21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο στις 18 Μαρτίου

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, η οποία καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

«Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής. Οπλίζουν με μίσος τον ένα λαό απέναντι στον άλλον, λαούς που ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι, φανερώνοντας ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν διστάζει να τους οπλίζει και να τους βάζει να αλληλοεξοντωθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να μετρούν κέρδη μια χούφτα πολυεθνικές.

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία όμως δεν αφορά μόνο τους δυο λαούς. Αφορά όλους τους λαούς, την εργατική τάξη όλου του κόσμου, γιατί οι αιτίες που αιματοκύλησαν και δολοφονούν τους λαούς στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική κρύβονται και σήμερα πίσω από την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της Eυρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας που έχουν προάγει και αποφασίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, βάζει στο στόχαστρο τον λαό μας. Δεκάδες είναι τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που ελλιμενίζονται πλέον στην Σούδα, ενώ τα αεροπλανοφόρα Τρούμαν και Ντε Γκολ πλέουν στην περιοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Σούδα σε ορμητήριο φονιάδων των λαών αλλά και σε μαγνήτη κινδύνων. Στο αεροδρόμιο των Χανίων πρόκειται να σταθμεύσουν ιπτάμενα τάνκερ, κατασκοπευτικά αεροπλάνα και στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να μετάσχουν ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ενώ η βάση, που βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχει στοχοποιηθεί ανοικτά από την Ρωσία που συγκεντρώνει πολεμικά πλοία νότια της Κρήτης.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να συνταχτούμε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλαδή θα στηρίζουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν. Ο λαός μας μετρά πανάκριβα τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας, αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς.

Τα συμφέροντα του λαού μας όχι μόνο δε βρίσκονται στην βαθύτερη εμπλοκή σ’ αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, αλλά στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς.

Συντονιζόμαστε με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την χώρα και καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού Ρεθύμνου, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς του λαϊκού κινήματος. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς του λαϊκού κινήματος να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απαιτήσουν:

– Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

– Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

– Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.

– Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

– Καμία διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκες επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Όλοι στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου»