21 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στο Ρέθυμνο ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι κα συνδικάτα ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου. Ήδη αύριο έχουν προγραμματιστεί δυο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο, μία στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία συμμετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μια δεύτερη στις 10:00 το πρωί στο δημαρχείο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο ένωσαν τις φωνές διαμαρτυρίας τους για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, το οποίο όπως λένε καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα ετών.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των σωματείων απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο του Ρεθύμνου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Λιολάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο εμείς θεωρούμε ότι αυτό εξ ολοκλήρου πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Θα πρέπει εξ’ αρχής σε λευκό χαρτί, αυτά που σήμερα θεωρούνται σαν γαρνιτούρα του νομοσχεδίου να γίνουν αυτά νόμος του κράτους και όχι η καταστρατήγηση του οχταώρου με το πρόσχημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτός ο νόμος έρχεται σε ένα σημείο που υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας. Πάνω που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν, έρχεται το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει μια ταφόπλακα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις χρόνων. Η κυβέρνηση αυτή εν μέσω πανδημίας βγάζει τους ανθρώπους στον δρόμο, φέρνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση όταν τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν το 22% αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να σκύψουν και άλλο το κεφάλι».

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, Γιώργος Τρούλης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, από την πλευρά του μεταξύ άλλων ανέφερε: «είναι μια από τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας του εργατικού κινήματος όπου η συσπείρωση, η μαζικότητα αποτελεί ζητούμενο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα, απέναντι στην ίδια την εργασία, αλλά ακόμα και στην ίδια τη δημοκρατία. Την ερχόμενη Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμπορευόμαστε για να παλέψουμε την πρόθεση της κυβέρνησης που εν μέσω πανδημίας επιχειρεί να διαλύσει τα εργασιακά αλλά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με την κατάργηση επί της ουσίας του οκταώρου εργασίας, την αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως στις 50 ώρες στην νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην κατάργηση του ΣΕΠΕ, στην κατάργηση σε πολλούς κλάδους της κυριακάτικης αργίας. Είναι δικαιώματα τα οποία το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει κατακτήσει εδώ και 135 χρόνια από την πρωτομαγιά του Σικάγο και 101 χρόνια σε επίπεδο Ελλάδας. Το νομοσχέδιο αυτό ταυτίζεται και με άλλη πρόθεση της κυβέρνησης την διάλυση και των ίδιων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απέναντι στις μεθοδεύσεις και στις επιχειρήσεις της κυβέρνησης όλοι μαζί θα δώσουμε μια δυναμική και ηχηρή απάντηση την Πέμπτη συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις μας μέχρι τις 17 Ιουνίου. Επίσης διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμα και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο την επόμενη μέρα τα εργατικά σωματεία, όλοι οι φορείς θα παλέψουμε για την κατάργηση, την αποτροπή και τη μη εφαρμογή αυτό του νόμου».

Ο Γιάννης Μαρινάτος, γεν. γραμματέας Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την αυριανή κινητοποίηση ανέφερε: «Ο κος Χατζηδάκης όχι μόνο καταργεί το 8ωρο (που δυστυχώς παράνομα είναι ήδη καταργημένο σε πολλές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα) αλλά νομιμοποιεί ουσιαστικά την κατάργησή του. Νομοθετεί απροκάλυπτα και με τρόπο πολιτικά κυνικό υπέρ των συμφερόντων των εργοδοτών.

Αυτό είναι πασιφανές. Μονάχα οι εργοδότες ευνοούνται από το νομοθέτημά του. Ταυτόχρονα καταργεί και την κυριακάτικη αργία για 31 κλάδους και επιχειρήσεις και ο εργαζόμενος δεν θα γνωρίζει πια ούτε ποιος είναι ο εργάσιμος χρόνος ούτε ποιες είναι οι αργίες του.

Ένας εργαζόμενος δηλαδή στην υπηρεσία του εργοδότη του ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι το ζητούμενο για τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Μητσοτάκη και τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό το βίαιο και αντιδραστικό νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί. Ενωτικά και μαζικά, πανεργατικά και πανυπαλληλικά αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική νίκη και την ανατροπή».

 • Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην απεργιακή κινητοποίηση.

Μεταξύ άλλων στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του σωματείου, Κωστής Νκολιδάκης σημείωσε:

«Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό βρισκόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης. Την ώρα που το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ για τους ξενοδόχους και δίνονται άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, το υπουργείο Εργασίας επιλέγει να αφήσει χωρίς καμία απολύτως στήριξη τους εργαζόμενους σε Τουρισμό και Επισιτισμό.

Συγκεκριμένα:

 • Η άρνηση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών να στηρίξουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα μήνες τώρα.
 • Η πλατφόρμα για τις μονομερείς αναστολές σύμβασης σχεδιάζεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει σχετική τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί 18 – 20 Ιουνίου, επομένως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20/06/2021 και οι πληρωμές ένας Θεός ξέρει πότε…
 • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους που δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.
 • Η κοροϊδία με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί συνεχίζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο πως θα φαινόντουσαν από την περασμένη Παρασκευή.
 • Η επέκταση της ΚΣΣΕ που αφορά τους ξενοδοχοϋπάλληλους όλης της χώρας, ενώ έχει πάρει έγκριση κατά πλειοψηφία από το Α.Σ.Ε. από 11/05/2021, ακόμα ο κ. Χατζηδάκης δεν την έχει υπογράψει.

Η κατάθεση του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπου μέσω του Νομοσχεδίου αυτού καταργούνται μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α».

 • O Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου, συμμετέχει στην κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης και σε σχετική ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Απεργούμε ενάντια:

 • Στην κατάργηση του 8ώρου και την καταστρατήγηση του συνεχούς ωραρίου.
 • Στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και αποδυνάμωσή τους έναντι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 • Στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλους κλάδους και τμήματα επιχειρήσεων όπως λογιστήρια, αποθήκες, logistics, τηλεφωνικά κέντρα, datacenters.
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ.
 • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, θα υποθηκεύσει τις ζωές των παιδιών μας. Η Κυβέρνηση νομοθετεί το «ζούμε για να δουλεύουμε».

 • Η Διοίκηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση: «αντιδρούμε ενάντια στο απαράδεκτο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του Νομού και όλης της χώρας. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε δυναμικά τον αγώνα των εργαζομένων, τον αγώνα των παιδιών μας, και να πάρουμε μέρος ΟΛΟΙ αγωνιστικά και δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στις 11:00 π.μ. το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, για να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση και την οριστική κατάργηση του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νομοσχεδίου» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

• Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή της για την κινητοποίηση μεταξύ άλλων τονίζει: «την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους χορηγούς της:

Δε  θα επιτρέψουμε  τη νομοθέτηση  της «εργασιακής ζούγκλας»  που οραματίζονται. Δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Λέμε Όχι

 • Στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία
 • Στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων
 • Στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης
 • Στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών
 • Στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση
 • Στην κατάργηση τη Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους

Λέμε Όχι

 • Στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση
 • Στην περιστολή του δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις
 • Στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων
 • Στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την κατάργηση του ΣΕΠΕ

Δεν θα γίνουν οι ζωές μας λάστιχο και τα όνειρα μας εφιάλτης στο βωμό των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ.

Αγωνιζόμαστε για:

 • Αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες, με καλύτερες συνθήκες και αμοιβές.
 • Το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας
 • Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

Δε θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα

Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο «έκτρωμα».

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 στο δημαρχείο

Ξεχωριστή κινητοποίηση πραγματοποιούν τη Πέμπτη στις 10:00 το πρωί στο δημαρχείο το Συνδικάτο Οικοδομών, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου και η παράταξη της ΔΑΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων Ρεθύμνου και η παράταξης της ΔΑΣ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Δε θα μας κλείσουν το στόμα με το πρόσχημα της ισότητας των φύλων. Στην πραγματικότητα μοιράζουν τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες αντί να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας της μητρότητας, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, ΑμΕΑ και να θεσμοθετήσουν άδειες μεγαλύτερης διάρκειας για τις εργαζόμενες, αύξηση της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Στο ίδιο μοτίβο θεσμοθετείται και η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών, η οποία θα είναι κατά το ήμισυ… απλήρωτη! Επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για τη βία κατά των γυναικών με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης (ILO 190) «για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας» μέσω του νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει και το ομολογούν στη σύμβαση ξεδιάντροπα είναι το κόστος που έχει η κακοποίηση και η παρενόχληση μιας εργαζόμενης στη χαμηλότερη παραγωγικότητά της στην εργασία και στο ίματζ της επιχείρησης, δηλαδή η επίπτωση στα κέρδη τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου.

Στις κινητοποιήσεις στο δημαρχείο έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδομών, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η ΕΛΜΕΡ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε.Ρ. και ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Ιδιωτικών και Δημόσιων Κτιρίων Ρεθύμνου.