14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

Ανταποδοτικά τέλη: Απίστευτο βαρέλι δίχως πάτο (2)

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ

Πληρώνουμε στον ΧΥΤΑ 23 ευρώ/τόνο (800.000 ευρώ!!! τον χρόνο μόνο από τον δήμο Ρεθύμνης αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε μια, έστω και μαγειρεμένη, ανάλυση του κόστους όπως η νομοθεσία προβλέπει. Οι άλλοι δήμοι σε μια ακόμη ωμή παράβαση της νομοθεσίας που επιτάσσει στον ίδιο ΧΥΤΑ το κόστος/τόνο να είναι ενιαίο, πληρώνουν μέχρι και 50% περισσότερα. Όπου σε πιάσουν δηλαδή. Κι επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη έρχονται και τα… ΠΑΝΩΠΡΟΙΚΙΑ

  • Ο ΕΣΔΑΚ μαζί με τα 500.000 για τη ΜΕΑ, τις 80.000 για τα λειτουργικά του, ζητά και περί τις 50.000 το χρόνο για έξοδα μεταφροντίδας του ΧΥΤΑ!!! Αλήθεια με ποια ακριβώς ιδιότητα τα ζητούν όταν και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί (κακώς αλλά έχουν αποδεχθεί) ότι φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ είναι η ΑΜΑΡΙ και όχι ο ΕΣΔΑΚ; Όταν κάθε δήμος συμμετέχει σε ένα μόνο ΦΟΔΣΑ; Όταν ο ν. 4555/18 αρ 237 περί τιμολογιακής πολιτικής των ΦΟΔΣΑ ορίζει ότι στο κόστος διαχείρισης (εν προκειμένω 23 ευρώ) υποχρεωτικά συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη μεταφροντίδας και αποκατάστασης; Όταν υπάρχει προγραμματική σύμβαση του δήμου με την ΑΜΑΡΙ που προβλέπει όλες τις υποχρεώσεις των μερών και καμιά μνεία δεν υπάρχει που να ξεχωρίζει τα έξοδα μεταφροντίδας από τα 23 ευρώ/τόνο; Κι αλήθεια 10 χρόνια τώρα γιατί δεν τα εισέπρατταν; Τώρα το θυμήθηκαν; Τα λεφτά του κόστους μεταφροντίδας τα πήραν και με το παραπάνω. Απλά τα ξόδεψαν σε αλλότριους σκοπούς και τα ξανακυριεύουν.

Είδαν ένα ταμείο που ο κάθε ένας παίρνει όσα μπορεί, αρκεί να βρεί μια δικαιολογία και δεν έχασαν την ευκαιρία. Όσο κι αν αυτό είναι βαρύ, βγαίνει αβίαστα από την απάντηση που λάβαμε στο ΔΣ από τους τοπικούς ιθύνοντες. «Μας είπε ο ΕΣΔΑΚ πως η προγραμματική δεν λέει ότι τα πληρώνουμε και γι’ αυτό τα πληρώσαμε». Τόσο απλά. Όλη η νομοθεσία κλπ πάνε στράφι γιατί «τους είπε ο ΕΣΔΑΚ».

Η υπόθεση της μεταφροντίδας είναι ένα από τα παράγωγα της γενικευμένης ανομίας. Του μπλεξίματος ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό ΦΟΔΣΑ. Αρχίζουν και οι ίδιοι να χάνουν και τα αυγά και τα καλάθια.

Αλλά οι μαύρες τρύπες του βαρελιού που ρουφούν το βιός του λαού δεν έχουν τελειωμό. Πληρώνουμε 1.330.000 ευρώ τον χρόνο στην πανάκριβη εργολαβία καθαριότητας με τον παροιμιώδη πια σπαστήρα στρωμάτων που τον πληρώνουμε όσο ένα διαστημόπλοιο!!! Τις καραμπινάτες υπερκοστολογήσεις που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει. Αλήθεια τα ερωτηματικά που άφησε εκείνη η έκθεση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας πότε θα τα απαντήσουν;

Ανοίγει νέα αιμορραγία με την εργολαβία αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων του οδοφωτισμού με ηλεκτρονικούς. Θα πάρουμε δάνειο 4.052.000 ευρώ για να την πληρώσουμε. Προτείναμε να αποφύγουμε τον δανεισμό και τους τόκους παίρνοντας τα 800 χιλ. ετησίως του ΔΦ. Προτείναμε την οικονομικότερη οδό της αυτεπιστασίας για να γλιτώσουμε τα ανεξέλεγκτα εργολαβικά κέρδη. Φωνή βοώντος. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους της απελευθερωμένης ενέργειας με την υποστήριξη όλων τους, ανατρέπει τους λογαριασμούς τους. Δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι μαζί με τα τοκοχρεωλύσια να έχουμε και μεγάλη αύξηση στον οδοφωτισμό.

Αλλά αν ρίξουμε και μια ματιά στο σκέλος των εσόδων θα δούμε πως και εδώ η ίδια ταξική αδικία κυριαρχεί. Πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες για να απαλλάσσονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο κύριος όγκος των απαλλαγών λόγω covid πήγε στα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι που ήταν στην αναστολή των 534 ευρώ, ή και χωρίς αυτά, έμειναν απέξω!!!

Η ναυαρχίδα του τουρισμού παρά το γεγονός ότι απορροφά το μεγαλύτερο δυναμικό της υπηρεσίας καθαριότητας, πληρώνει μόλις το 15% των τελών αφού έχει εξασφαλίσει τα δωμάτια της να πληρώνουν ίδια με το σπίτι του μισθωτού και του άνεργου.

Σε όλα τα παραπάνω οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των ανεξάρτητων συμφώνησαν και τα υπερψήφισαν. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν η μόνη που προσπάθησε να τα αποκαλύψει, να προβάλει τις άμεσες διεκδικήσεις ανακούφισης των ήδη εξουθενωμένων από τα αντεργατικά αντιλαϊκά τους μέτρα λαϊκών στρωμάτων.

– Για πλήρη επαρκή χρηματοδότηση όλων των κοινωνικών αναγκών και στους δήμους από τον κρατικό Π/Υ. Επαναφορά της προοδευτικής φορολόγησης των συσσωρευμένων κερδών μέχρι και το 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων και της τοπικής φορολογίας.

– Για την ένταξη των δήμων και των ΔΕΥΑ στο φτηνό βιομηχανικό τιμολόγιο. Να καταργηθεί τελείως ο ΦΠΑ και κάθε άλλος φόρος και τέλος στο ρεύμα για τα σχολεία.

– Την αύξηση των δημοτικών τελών στις τράπεζες, τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 4ων και 5 αστέρων, τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

– Τη μείωση των συντελεστών κατοικίας ανάλογα με την αύξηση των εσόδων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

-Την αύξηση των απαλλαγών στις ευπαθείς ομάδες και την προσθήκη σε αυτές των δικαιούχων στεγαστικού επιδόματος.

-Επαναφέραμε την πρόταση ο ΔΦ (είναι περί τις 800 χιλ. ευρώ), να καταργηθεί και η επιβάρυνσή του να ενσωματωθεί στο δημοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ώστε να θωρακιστεί η υπηρεσία από τους κινδύνους που διαγράφονται χωρίς να αυξηθεί καθόλου η επιβάρυνση των δημοτών.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση μόνο. Όπως διαπιστώνει κανείς η σήψη και η αποσύνθεση του συστήματος είναι τόσο βαθιά που δεν παίρνει γιατρειά. Η πραγματική πρόοδος έγκειται σε μια άλλη κοινωνική οργάνωση με κοινωνικοποίηση των μέσων και του πλούτου, με επιστημονικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, με επιστημονικά καθορισμένους στόχους και κυρίως με κινητήριο μοχλό όχι το κέρδος αλλά την λαϊκή ευημερία και προκοπή. Όλος αυτός ο απίστευτος πλούτος που στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης παράγεται να μπει στην υπηρεσία του λαού κι όχι των λίγων. Είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να μας κάνει με ελπίδα και αισιοδοξία να αντιμετωπίζουμε το αύριο.

Ο Μανουσογιάννης Μανούσος είναι Δημοτικός Συμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση