Έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει την κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι δεν αποδέχεται την κατάργηση του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης απέστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Παιδείας, εξαιτίας της κατάργησης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών. Μάλιστα, το συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία όλων των τμημάτων για δύο μέρες, επομένως μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σήμερα.
Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου επισημαίνει ότι «Δεν αποδέχεται την κατάργηση του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και την υπέρμετρη αύξηση των εισακτέων των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις αποφάσεις αυτές και να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τις προτάσεις των ακαδημαϊκών Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των εισακτέων».
Η Σύγκλητος τονίζει επίσης πως «Κατανοεί πλήρως και με ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον του Ιδρύματος, την πρόθεση του κοσμήτορα και των προέδρων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και των προέδρων των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Ψυχολογίας να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, στην περίπτωση που με την τελική εφαρμογή των προτεινόμενων από το Υπουργείο αλλαγών δεν καταστεί δυνατή η λειτουργία των Τμημάτων τους, όπως επιβάλλει η ποιοτική παράδοση εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διεθνής πρακτική αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση».
Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρονται, επίσης, τα εξής: «Η Σύγκλητος του Π.Κ. έχει πρωταρχικό καθήκον την εξασφάλιση, τη διαφύλαξη και τη διαρκή ενίσχυση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αριστείας του Ιδρύματος. Το «Σχέδιο Αθηνά», όπως έγινε γνωστό με την μορφή αρχείου παρουσίασης διαφανειών που το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του ερευνητικού έργου του Π.Κ. Η εκπαιδευτική και ερευνητική ποιότητα του Π.Κ. αντικατοπτρίζεται στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά και στις εξωτερικές αξιολογήσεις των επιμέρους Τμημάτων του που δημοσίευσε η ΑΔΙΠ.
Το δημοσιευθέν «Σχέδιο Αθηνά» υπονομεύει την προσπάθεια του Π.Κ. να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο αριστείας που έχει μέχρι σήμερα πετύχει, καθώς:
Ι) Επιβάλλει τη κατάργηση ενός Τμήματος του Π.Κ. το οποίο υπηρετεί με απόλυτη επάρκεια και με αποδεδειγμένα, μέσω όλων των ακαδημαϊκά αποδεκτών διαδικασιών, επιτυχή αποτελέσματα σ’ ένα διακριτό επιστημονικό κλάδο. Η πρόσφατη εξωτερική αξιολόγηση του μοναδικού σε Ελληνικό ΑΕΙ Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών τεκμηριώνει απόλυτα τόσο το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των ερευνητικών επιτευγμάτων των διδασκόντων όσο και τις ακαδημαϊκές προοπτικές του Τμήματος. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με επιστολή του προς τον υπουργό τεκμηρίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διάλυση του Τμήματος σε σχέση με τα υποτιθέμενα μηδαμινά κέρδη. Είναι φανερό ότι η επιλογή του Υπουργείου δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε φροντίδα εξυγίανσης, εξορθολογισμού ή εξοικονόμησης πόρων σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιό μας. Υποδεικνύει, μάλλον, την τήρηση συγκυριακών ισορροπιών μεταξύ Ιδρυμάτων, πέραν κάθε ακαδημαϊκού ή μακρόπνοου οικονομικο-τεχνικού προγραμματισμού.
ΙΙ) Το προαναφερόμενο αρχείο παρουσίασης του «σχεδίου Αθηνά» που αποτελεί την τελική διατύπωσή του, δεν συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση ή διατύπωση ορθολογικών στόχων. Είναι απορίας άξιο με ποιά διαδικασία και ερήμην του Πανεπιστημίου στο εν λόγω σχέδιο μετονομάζεται η «Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» σε «Σχολή Θετικών Επιστημών» και η «Φιλοσοφική Σχολή» σε «Σχολή Φιλοσοφικής». Ακατανόητη, επίσης, είναι η λογιστικού τύπου πρόβλεψη της ανακατανομής του αριθμού των εισακτέων φοιτητών ανά Τμήμα και γνωστικό αντικείμενο με τρόπο που αυξάνει την αναλογία αριθμού φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ εις βάρος της ποιότητας.
Η δραματική αύξηση εισακτέων στις Σχολές Θετικών και Πολυτεχνικών Επιστημών, γίνεται χωρίς πρόβλεψη ανάλογης αύξησης του αριθμού των διδασκόντων και των απαραίτητων πόρων που πρέπει να διατεθούν για την διατήρηση του επιπέδου φοίτησης των εισακτέων στα απαιτητικά σε εξοπλισμούς και δαπανηρά σε αναλώσιμα Τμήματα. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σημαίνει, για ορισμένα τουλάχιστον Τμήματα, την εγγραφή φοιτητών με χαμηλότερες δυνατότητες από αυτές που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν στα απαιτητικά προγράμματα σπουδών του Π.Κ. με κίνδυνο πιθανής αδυναμίας ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Και, δυστυχώς, δεν γίνεται μνεία για την απαραίτητη αλλά παραμελημένη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχετικά μαθήματα των Σχολών αυτών.
Σε ότι αφορά το Π.Κ., προβλέπεται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και στα Τμήματα Οικονομικών και Ψυχολογίας, που χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους χωρίς ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς στην ποιότητα. Καμία δικαιολόγηση δεν παρέχεται για τις επιλογές αυτές. Επίσης, καμία εξήγηση δεν δίνεται για την καταφανή άδικη ανακατανομή των υποψηφίων εντός κάθε επιστημονικού κλάδου σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Τμήματα αναγνωρισμένης αριστείας (στη χώρα μας και διεθνώς), όπως αυτά του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν (λόγω της έλλειψης πόρων και πολιτικής του Υπουργείου) ήδη μεγάλο αριθμό εισακτέων ανά μέλος ΔΕΠ, σε σύγκριση με τα πολυπληθή, ως προς τον αριθμό του ΔΕΠ, Τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων. Τώρα δε θα υποχρεωθούν να υποδεχτούν πολλαπλάσιους φοιτητές σε σύγκριση με τα τελευταία. Το έργο που καλούνται να επιτελέσουν τα προαναφερόμενα Τμήματα υπερβαίνει τις δυνατότητες του Ιδρύματος σε προσωπικό και μέσα».
Αντίθετο βρίσκει το ΤΕΙ Κρήτης η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Τμήματος Πολιτικών Δομικών. Ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Ιδρύματος, Βαγγέλης Καπετανάκης σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο, αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τη τελευταία μορφή του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που στείλατε στο Ίδρυμά μας, προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Πολιτικών Δομικών του ΤΕΙ Κρήτης.
Η συγκεκριμένη πρόταση που στείλατε στο Ίδρυμά μας δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Τα κριτήρια που επικαλείται η πρόταση είναι αντιφατικά και δεν είναι διακριτός ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζονται αυτά. Θεωρούμε ότι το Τμήμα αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί και το Συμβούλιο Ιδρύματος έχει ήδη αποφανθεί ότι επιθυμεί τη διατήρηση του Τμήματος. Ειδικότερα:
Το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων αποτελεί τον πυρήνα των σπουδών Μηχανικών, σε μια ιδιαίτερα ισχυρή Σχολή Μηχανικών στο ΤΕΙ Κρήτης. Πρόκειται για το μοναδικό τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στη Περιφέρεια Κρήτης με σημαντική συμβολή στη ανάπτυξη του νησιού. Είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα του ΤΕΙ όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας με ιστορία σαράντα ετών. Χαίρει υψηλών προτιμήσεων υποψηφίων και οι πτυχιούχοι του έχουν πολύ καλή επαγγελματική απασχόληση και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Οι εκπαίδευση βασίζεται σε σύγχρονες και πλήρεις εργαστηριακές υποδομές. Το γεγονός ότι εμφανίζεται να έχει πολύ λίγους Μόνιμους Εκπαιδευτικούς, σύντομα δεν θα αποτελεί πρόβλημα, εφόσον διπλάσιος περίπου αριθμός Μόνιμου ΕΠ του Γενικού Τμήματος θα ενταχθεί στο Τμήμα ΠΔΕ. Το διδακτικό έργο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνδιδασκαλία μαθημάτων σε επίπεδο Σχολής, κυρίως με το Τμήμα Μηχανολογίας. Υπάρχει δέσμευση της Γ.Σ. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών να στηριχθεί το Τμήμα με όλες τις δυνάμεις της Σχολής.
Είναι απόλυτα απαραίτητο και τεκμηριωμένο η λειτουργία του Τμήματος αυτού να συνεχιστεί ακώλυτα με την εισαγωγή νέων φοιτητών το νέο ακαδημαϊκό έτος».
«Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων για την παραμονή των τμημάτων των ΤΕΙ στις πόλεις του νησιού μας που υπάρχουν σήμερα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο γραφείο του με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και περιφερειακούς συμβούλους του Λασιθίου. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και όλοι μαζί προχωρούμε» είπε ο κ. Αρναουτάκης, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο θα υπάρξει για το θέμα στην Αθήνα συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ο περιφερειάρχης παρόντων των δημάρχων του Λασιθίου αλλά και αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε επίκληση της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για στήριξη του αιτήματος παραμονής των τμημάτων του ΤΕΙ και στις τρεις πόλεις του Λασιθίου υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το αίτημα της παραμονής του τμήματος των δομικών έργων στο Ηράκλειο.
«Υπάρχει ίδια αντιμετώπιση για όλα τα τμήματα αλλά προέκυψε μεγαλύτερο πρόβλημα με το Λασίθι και για αυτό κάναμε αυτή τη συνάντηση, αλλά θεωρούμε ότι είμαστε όλοι μαζί για την παραμονή αυτών των τμημάτων στο Ηράκλειο και στο Λασίθι» δήλωσε ο περιφερειάρχης στα ΜΜΕ ερωτηθείς για το σκοπό της συνάντησης. Στο ίδιο πνεύμα ενότητας και κοινού αγώνα τάχθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.
«Όπως είπε και ο περιφερειάρχης όλοι μαζί ενωμένοι αποφασισμένοι θα διεκδικήσουμε την παραμονή και των τμημάτων και στις τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου. Αν δεν υπάρξει παραμονή των τμημάτων στο Λασίθι όπως έχουμε πει όλοι οι αιρετοί θα φύγουμε» δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης δήλωσε: «Το Λασίθι είναι εδώ και ενώνει τις δυνάμεις του με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή κατεύθυνση. Τα τμήματα του ΤΕΙ που λειτουργούν στο νομό του Λασιθίου να παραμείνουν αριθμητικά στις πόλεις που λειτουργούν», ενώ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης επισήμανε: «Το Λασίθι είναι επί ποδός πολέμου, έχουμε παρατήσει τις δουλειές μας για αυτό ήρθαμε να δούμε και τον περιφερειάρχη, σήμερα του ζητάμε τη συμπαράστασή του».