΔΕΥΑΡ αναμένει η χρηματοδότηση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για τον οποίο υπάρχει δέσμευση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα του ΕΠΕΡΑΑ.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας σε έναν κατά κύριο λόγο τουριστικό Δήμο, όπως το Ρέθυμνο, όπου ο πληθυσμός του το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται και το βασικότερο εργαλείο, η κυριότερη υποδομή για έναν τόπο, αυτή του βιολογικού, αποτελούσε ζητούμενο εδώ και χρόνια, αν και πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντική θωράκιση των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου μέσω της επέκτασης της γραμμής λυμάτων και αφ’ ετέρου θα δώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας της λυματολάσπης, η οποία θα κομποστοποιείται ώστε να μπορεί να διατίθεται για γεωργικούς ή άλλους λόγους, δράση φιλοπεριβαλλοντική, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην περιγραφή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αναφέρεται στο έργο του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των λυμάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

Το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού έχει μελετηθεί για να μπορεί να δεχθεί για επεξεργασία και διάθεση την ίλη από μικρούς τοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς τριανταπέντε οικισμών (35) του νέου Καλλικρατικού δήμου Ρεθύμνου. Μαζί με τους 20 οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνου που προβλέπεται να συνδεθούν με δίκτυο αποχέτευσης στο προτεινόμενο έργο, συνολικά θα εξυπηρετηθούν 55 οικισμοί που είναι μαζί με την πόλη το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα συγκομποστοποίησης της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού με τα «πράσινα υπολείμματα (κλαδιά, χόρτα) του δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης ξενοδοχειακής ζώνης. Το τελικό προϊόν θα επαναχρησιμοποιείται στους αγρούς σαν εδαφοβελτιωτικό.