Δύο χώρους σε Χανιά και Ηράκλειο που «Δεν θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών αλλά ως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και μόνο», αναζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.
Ειδικότερα ο κ. Συριγωνάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη δημοσιογράφο Σώτια Πεντεδήμου δήλωσε πως οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει με το υπουργείο Μετανάστευσης επί Δημήτρη Καιρίδη, για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, συνεχίζονται και με τον νέο υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Σκοπός όλων μας είναι – από τη στιγμή που θα εντοπιστεί μια βάρκα με μετανάστες – πάνω από όλα να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή δηλαδή η διάσωσή τους και επίσης αυτές οι ψυχές να οδηγηθούν με ασφάλεια σε κάποιο λιμάνι ώστε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και τα απαραίτητα όπως τροφή και νερό, με τη συνδρομή εθελοντών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και το κυριότερο είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν στο νησί μας: Από μια μέρα έως τρεις και τέσσερις».
Ο κ. Συριγωνάκης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών έχουν αυξηθεί λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ιδίως στον Λίβανο, καταγγέλλοντας πως η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε ένα «σύγχρονο δουλεμπόριο» όπου «Υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που προωθεί ανθρώπινες ψυχές έναντι αδρής αμοιβής».
Η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί μέσω των συζητήσεων τη δημιουργία δύο χώρων όπου οι μετανάστες θα φιλοξενούνται αξιοπρεπώς για όσο διάστημα θα παραμένουν στο νησί και όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης ρητά «Σε καμία περίπτωση δεν ετέθη θέμα δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί μας». Επιπλέον, η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους προκειμένου να μπορούν να παρέχουν τα βασικά είδη ανάγκης στους μετανάστες. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου σημείωσε ότι από τις αρχές του χρόνου και έως χθες έχουν φτάσει στην Κρήτη 1.965 άνθρωποι στα Χανιά, 970 στο Ηράκλειο, 203 το Ρέθυμνο και 126 στο Λασίθι με το κόστος ανά ημέρα να είναι περίπου 50 ευρώ, «γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση».
Ο Νίκος Συριγωνάκης ξεκαθάρισε ότι οι χώροι αναζητούνται από το υπουργείο σε Χανιά και Ηράκλειο και μάλιστα δήλωσε άγνοια αν αυτοί έχουν βρεθεί ήδη ενώ ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Περιφέρειας και των δήμων.
Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως ήδη θα έπρεπε να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο.