20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

ΤΟ Λ.Ε.Ρ. ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Αντάξια της φήμης του Λυκείου Ελληνίδων η έκθεση για το 1821

-Μοναδικά εκθέματα οι φωτογραφίες, οι χάρτες, τα κειμήλια

Του ΝΙΚΟΛΕΟΝΤΑ Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗ

Εξαιρετική η έκθεση του Λυκείου Ελληνίδων, με τίτλο «Δάκρυα σε φύλλα δάφνης», που γίνεται για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην θαυμάσια αίθουσά του, δίπλα στην πλατεία της ιδρύτριάς του, Καλλιρρόης Παρρέν Σιγανού.

Την ημέρα των εγκαινίων, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου παρέστησαν ο αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Χαράλαμπος Καμηλάκης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγενίου, που ετέλεσε τον αγιασμό, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Σπανουδάκης, η πρόεδρος του λιμενικού ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και λοιποί εκλεκτοί Ρεθεμνιώτες. Οι προαναφερθέντες ανέφεραν τα καλύτερα λόγια για το Λύκειο και τον θετικό του ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ενώ κατόπιν πρωτοβουλίας της κ. Μαίρης Λιονή που έγινε από όλους αποδεκτή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του αείμνηστου και κορυφαίου Έλληνα μουσουργού – αγωνιστή και πρωτεργάτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Φερενίκη Βαλαρή με τη σειρά της, αφού καλωσόρισε και χαιρέτισε το κοινό ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζομε με χαρά στο γιορταστικό μας σπιτικό. Την ιστορική έκθεση «Δάκρυα σε φύλλα δάφνης» στη λαογραφική αγκαλιά της αίθουσάς μας. Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του ‘21. Ελάχιστος φόρος τιμής στους αθάνατους ήρωες της Ελλάδας μας αλλά και της Κρήτης μας ιδιαιτέρως.

Όμως σήμερα ξεκινάμε την τελετή των εγκαινίων, τιμής ένεκεν με την απαλή υπόκρουση των μελωδιών του μεγάλου μας μουσουργού σπουδαίου «Έλληνα μα και Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε για τις τάπιες του ουρανού προχτές. Θα χει πολύ δουλειά κι εκεί ο Μίκης. Μουσική, μουσική… Στον αγώνα του Φωτός. Πρώτες στην ψυχή οι νότες στο πεντάγραμμα της έμπνευσής του. Με το φεύγα του ίσως κλείνει ο κύκλος των μεγάλων Ελλήνων Συνθετών που θα μείνουν κλασικοί, αθάνατοι και θα συγκλονίζουν τις ψυχές με το ύψος των συναισθημάτων που τις φορτίζουν. Όρτσα τα πανιά Μίκη και σε τούτο το ταξίδι.

Ευχαριστούμε την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή, τον δήμαρχό μας κ Γεώργιο Μαρινάκη, τον αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Σπανουδάκη, τον αντιπρύτανη καθηγητή φιλόλογο κ. Κώστα Σπανουδάκη, τον φιλόλογο – ιστορικό Νικόλαο Τσουπάκη, τον δάσκαλο – ιστορικό Νίκο Δερεδάκη, τον κ. Νικόλαο Σαμψών, αντιστράτηγο εν αποστρατεία, την οικογένεια Νίκου Αγγελάκη για το αντίγραφο του λαβάρου των Σκορδίληδων που θα δείτε στην έκθεση, την διακοσμήτρια και φίλη του Λυκείου μας κ. Μαρία Καλαϊτζάκη, την οικογένεια του Ιωάννου Εμμ. Τσουδερού, ο οποίος μας άφησε πριν ενάμιση μήνα, αφού πρόφτασε να μας στείλει το εξαιρετικό του βιβλίο «1821 Κρητική Επανάσταση», τον χάρτη της Κρήτης με τους τόπους των μαχών και γεγονότων της εποχής εκείνης και τις φωτογραφίες 48 Κρητών μαχητών. Ο θεός ας τον αναπαύσει! Και βέβαια ευχαριστούμε τις τοπικές εφημερίδες που προώθησαν την έκθεση αυτή και προπάντων τον κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και Μανώλη Χαλκιαδάκη.

Η έκθεση -αφήγηση του αγώνα 1821- 1830 ξεκινά από αριστερά. Οι ημερομηνίες με μπλε αφορούν μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος και των νησιών, ενώ με κόκκινο είναι τα γεγονότα της Κρήτης. Πίσω από την αφήγηση η αριστερή πλευρά είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και η δεξιά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σας παρακαλούμε μην αγγίζετε τα εκθέματα, μην πατάτε τα χαλιά και μην κάθεστε στις καρέκλες ή στον καναπέ.

Σας ζητάμε μια χάρη -έναν καφέ- 5 ευρώ για να πάρετε το ενημερωτικό βιβλιαράκι της Έκθεσης, 60 σελίδων, που θα διατίθεται στην είσοδο. Αξίζει περισσότερο αλλά το Δ.Σ. κατέληξε στα 5 ευρώ για να είναι πιο προσιτό στον κόσμο, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Ελπίζομε σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα. Ως τότε έχουμε ανάγκη την στήριξή σας και όπως πάντα την Αγάπη σας.

Σας ευχαριστούμε και σας καλωσορίζουμε!».

Το κοινό έφυγε από την Έκθεση με τις καλύτερες εντυπώσεις και έγραψε τα πιο θετικά σχόλια στο «τετράδιο εντυπώσεων».

Αξίζει πραγματικά όλοι οι Ρεθεμνιώτες να επισκεφθούν το Λύκειο για να γίνουν κοινωνοί, πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες και να αγαπήσουν πιο πολύ τον τόπο μας, για την ελευθερία του οποίου χύθηκε πολύ αίμα και χρειάστηκαν σκληροί αγώνες.

Σημειωτέον, η Έκθεση θα είναι ανοιχτή τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα κάθε βράδυ ώρα 7:00-10:00, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν κάποιο σχολείο, σχολική τάξη ή άλλος φορέας επιθυμεί να την επισκεφθεί πρωινές ώρες δεν έχει παρά να τηλεφωνήσει στο 6978777891 για συνεννόηση.