17 °C Rethymno, GR
30/11/2021

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Αντιδρούν οι εργαστηριακοί γιατροί του Ρεθύμνου για τις οικονομικές απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι εργαστηριακοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, αντιδρώντας στα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ιδιαίτερα λόγω της εφαρμογής του clawback, ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει «κλειστός» σε μία περίοδο που η αύξηση των εργαστηριακών εξετάσεων λόγω πανδημίας εκτινάχθηκε.

Στην ανακοίνωση τους οι εργαστηριακοί γιατροί (ακτινολόγοι – βιοπαθολόγοι) του Ρεθύμνου αναφέρουν χαρακτηριστικά :

«Οι εργαστηριακοί ιατροί του Ρεθύμνου, όπως και οι συνάδελφοι τους σε όλη την Ελλάδα, στηρίζουν την Π.Φ.Υ και εκτελούν το 80-90% των εξετάσεων που απαιτούνται.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκαν αυξημένες ανάγκες για εξετάσεις λόγω αποφυγής των νοσοκομείων ή αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων σε αυτά, εξαιτίας της μετατροπής πολλών εξ αυτών σε νοσοκομεία αποκλειστικά για κορονοϊό.

Το αυτονόητο λοιπόν θα ήταν να στηριχτεί ο κλάδος των εργαστηριακών ιατρών, ακτινολόγων και βιοπαθολόγων, από την πολιτεία, αφού αυτοί στήριξαν και στηρίζουν την Π.Φ.Υ και ικανοποίησαν τις ανάγκες των ασφαλισμένων για εξετάσεις ρουτίνας, πρόληψης, χρόνιων νοσημάτων, οξέων περιστατικών, παρακολούθησης εγκύων και ευπαθών ομάδων. Επίσης δημιούργησαν στα ιατρεία τους, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ασφαλή λήψη και μεταφορά των δειγμάτων για SARS-COV 2 και εξασφάλισαν την πιστοποιημένη εκτέλεση της εξέτασης αυτής.

Η στήριξη αυτή αφορούσε απλά την πληρωμή αυτών των εξετάσεων που εκτελέστηκαν.

Δυστυχώς συνέβη το αντίθετο. Επειδή ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός και ανεπαρκής, η αυξημένη ζήτηση δημιούργησε και αυξημένη υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Η πολιτεία λοιπόν αντί να καλύψει με αύξηση του προϋπολογισμού την υπέρβαση, ζητά ξανά με οριζόντιο τρόπο όπως συνηθίζει, την είσπραξη της υπέρβασης από τους Εργαστηριακούς ιατρούς η οποία φθάνει στο εξωφρενικό ποσοστό του 40% επί της μηνιαίας υποβολής. Μάλιστα εφαρμόζει για πρώτη φορά φέτος την προείσπραξη του 70%, έτσι ώστε καταλήγει να φθάνει στον Εργαστηριακό ιατρό λιγότερο από το 50%της υποβολής του αφού συνυπολογίζεται και ο φόρος.

Το clawback εφαρμόστηκε για να ελεγχθεί ο προϋπολογισμός σε περίοδο μνημονίων, τώρα δεν είμαστε σε μνημόνιο. Ακόμη παράλογο είναι ότι το clawback το πληρώνει αυτός που δεν το δημιουργεί.

Δηλαδή, ο εργαστηριακός ιατρός είναι υποχρεωμένος από τον ΕΟΠΥΥ να εκτελέσει κάθε παραπεμπτικό που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι.

Δεν έχει καν την δυνατότητα, αν και ιατρός να μην εκτελέσει εξετάσεις που δεν χρειάζονται.

Επίσης οι ενώσεις των Εργαστηριακών ιατρών, έχουν προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της υπέρβασης με κανόνες συνταγογράφησης και εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων που ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας επιτρέπει με Κ.Υ.Α τη λήψη μολυσματικού υλικού για κορονοϊό, τη διενέργεια rapid test από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μη διασφαλίζοντας καν τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

Τέλος, αρχίζει μια συζήτηση για ποιοτικά κριτήρια των παρόχων, όταν η πλειοψηφία τους ,εφαρμόζει εξωτερικό και εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο, μηχανοργάνωση, διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, διασφαλίζοντας ποιότητα και αξιοπιστία εργαστηριακών εξετάσεων.

Επειδή λοιπόν με όλα αυτά η βιωσιμότητα των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών κινδυνεύει, με ότι αυτό συνεπάγεται στην Π.Φ.Υ, ζητάμε:

– Πλήρη κατάργηση του CLAWBACK

– Εφαρμογή ιατρικών πρωτόκολλων και κανόνων συνταγογράφησης

– Αύξηση του προϋπολογισμού

– Σεβασμό στον ρόλο του εργαστηριακού γιατρού

– Εφαρμογή επιστημονικών κριτηρίων αξιολόγησης».

 

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι γιατροί: Αβερικίου Μαρία, Αγγελέτου Καλλιόπη, Αμανάκης Εμμανουήλ, Αρχοντάκης Ζαχαρίας, Ασπραδάκη Αικατερίνη, Καλλέργη Σταυρούλα, Καπελέρη Αναστασία, Κουνδουράκης Ιωάννης, Μουρτζανού Ευθυμία,  Παπαδάκη Φανουργάκη Μαρία , Παπαιωάννου Αννα Μαρία, Παυλίδης Θεοχάρης, Ροβίθη Ειρήνη, Σηφακάκη Κλεονίκη, Σκαλιδάκη Ειρήνη, Σκουραδάκη Ελένη, Τζίνας Αλέξανδρος, Τουλκερίδου Θεοδώρα, Φαφλιά Χριστίνα, Ψυχαράκη Ελευθερία