12 °C Rethymno, GR
21/01/2022

ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Αντίθετοι στις βολές οι κάτοικοι των Αρμένων

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων των Αρμένων προκάλεσε για μια ακόμα φορά η ανακοίνωση του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού για την πραγματοποίηση βολών στην περιοχή τους, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την ματαίωση των προγραμματισμένων για την Τρίτη και την Τετάρτη βολών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια.

Όπως τονίζουν η λειτουργία του πεδίου βολής έχει ανασταλεί εδώ και τρία χρόνια και οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι ιδιόκτητες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και η εκτέλεση βολών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Χθες μάλιστα οι αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, όταν αντιλήφθηκαν πως γίνονται οι προετοιμασίες του στρατού για την εκτέλεση των βολών έσπευσαν άμεσα στο σημείο δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τους εμποδίσουν εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίδρασή τους και την προειδοποίησή τους ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο μέλλον την εκτέλεση βολών.
Σε έκτακτη σύσκεψη Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Αρμένων-Εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με αφορμή την ανακοίνωση του 547 Α/Μ Τ.Π. για πραγματοποίηση βολής την Τρίτη και την Τετάρτη αποφάσισαν ομόφωνα να ενημερώσουν τη Διοίκηση του 547 Α/Μ ΤΠ να ματαιώσει τη προγραμματισμένη βολή στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, σε διαφορετική περίπτωση εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εμποδίσουν δυναμικά με την παρουσία τους τη ματαίωση της βολής.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι των Αρμένων τονίζουν: «Ζητούμε την άμεση ματαίωση της προγραμματισμένης βολής για τους γνωστούς λόγους:
– Η λειτουργία του υποτιθέμενου Π.Β. έχει ανασταλεί προ 3ετίας, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, έχοντας γραφτεί και σταλεί δεκάδες υπομνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο για τη απομάκρυνσή του όσο και την παράνομη λειτουργία του, οι οποίες μας έχουν δικαιώσει.
– Βουλευτές Νομού, πρώην Νομαρχία, Δήμος, ΜΜΕ έχουν σταθεί θετικά στο πλευρό μας για το δίκαιο αίτημά μας.
– Δεν υπάρχει νομική κάλυψη για εκτέλεση βολών, καθόσον ο χώρος ο οποίος χρησιμοποιεί ο Στρατός για τις βολές είναι ιδιόκτητες περιουσίες και δεν υφίσταται πεδίο Βολής.
– Επίσης το Π.Β. βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δασκάλων και αστυνομικών, όπου άμεσα οι δάσκαλοι ξεκινούν την ανέγερση νέων κατοικιών.
– Υπάρχουν πολύ κοντά κατοικημένες οικίες.
– Η απόσταση τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο (Υστερομινωικό Νεκροταφείο) όσο και από τους οικισμούς Αρμένοι-Σωματά-Κάστελλο είναι πάρα πολύ κοντά.
– Βρίσκονται κοντά οι κατασκηνώσει των προσκόπων, καθώς και το Κρητικό Εκτροφείο Θηραμάτων.
– Επίσης υπάρχει η υπ’ αριθ. 12/777/19-11-2009 απόφαση της πρώην Νομαρχίας Ρεθύμνου, όπου ομόφωνα ζητά την απομάκρυνσή του, καθώς επίσης και η υπ’ αριθμ. (910/1/11/2009) απόφαση Δ.Σ. Ρεθύμνης για το ίδιο θέμα.
– Έχει σταλεί το 
από 26/10/2009 ενυπόγραφο υπόμνημα διαμαρτυρίας 306 κατοίκων από το Τ.Κ. Αρμένων προς υπουργό Εθνικής Άμυνας, ΓΕΣ, 5η Μεραρχία Κρητών σχετικά για την αντίδραση της λειτουργίας του Π.Β.

– Υπάρχουν ακόμα και σήμερα διάσπαρτα βλήματα μη εκραγέντα από παλαιότερες βολές και παρά την ενημέρωση του Στρατού δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα στην περισυλλογή τους.
– Πέρυσι τον Οκτώβριο εξερράγη βλήμα στην παραπάνω περιοχή, το οποίο ακούστηκε σε ακτίνα μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Οικιστικής Εταιρίας 
Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης Ευάγγελος Δεσποτάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δασκάλων κ. Ιωάννης Ψυχαράκης, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Γεώργιος Κτιστάκης, οι πρόεδροι των όμορων Τοπικών Κοινοτήτων, πρώην πρόεδροι της Κοινότητας Αρμένων, ο πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αρμένων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρμένων, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.