24 °C Rethymno, GR
25/09/2022

Αντιδρά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού εργασίας για αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως αναφέρει η ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου στηρίζει το καθολικό πρόγραμμα του εμβολιασμού επισημαίνοντας πως τα εμβόλια έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων, δεν αποτελούν ωστόσο όπως προσθέτει μέσο εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, αναφέρεται:

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου στηρίζει το καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και τις εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.

Με αφορμή και τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού εργασίας για επ’ αόριστον αναστολή εργασίας από 16 Αυγούστου των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επί ποινής περικοπής μισθού και απόλυσης στο 10% των υγειονομικών που δεν έχουν ακόμα ανοσία, στο αποκορύφωμα του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Η κυβέρνηση καταγγέλλει του υγειονομικούς, την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον μόλις ξεκίνησαν, το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι, παραμένουν ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς.

Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων. Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας έχουμε καθοριστική συμβολή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στις εμβολιαστικές γραμμές των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις δυσκολίες και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που επιδίωξε και συνεχίζει να μας εξαναγκάζει σε εξοντωτική και απλήρωτη υπερεργασία, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την πληρωμή του συνόλου όσων υγειονομικών δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα πέραν του τακτικού ωραρίου. Την ίδια στιγμή που αρνείται την αύξηση χρηματοδότησης και διορισμούς μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, μοιράζει απλόχερα ζεστό χρήμα ως κίνητρο σε φαρμακοποιούς (10ανά κλεισμένο ραντεβού) και ιδιώτες ιατρούς (20-50ανά εμβολιασμό). Παρότι έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποδέσμευση των δαπανών για την Υγεία από τον έλεγχο δαπανών, αντί να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, εν μέσω πανδημίας μειώθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία και διέρρευσε το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ με ΣΔΙΤ και συγχωνέυσεις νοσοκομείων, που σίγουρα θα υποβαθμίσουν την περίθαλψη του πληθυσμού.

Η ΕΓΕΣΥΝΡ απαιτεί από την κυβέρνηση:

-Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.

-Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού

-Άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ

-Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στα ΜΜΜ.

-Εκτεταμένη ιχνηλάτιση και επιδημιολογική επιτήρηση.

-Αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν Ρεθύμνου συνεχίζει αμείωτα και σθεναρά να διεκδικεί τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο νομό Ρεθύμνου και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών.”