18 °C Rethymno, GR
28/03/2023

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Ανοίγει την 1η Ιουλίου η «αυλαία» της 8ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής

Στοχεύει στη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή


Με στόχο τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό σε ένα ξεχωριστό «πάντρεμα» των τοπικών γεύσεων με την κρητική κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, ανοίγει και φέτος η αυλαία της όγδοης -κατά σειρά- γιορτής κρητικής διατροφής στην πόλη μας. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 8 το βράδυ της 1ης Ιουλίου στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου, ενώ η γιορτή και η έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Βασική επιδίωξη των διοργανωτών είναι η προβολή και η ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την καθιέρωσή τους στην προτίμηση των καταναλωτών. Φέτος στην έκθεση θα συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα σαράντα παραγωγοί από όλη την Κρήτη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πρόκειται για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το τυρί, το μέλι, το φραγκόσυκο, το μανιτάρι, την αλόη και άλλα, ενώ θα παρουσιαστούν και καλλυντικά από τοπικά προϊόντα.
Άλλωστε και η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, καθώς είναι μία μοναδική ευκαιρία για την αντιπροσωπευτική παρουσία της τοπικής μας παραγωγής και των δυνατοτήτων για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου.
Πέρα όμως από την έκθεση, το πρόγραμμα της γιορτής θα είναι εξαιρετικά πλούσιο και σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Κάθε μέρα μάλιστα από τις 7 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ -που θα ξεκινά το πρόγραμμα για τους μεγάλους- θα πραγματοποιούνται πλούσιες εκδηλώσεις για τα παιδιά, που θα έχουν και παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στον δημοτικό κήπο της πόλης μας.

Μαίρη Λιονή: «Είναι ένα φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός στο Ρέθυμνο»
Μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή, τόνισε πως πρόκειται για ένα φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός για το Ρέθυμνο, καθώς προσπαθεί να διασυνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή.
«Καλούμε λοιπόν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, όλους τους ρεθυμνιώτες, τους κρητικούς και τους επισκέπτες μας να επισκεφθούν την έκθεσή μας, να δουν και να γευτούν τα προϊόντα μας, να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν και σε μεγάλους και σε μικρά παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λιονή.

Γιώργος Μαρινάκης: «Είναι η γιορτή του μόχθου και για τους παραγωγούς μας»
Αναφορά στον θεσμό της γιορτής κρητικής διατροφής που -όπως είπε- είναι ένας θεσμός που πλέον έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους επισκέπτες μας, έκανε στη διάρκεια της τοποθέτησής του και ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η εν λόγω διοργάνωση εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μια γιορτή του μόχθου του παραγωγού μας, ενώ συγχρόνως υπηρετούμε και τον πολιτισμό, αλλά και την λαϊκή παράδοση». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα είναι και φέτος εξαιρετικό, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτή η εβδομάδα συμπίπτει με την έντονη προεκλογική περίοδο και τις εκλογές. Όμως, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε ημερομηνία και αυτό διότι είναι καθιερωμένο να έχουμε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου τις εν λόγω εκδηλώσεις».
 «Καλώ -συνέχισε ο δήμαρχος της πόλης- όλους τους Ρεθυμνιώτες όλων των ηλικιών να παρακολουθήσουν τις δράσεις μας. Μάλιστα αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το παιδικό παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα της φετινής γιορτής, όπως και οι αναφορές που γίνονται από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα διατροφής, υγιεινής και γενικά του τρόπου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή μας διαβίωση».
Μανόλης Ψαρουδάκης: «Οι παραγωγοί μας παίρνουν διαπιστευτήρια για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό»
Ιδιαίτερη μνεία στα οφέλη που έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί της Κρήτης που συμμετέχουν στην γιορτή κρητικής διατροφής, κυρίως στον τομέα της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων τους, έκανε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, Μανόλης Ψαρουδάκης.
Ο κ. Ψαρουδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως η τοπική παραγωγή έχει κάθε χρόνο το ραντεβού της στον δημοτικό κήπο, δίνει τις εξετάσεις της και παίρνει τα διαπιστευτήρια για να ταξιδέψει ακόμα και στο εξωτερικό. «Αυτό δείχνει πόσο πλούσια παραγωγή έχουμε, αλλά και τη δυνατότητα που υπάρχει στην εξέλιξη των προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Επίσης δείχνει τις δυνατότητες που έχει η παραγωγή μας σε μία τέτοια περίοδο στο να δώσει λύσεις. Και σε αυτή την περίοδο, η λύση πραγματικά είναι τα προϊόντα μας και η αλλαγή νοοτροπίας στο διατροφικό πρότυπο, το στρεβλό που είχαμε πάρα πολλά χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Ψαρουδάκης.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε πάλι εδώ με τις παράλληλες εκδηλώσεις, με τα επιμορφωτικά σεμινάρια, με την γνωριμία μας με την αγορά και τα προϊόντα της και ελπίζουμε ότι θα διασκεδάσουμε και πάλι. Θα πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι οι περισσότερες εταιρίες που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση είναι πλέον εξαγωγικές, αφού εδώ, στον δημοτικό μας κήπο, γίνεται η γνωριμία με τα προϊόντα και αργότερα συμμετέχουν σε εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά συμμετέχουν και σε εκθέσεις του εξωτερικού. Το ζητούμενο όμως είναι ότι πρέπει και εμείς οι ίδιοι με την σειρά μας, όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά και να στραφούμε στα τοπικά μας προϊόντα, ως επιλογή για μας και την οικογένεια μας».

Πέπη Μπιρλιράκη: «Προπομπός της γιορτής είναι η εκδήλωση του Σαββάτου στη Φορτέτσα»
Για το Ρέθυμνο που -όπως είπε- φέρει από πέρυσι τον τίτλο της ευρωπαϊκής πόλης του κρασιού μέσω του «δικτύου recevin των ευρωπαϊκών πόλεων για το κρασί», μίλησε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., Πέπη Μπιρλιράκη.
Η κα Μπιρλιράκη, πέρα από την αναφορά της στις δράσεις που έγιναν το 2018 στην πόλη, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον κρητικό αμπελώνα και το κρητικό κρασί, υπογράμμισε ότι φέτος ο κεντρικός άξονας επικεντρώνεται στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων για το όριο στον τρόπο που πίνουμε και γευόμαστε το κρητικό κρασί.
«Προπομπός και για φέτος της γιορτής κρητικής διατροφής, είναι η εκδήλωση για τον κρητικό αμπελώνα, που θα γίνει στη Φορτέτσα το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Εκεί, 26 οινοπαραγωγοί από όλη την Κρήτη θα μας περιμένουν για να γευτούμε το κρητικό κρασί, πολλές ετικέτες από κάθε οινοποιείο από όλο το νησί, αλλά και τα συνοδά αυτού, δηλαδή, αλλαντικά, τυριά και άλλα προϊόντα. Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν, θα μιλήσουν με το κοινό και θα εξηγήσουν τον τρόπο παραγωγής της κάθε ετικέτας, ενώ θα μας συστήσουν τις νέες τους ετικέτες που είναι ήδη γνωστές τόσο στο ελληνικό, όσο και στο παγκόσμιο κοινό», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Πέπη Μπιρλιράκη.
Κατερίνα Ξεκάλου: «Θα είναι μια γεμάτη εβδομάδα από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές εκδηλώσεις»
Ως μία εβδομάδα γεμάτη από πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές εκδηλώσεις, χαρακτήρισε την εβδομάδα της γιορτής κρητικής διατροφής από την 1η έως και τις 7 Ιουλίου, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, Κατερίνα Ξεκάλου.
Η κα Ξεκάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στα παιδιά, λέγοντας ότι θα μάθουν σημαντικά πράγματα για τα τοπικά μας προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής τους, ενώ και οι ενήλικες -όπως πρόσθεσε- θα μάθουν πολλά για τις κρητικές ποικιλίες, τις μινωικές γεύσεις, για το εξελίσσεται η κουζίνα και γενικότερα η γαστρονομία της σύγχρονης Κρήτης.
Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και συναυλίες, σε κρητικές βραδιές και σε πάρτι και όλα αυτά με την «παρουσία» των κρητικών προϊόντων και του ντόπιου παραγωγού.
Στο σημείο αυτό η Κατερίνα Ξεκάλου σημείωσε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Χαιρόμαστε διότι για μια ακόμη χρονιά προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Είναι σημαντικό ότι έχουμε μια ευκαιρία, εμείς σαν εθελοντές, να συνεργαστούμε με θεσμούς, όπως η περιφέρεια, ο δήμος και το επιμελητήριο για να μας υποστηρίξουν, να τους δώσουμε ιδέες, να μας βοηθήσουν και να υλοποιήσουμε πράγματα που ως μεμονωμένοι, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε. Χαιρόμαστε επίσης, διότι ο κήπος μας είναι ένα σημείο μαγικό. Ένα σημείο συνάντησης των Ρεθυμνιωτών για πολλά χρόνια και εμείς με την σειρά μας το εξελίσσουμε για να το περάσουμε στα παιδιά μας.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι θα έχουμε και μια βραδιά, αφιερωμένη στο ειδικό σχολείο με μια εξαιρετική συναυλία του Κώστα Φιωτάκη από τα Χανιά, με την συμμετοχή του συλλόγου γονέων των παιδιών. Επίσης, θα έχουμε και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, χαλαρές και νεανικές με τη συμμετοχή του Μαρτάκη, του Δάκη και άλλων. Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η βραδιά που δείχνει την σχέση της Κρήτης με την Μικρά Ασία και μουσικά θα καλύπτεται ανάλογα, από ένα ταξίδι που θα ξεκινά από τη Σμύρνη και φτάνει μέχρι το Παρίσι. Θα μαγειρέψουμε κρητικά φαγητά που οι Κρήτες της Σμύρνης κάνουν και που εμείς εδώ δεν τα γνωρίζουμε, τα έχουμε ξεχάσει. Νομίζω ότι όλοι θα περάσουμε όμορφα και θα χαρούμε πολύ ο κόσμος να ανταποκριθεί».
Σημειώνεται ότι η γιορτή κρητικής διατροφής, φέρει την σφραγίδα της περιφερειακής ενότητας, του δήμου Ρεθύμνου και του επιμελητηρίου.
Το πρόγραμμα της 1ης Ιουλίου
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα για την πρώτη ημέρα της 8ης γιορτής κρητικής διατροφής, που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έχει ως εξής:
19:00-23:00 Έκθεση τοπικών προϊόντων

19:00-21:00 Παιδικό Πρόγραμμα:
19:00-20:00: «Διαδίκτυο, διατροφή και παιδιά»
Καλές συνήθειες και πρακτικές, από την ευγένεια ως τη διατροφή και τον ύπνο. Μια ενημερωτική και διαδραστική παρουσίαση για όλη την οικογένεια που δεν πρέπει να χάσει κανείς!
Επιμέλεια-παρουσίαση: Λούση Σιρινιάν, πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

20:00-21:00: «Νέκταρ και Αμβροσία»
Εικαστικό δρώμενο βασισμένο στην ελληνική μυθολογία. Χαρακτική και τυπώματα! Επιμέλεια-παρουσίαση: Katarina Vasickova, εικαστικός
       
20:00: Έναρξη της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2019:
Τέλεση Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο
Χαιρετισμοί Αρχών και Φορέων

21:00: Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με τον μουσικοχορευτικό Όμιλο Βρακοφόρων

21:30: Συναυλία κρητικής και δημοτικής μουσικής με τον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του 
Μια καλοκαιρινή βόλτα που ξεκινάει από την Κρήτη και τα ριζίτικα, περνάει από τα νησιά με τις ιδιαίτερες μελωδίες τους, συνεχίζει με δημοτικά τραγούδια από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και καταλήγει πάλι στην Κρήτη, με παραδοσιακά και γεμάτα δυναμισμό τραγούδια και χορούς. Όλα αυτά, σε ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει την υπογραφή και την ιδιαίτερη ερμηνεία του Μανώλη Κονταρού και της μουσικής του παρέας.
Μαζί του οι: Μιχάλης Γεωρβασάκης (λύρα), Μανώλης Κυδωνάκης (λαούτο), Νικηφόρος Βολανάκης (πνευστά), Δημήτρης Παπουτσάκης (πλήκτρα-τραγούδι), Νίκος Βρεττός (τύμπανα).