25 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Απεργία χθες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ημέρα απεργίας ήταν η χθεσινή για εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά, η οποία με απόφαση του υπουργού Εργασίας λόγω των εορτών του Πάσχα είχε μεταφερθεί για χθες.

Στο Ρέθυμνο το πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

«Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση του 8ωρου και σε κάθε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» ανέφερε το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου που συμμετείχε στην χθεσινή κινητοποίηση τονίζει:

«Οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, πάντα στην πρώτη γραμμή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, δηλώνουμε και πάλι Παρόντες και Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

 • Να αποσύρει άμεσα το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό Νομοσχέδιο που επινόησε γιατί πλήττει ανεπανόρθωτα και καταργεί κατακτημένα με αγώνες και θυσίες εργατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.
 • Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση κάθε αντεργατικής και αντιασφαλιστικής διάταξης και ρύθμισης,
 • Να θωρακίσει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Να αποκαταστήσει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012 καταργώντας όλες τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη.
 • Να στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου αλλά και όλης της χώρας και να εφοδιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση του λαού μας».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε μήνυμά του για τον φετινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζει την σταθερή προσήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς των Εργαζομένων και με κοινό στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους της Κρήτης.

Αναλυτικά, ανέφερε:

«Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μας υπενθυμίζει τους διαρκείς αγώνες των εργαζομένων για την κατοχύρωση και την υπεράσπιση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας, διατηρούν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου τα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας και βεβαίως την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμώντας και την φετινή εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τη συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, με σωματεία και ενώσεις εργαζομένων με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους της Κρήτης».

Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Λούη Τικα

Εν τω μεταξύ ανήμερα της Πρωτομαγιάς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κλιμάκιο της Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ και του Τ.Σ. της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Λούης Τίκας (Ηλία Σπαντιδάκη), στην Μαρίνα Ρεθύμνου.

Το κλιμάκιο, μεταξύ άλλων, αποτελούνταν από τον Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, γραμματέα της ΤΕ Ρεθύμνου, τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο, τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος της ΤΕ και δημοτικό σύμβολο, τον Τζόνυ Γκιολίκου, γραμματέα του ΤΣ της ΚΝΕ Ρεθύμνου.

«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική – λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού. Τιμή και δόξα στους νεκρούς της εργατικής τάξης, που έπεσαν για να ανοίξει αυτός ο δρόμος.

Σήμερα, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο και 107 χρόνια από την δολοφονία του Λούη Τίκα, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά. Είναι αιτία πολέμου, οι ανατροπές του αιώνα. Για αυτό το λόγο καλούμε τους εργαζόμενους μαζικά, να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 6 Μαΐου στις 10 στο Δημαρχείο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ θα συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Νέα απεργιακή συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στο δημαρχείο

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις όμως για την εργατική πρωτομαγιά θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί στο Δημαρχείο.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να άρουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 με σύνθημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο αλλά και στην Ελλάδα, με ορόσημο το 1892, την εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τη θυσία των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κ.ά. Μας θυμίζουν ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και η μάχη απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας 135 χρόνια πίσω, να καταργήσει και να ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποδεικνύει το επίκαιρο του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην διεκδίκηση αιτημάτων και στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της απεργίας και επιβάλει τον έλεγχο των συνδικάτων από την κυβέρνηση και τους εργοδότες που εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες κι όλους του Ρεθεμνιώτες/σσες να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργία της Πέμπτης 6ης Μαΐου και στη συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου «για να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά και να εναντιωθούμε στα κυβερνητικά σχέδια για κατάργηση του 8ώρου και τη φτηνή κι ελαστική εργασία».

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου.

Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες.

Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως.

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών.

Και θα την κερδίσουμε. Γιατί ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια».

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Σε ανακοίνωση – κάλεσμά της αναφέρει: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και δίνουμε αγωνιστική απάντηση στις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, για τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την σύνδεση του μισθού με την «απόδοση» στο δημόσιο, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, για το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταργούν κεκτημένα δικαιώματα για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σήμερα και τα παιδιά μας αύριο, σαν σύγχρονους σκλάβους.

Το Δ.Σ. του συλλόγου σας καλεί να δώσουμε αγωνιστικά το παρόν μας στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 10.00 π.μ. Με την μαζική απεργιακή μας απάντηση, δυναμώνουμε την αγωνιστική μας διεκδίκηση για:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Περιφερειών και όχι ιδιωτικοποιήσεις, εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών.
 • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερά ημερήσιο χρόνο εργασίας. Μείωση του εργάσιμου βίου.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη και νέων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 • Λήψη μέτρων προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού.
 • Άμεση ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
 • Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Τα κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα».